Hakan Çelik Bu proje KKTC'nin kaderini etkileyecek
HABERİ PAYLAŞ

Bu proje KKTC'nin kaderini etkileyecek

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) güvenlik güçleri ile Birleşmiş Milletler unsurları arasında yaşanan hadisenin ardından neler olduğunu anlamak için hemen Lefkoşa’ya uçtum.

Kıbrıs Adası genel olarak sakin ve huzurlu bir yer olarak bilinir. 1974’teki Barış Harekâtı’ndan bu yana da bazı istisnai olaylar dışında üzücü çok şey yaşanmadı. Kıbrıs’taki kronik meseleler birçok yönüyle çözüm bekliyor olsa da tarafların kabul ettiği bir statüko ve ortam var. Sorumluluk sahibi, aklı başında insanlar pozitif ajanda ile ilerlemenin doğru olacağı görüşünde. Nitekim Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis de bu yönde bir görüş birliğine vararak aralarındaki diyaloğu yeniden başlatmıştı.

Haberin Devamı

BM ile KKTC’yi karşı karşıya getiren bu çaptaki hadiselerin taraflarca çok büyütülmeden diplomatik seviyede takip edilme ihtimalinin yüksek olduğu izlenimini edindim. Mevcut durumda adanın her iki kesimi için de turizm hayati önemde. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, KKTC tarihinin en büyük yatırımlarından biri niteliğindeki Lefkoşa Yeni Ercan Havalimanı’nın açılışını kısa süre önce gerçekleştirmişti.

Pazar günü Ercan Havalimanı’nı yakından inceleme fırsatı buldum. Projeyi gerçekleştiren Taşyapı’nın Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Turanlı’dan bilgiler aldım. Kıbrıs’ın geleceğine inandıkları için bu projede ellerini taşın altına koyduklarını anlattı. Bugünkü değeri 1 milyar euroyu bulan dev yatırımın turizm potansiyelini ayağa kaldırarak KKTC’nin en önemli yumuşak gücü olacağını ifade etti. Ada’da nihai anlaşmaya henüz ulaşılmamış olmasına karşın bu kadar büyük bir projeyi gerçekleştirmek gerçekten cesaret işi. Ancak Kıbrıs sorununun çözümüne en başından bu yana inanan ve bunun için uluslararası düzeyde her fırsatı harekete geçiren Cumhurbaşkanı Erdoğan buna benzer büyük proje adımlarını teşvik ediyor.

Ercan Havalimanı da bu iradenin ürünü. Emrullah Turanlı, dev havalimanının yapımında dünya standartları neyi gerektiriyorsa en iyisini hayata geçirdiklerini anlattı; kullanılan malzemelerden işçilik düzeyine dek... “İspanya’dan İsrail’e kadar uzanan Akdeniz havzasındaki hiçbir adada bu kadar modern bir havalimanı yok” diye sözlerine devam etti. T&T Havalimanı İşletmeciliği tarafından yönetilen yeni Ercan Havalimanı; binası, apronu ve yeni pisti ile uçuş güvenliği, altyapı ve teknik özellikleriyle havacılık alanında diğer ülkelerin de dikkatini çeken bir tesis. Yıllık yolcu kapasitesi 12 milyon. Pisti ve kategorisi her tip ve büyüklükte uçağın inebileceği özelliklere sahip.

Haberin Devamı

Toplam 7 milyon 800 bin metrekarelik alan üzerine inşa edilen yeni havalimanında pist uzunluğu 3 bin metre, genişliği ise 45 metre. 9 adet köprü (körük), 21 adet de açıkta olmak üzere toplam 30 uçaklık park alanı mevcut. Yeni terminalde 44 adet pasaport kontrol noktası, 60 adet check-in kontuar yer alıyor. Ayrıca, 5 bagaj alım yeri, 26 adet x-ray cihazı ve 4 kilometre uzunluğunda saatte 5 bin bagaj kapasiteli sistem, yolculara hizmet veriyor. 40 bin metrekarelik ve bin 500 araç kapasiteli kapalı otopark mevcut.

Haberin Devamı

Ek olarak projesi hazırlanan güneş panelleriyle kendi enerjisini kendisi karşılayacak ve doğa dostu bir havalimanı konumunda olacak. Yenilenecek eski pist de 2025 yılı içinde kullanıma hazır hâle gelecek. Bu büyük yatırımın bütün Kıbrıs adasına hayırlı olmasını, Türklerle Rumların barış içinde bir arada yaşama çabalarına katkı vermesini dilerim.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder