Hakan Çelik Çocuklar huzurlu bir yuva bekliyor
HABERİ PAYLAŞ

Çocuklar huzurlu bir yuva bekliyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, himayesine aldığı sosyal sorumluluk projeleriyle ciddi bir farkındalık oluşturuyor. Kısa bir süre önce benim de takip ettiğim New York Birleşmiş Milletler’deki temasları sırasında “Sıfır Atık” girişimiyle ses getiren adımlar atmıştı.

Halen aile, kadın, çocuklar ve engellileri ilgilendiren pek çok proje, Emine Erdoğan’ın himayesinde ilerliyor. Bunlardan biri de temelleri 2012 yılında atılan “Toplum Kalkınmasında Gönül Elçileri” projesi. Ankara’da Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen etkinliğe ben de katıldım. Emine Erdoğan’ın ev sahipliğindeki etkinlikte vali eşleri, koruyucu aileler, bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri bir araya geldi. Program için ciddi hazırlık yapılmış. Özel Kalem Müdürü Sevgi Yiğit, Basın Danışmanı Betül Uygur, etkinliğe katılan konuklarla tek tek ilgilendi; Cumhurbaşkanlığı fotoğrafçısı Mustafa Öztarhan koruyucu ailelerin bu anlamlı gününü özenle görüntüledi.

Haberin Devamı

ATV Ana Haber Spikeri Cem Öğretir’in sunduğu programın sonunda sanatçı Ayla Çelik de mini bir konser verdi. Fuaye alanında koruma ve bakım evlerinde bulunan çocukların yaptığı eserlerin yer aldığı bir sergiyi gezdim. Emine Erdoğan, kürsüde yaptığı konuşmada “Koruyucu ailelerden yegâne beklentimiz, sevgi ve saygı tohumlarının yüreklere ekildiği dönemde yavrularımıza huzurlu bir yuva sunmalarıdır” ifadesini kullandı. Emine Erdoğan’ın verdiği bilgiye göre tüm vali eşlerinin, “Gönül Elçileri” unvanıyla yaptıkları yüz yüze görüşmeler ve teşviklerle koruyucu aile başvurularında dikkat çekici artışlara ulaşılmış. Mevzuatın yeniden yapılandırılmasıyla, “akraba ve yakın çevre”, “süreli”, “geçici” ve “uzmanlaşmış koruyucu aile modeli” olmak üzere 4 farklı model oluşturulmuş.

Çocuklar huzurlu bir yuva bekliyor

2002’de 500 koruyucu aile yanında 515 çocuk barınırken, bugün, 1051’i özel gereksinimleri olan 9 bin 335 çocuk, 7 bin 817 koruyucu aileye emanet edilmiş durumda. Ailelere verilen çok yönlü destek, engelli çocuklar için yüzde 50 oranında artırılmış. Sosyal güvencesi bulunmayan koruyucu ailelerde bir kişinin sosyal güvenlik primi de devlet tarafından karşılanıyor. Emine Erdoğan, 2021’de 30 Mart’ı “Koruyucu Aile Günü” ilan ettiklerini hatırlattı; 6 Şubat depremi sürecinde yaşananlara da dikkat çekti.

Haberin Devamı

25 BEBEK İÇİN AİLE

Depremin ardından refakatsiz bebeklerin, Cumhurbaşkanlığı uçağıyla Ankara ve İstanbul’a getirildiğini, gelen çocukları hastanede ziyaret ederek bakım süreçlerini bizzat takip ettiğini anlattı. Tedavisi tamamlanan 0-1 yaş aralığındaki 53 bebeğin 45’inin DNA eşleşmesi neticesinde, yuvalarına döndüklerini ifade etti. İzleyen dönemde başkente nakledilenlerle birlikte 25 bebek, halen Ankara Çocuk Evleri Sitesi Müdürlüğü’nde koruyucu ailelerini bekliyor. Emine Erdoğan, yeni katılan Gönül Elçileri’nin afetzede çocukları ziyaret edip koruyucu ailelerle buluşturarak faaliyetlerine başlayabileceklerini vurguladı.

Güzel bir gelişmeyi daha müjdeledi. 11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü’nde afet bölgesinden 11 vali eşinin katılımıyla “Hatay Çocuk Evleri Siteleri”nin temel atma törenine katılacaklar. Bütün bu girişimlere liderlik eden Emine Erdoğan’ı ve sahada bu konuyla ilgili projeleri yakından takip eden, programı daha da yaygınlaştırmaya çabalayan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’ı tebrik ediyorum.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder