Hakan Çelik Erdoğan'ın üç önemli zirvesi
HABERİ PAYLAŞ

Erdoğan'ın üç önemli zirvesi

Seçimlerin tamamlanmasının ardından Türkiye diplomaside son derece kritik bir döneme giriyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu yıl uluslararası nitelikte üç önemli etkinliğe katılacak. Bunlardan ilki 11-12 Temmuz tarihleri arasında Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta düzenlenecek olan NATO zirvesi. Diğeri Hindistan’ın Yeni Delhi şehrindeki G-20 buluşması ve New York’ta eylül ayında toplanacak olan Birleşmiş Milletler Genel Kurulu. Dünyanın ekonomik, siyasi ve askerî açıdan en güçlü ülkeler topluluğunun katılacağı bu zirvelerde Erdoğan, ABD Başkanı Joe Biden, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Birleşik Krallık Başbakanı Sunak ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz dâhil dünya liderleriyle yakın görüşme imkânı bulacak. Bu arada İletişim Başkanlığı da bir taraftan Türkiye’nin, sığınmacılar, uyuşturucu ve terörle mücadele vb. konularda küresel sisteme katkılarını özetleyen kitapçıklar ve bilgi notları için hazırlıklarını sürdürüyor.

Haberin Devamı

İSTİKRAR UNSURU

Seçimlerin geride kalmış olması, Erdoğan’ın uluslararası tecrübesi ve krizlerde oynadığı yapıcı rol, gözlerin Türkiye’ye çevrilmesini sağlayacak. Son dönemde komşular ve yakın coğrafya ülkeleriyle atılan normalleşme adımları, Ankara’nın elini ciddi şekilde güçlendirdi. Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan’ın Erdoğan’ın göreve başlama törenine katılmak üzere bizzat Ankara’ya gelmesi, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan gibi ülkelerle yakalanan olumlu atmosfer, her boyutta etkisini hissettiriyor.

Önemli bir gelişme de İsrail ile ilgili. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, bir aksilik olmazsa yakında -muhtemelen bu ay içinde- Ankara’ya bir ziyaret gerçekleştirecek. Netahyahu yeniden Başbakan seçilmiş olmasına karşın ülkesinde önemli sorunlarla boğuşuyor. Uzun yıllar boyunca Erdoğan ile yıldızı pek barışmayan ve sertlik yanlısı bir lider olarak bilinen Netanyahu’nun akılcı bir kararla Türkiye’ye gelmek istemesi iki ülke ilişkilerindeki ivmeyi olumlu yönde etkileyebilir. İsrail Havayolları El Al’ın uzun bir boşluktan sonra Türkiye seferlerine yeniden başlaması, İsrailli turistlerin yoğun şekilde İstanbul ve Antalya’ya gelişleri, dış ticaretin çok olumlu seyretmesi güzel gelişmeler.

Haberin Devamı

İsrail’in Ankara Büyükelçisi Irit Lillian da bu yakınlaşmanın sağlam şekilde ilerlemesi için yoğun çaba harcıyor. Gördüğüm kadarıyla kapsamlı işbirliği konusunda devletten devlete bir irade oluşmuş durumda. Bununla birlikte Türkiye, Filistin meselesi konusundaki hassasiyetlerini korurken eleştiri dilini ve ölçüsünü de “ulusal çıkarlar” esasında yeniden değerlendirmeye başlamış görünüyor.

ATİNA İLE HAVA OLUMLU

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Vilnius’taki NATO zirvesinde en yakından izlenecek temaslarından biri Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile yapacağı görüşme olacak. Yunan Başbakanı’nın Türkiye ile diyalog sürecini zora sokacak şekilde ABD Kongresi’nde yaptığı suçlayıcı konuşmadan sonra Erdoğan sert tepki göstermiş ve artık görüşmenin manasının kalmadığına işaret etmişti. Aradan geçen sürede iki başkent arasında hasarı onarma yönünde çabalar gelişti.

Haberin Devamı

Türkiye’de yaşanan depreme ilk koşan ülkelerden biri Yunanistan oldu. Komşudaki tren kazasında hayatını kaybedenlerle ilgili Erdoğan bir taziye mesajı paylaştı. Orman yangınlarıyla mücadele ve sığınmacılar gibi birlikte hareket edilmesi durumunda sonuç alınabilecek konular nedeniyle liderler arasında yeniden yapıcı bir atmosfer oluştu.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder