Hakan Çelik Genç girişimcilere büyük bir fırsat
HABERİ PAYLAŞ

Genç girişimcilere büyük bir fırsat

Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar ve Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci İnci ile CNN Türk’te yaptığımız son programlarda en fazla konuştuğumuz konulardan biri buydu: Teknoloji. Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir ve ROKETSAN Genel Müdürü Murat İkinci ile yaptığımız son yayınlarda da konunun gelip odaklandığı yer teknolojiye dönük, iyi yetişmiş insan kaynağıydı. Türkiye son yıllarda savunma sanayii alanı başta olmak üzere belli kategorilerde ciddi bir atılım içinde.

Haberin Devamı

AR-GE, inovasyon, üretim ve ihracat başlıklarında çok önemli sonuçlar alınıyor. ASELSAN, TUSAŞ, ROKETSAN, HAVELSAN, STM gibi kuruluşlar dünya sıralamasında üst basamaklara çıkıyor. Nüfusumuz enerjik, demografik verilere bakınca hâlâ genç de sayılabilir. Ancak gerçek anlamda bir kalkınma ve gelişme için yüksek eğitimli ve nitelikli bir iş gücüne ihtiyacımız var. Milli Eğitim Bakanlığı, YÖK ve diğer kurumların yanı sıra yerel yönetimlerin katkıları çok önemli.

Son yıllarda bunun çok güzel bazı örneklerini görüyorum. Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız kısa bir süre önce teknoloji merkezi projelerinden söz etmişti. Yıldız’ın bahsettiği projenin ilk adımı hayata geçirildi. Teknoloji Geliştirme Bölgeleri, kısa süre önce kanunda yapılan değişiklikle bakanlık onayına bağlı olarak kuluçka merkezi açabiliyor.

Genç girişimcilere büyük bir fırsat

Bu doğrultuda, Beyoğlu Belediyesi önderliğinde, Teknopark İstanbul, İstanbul Teknik Üniversitesi, Ortadoğu Teknik Üniversitesi ve Boğaziçi Üniversitesi’nin de içinde yer aldığı güçlü bir yapıyla “Beyoğlu Uydu Kuluçka Merkezi” açılıyor. Hedefler şöyle sıralanıyor:

1- Teknolojik bilgi üretilmesi.

2- Üründe ve üretim yöntemlerinde yenilik geliştirilmesi.

3- Verimliliğin arttırılması, teknolojik bilgilerin ticarileştirilmesi.

4- Küçük ve orta ölçekli işletmelerin yeni ve ileri teknolojilere uyumunun sağlanması. Bu amaç doğrultusunda İstanbul Beyoğlu’nda Yapay Zekâ, Dijital Sanat, Oyun, Arttırılmış Gerçeklik, VR ve Mobil Uygulama tematik alanlarını içeren 5 katlı uydu binanın 2023’ün ilk aylarında açılması planlanıyor. Beyoğlu Belediyesi tarafından İstiklal Caddesi, Mis Sokak’ta açılacak olan Beyoğlu Uydu Kuluçka’nın giriş kısmında özellikle genç girişimcilere tanıtım alanı olacak.

Haberin Devamı

Binanın katları, girişimlerin hazırlık aşamasına göre rahatlıkla çalışabilecekleri şekilde bölümlendirilecek. Terasta sosyalleşebildikleri alanlar bulunacak. Başkan Haydar Ali Yıldız, sohbetimizde Beyoğlu Uydu Kuluçka ile özellikle genç girişimcilere 7/24 Açık Modern Çalışma Alanları, Eğitim ve Etkinlikler, Mentorluk, Akademik Danışmanlıklar ve Teknik Danışmanlık, Girişim Analizi ve Teknik Analizler için ortam sağlayacaklarını söyledi. Ulusal ve Uluslararası Yatırımcı ve Firma Görüşmeleri, veri tabanlarına erişim, TTO katkıları, Teknopark Vergi ve Avantajları gibi birçok imkân ve destek vereceklerini anlattı.

Beyoğlu, sadece sanat ve kültür merkezi olarak değil, aynı zamanda yenilikçi teknolojilerin buluşacağı önemli bir mekân olma yolunda ilerliyor. Başkan Yıldız 2023 için “100. Yıla Yakışır Beyoğlu” mottosunu belirlemiş. Belediye her alanda bilim, sanat ve sporu destekleyecek yeni adımlar atacak. Beyoğlu’nun tarih mirası niteliğindeki en güzel binalarından birini gençlere tahsis ettiği için Başkan Yıldız’ı kutluyorum.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder