Hakan Çelik Her bayram rekor kırıyoruz!
HABERİ PAYLAŞ

Her bayram rekor kırıyoruz!

Başlıkta kullandığım ifade, maalesef övünülecek bir konuyla ilgili değil. Trafik kazalarından söz ediyorum. Türkiye’de her bayram tatilinde çok sayıda vatandaşımızı kaybediyoruz. Bu alanda Avrupa rekoru bizde.

Ölümlü kazaların çok önemli bölümü insan hatalarından kaynaklanıyor. Aşırı hız, kurallara uymamak, alkollü direksiyona geçmek ve cep telefonuyla konuşmak en fazla kazaya neden olan faktörler olarak sıralanıyor.

Otomotiv dünyasını çok yakından takip ediyorum. Markaların ürünlerini daha güvenli hâle getirebilmek için yaptıkları çarpışma testlerini izliyorum. Bu testlerin çoğu 100 kilometrenin altında gerçekleştiriliyor. Zira daha büyük süratlerde araç içindekilerin yara almadan kurtulma ihtimalleri çok düşük.

Haberin Devamı

Ortada böyle bir gerçek dururken, insanların çok dikkatsizce ve hiçbir kuralı umursamadan 150, hatta 200 kilometre hızlara yaklaştığına tanıklık ediyorum. Açık söyleyeyim, benim gözümde bunu yapmanın intihara teşebbüs etmekten pek farkı yok.

Uzun bayram tatili, rehavet ve dikkatsizlik dolayısıyla kaza riskinin arttığı bir dönem olacak.

Kazalar sonucu binlerce vatandaşımızda kalıcı sakatlıklar meydana geliyor. Milyarlarca TL’lik iş kaybı ve maddi zarar ortaya çıkıyor.

Her bayram rekor kırıyoruz

Lütfen şunları aklınızdan çıkarmayın:

1) Aşırı hız yapmayın. Artan her kilometre riskin de artması demektir.

2) Araçtaki herkesin emniyet kemerini takmasını sağlayın.

3) Küçük yaştaki çocuklar mutlaka çocuk koltuğuna otursun.

4) İnsanlar ve eşyalar aynı mekânda taşınmaz. Yükleri, eşyaları mutlaka bagaja yerleştirin.

5) Seyir hâlindeyken mecbur kalmadıkça camları açmayın, klima kullanın. Çocuk kilitlerini kontrol edin ve çocukların camdan sarkmasına, açılır tavana (sunroof) tırmanmasına asla müsaade etmeyin.

6) Otomobilde sizi hayata bağlayan en önemli unsur lastik ve frenlerdir. Bunların uygun durumda olup olmadığını kontrol edin.

7) Kesinlikle konvoy hâlinde seyahat etmeyin, önünüzdeki aracı yakalamaya çalışmak veya takip etmek size hata yaptırır.

8) Uykusuz veya alkollü şekilde asla direksiyona geçmeyin.

Son sözüm; magandalara özenmeyin, trafikte onlar gibi davranmayın, sorumlu olun. Yolda karşılaşırsanız araçtan inip bu tip insanlarla tartışmayın. Plakalarını alın, mümkünse olayı görüntüleyin ve konum bilgisiyle birlikte şikâyet edin.

Haberin Devamı

Hayat çok değerli, anlamsız şekilde hız yapıp kuralları ihlal ederek kimsenin canını tehlikeye atmayın. Kazasız, güvenli ve mutlu bir tatil geçirmenizi dilerim.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder