Hakan Çelik Kayseri mutlaka ABD pazarında tanıtılmalı
HABERİ PAYLAŞ

Kayseri mutlaka ABD pazarında tanıtılmalı

Kayseri müthiş bir şehir. Sadece coğrafi olarak bulunduğu Orta Anadolu’da örnek bir yer olmakla kalmıyor. Aynı zamanda tarihi özellikleri, turizm, tarım, üretim ve ihracat potansiyeliyle Türkiye’nin ötesinde uluslararası rekabete katılıyor.

Tarih ve kültür mirasımızda özel bir konuma sahip bu önemli şehrimiz geçtiğimiz günlerde Posta Gazetesi’ni, yazar ve yöneticileriyle birlikte misafir etti. Arkadaşlarımız Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, Büyükşehir Belediye Başkanı ile bir araya geldi, iş insanları, yatırımcılarla buluştu, şehrin mobilya sektöründe muazzam atılımlarını Kayseri’nin ünlü Kumsmall AVM’sinde inceleme imkanı buldu.

Haberin Devamı

Tarım, gastronomi ve turizmdeki olanakları yerinde inceledi. Kayseri neredeyse bütün sektörler ve parametrelerde yarışa katılan ve çok ciddi yol alan bir şehrimiz. Aynı zamanda yakın tarihimizde cumhurbaşkanı, bakan, vali gibi yönetimin en üst kademelerinde rol almış insanları yetiştiren bir yer.

Uzun süre Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanlığı ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yapan ve her zaman Kayserililerin yanında olan Mehmet Özhaseki çok önemli isimler arasında. Kayseri Valisi Gökmen Çiçek’i İçişleri Bakanlığı’ndaki görevlerinden bu yana biliyor ve takdir ediyorum.

Kısa bir süre öncesine kadar valilik görevini sürdürdüğü Afyonkarahisar’da da dikkat çekici faaliyetlere imza atmış ve vatandaşların sevgisini kazanmıştı. Vali Çiçek, Afyon’daki görev süresinde Frig Vadisi ve çevresindeki bölgelerin tanıtılması ve turizme kazandırılmasında önemli rol oynamıştı.

Görebildiğim kadarıyla Vali Çiçek ve Kayseri’nin önde gelen isimleri Soğanlı Vadisi gibi bölgelerin gelişimi için de böyle bir hazırlık içindeler.

Kayseri mutlaka ABD pazarında tanıtılmalı

ÇALIŞKAN İNSANLAR

Amerika Birleşik Devletleri denince akla New York, Los Angeles ve San Francisco gibi şehirler geldiği için son dönemde eyaletler düzeyinde çok önemli farkındalık kampanyaları başlatıldı.

Sahip oldukları zenginlikleri ve farklılıkları ortaya çıkarmak için Nevada, Kansas, Colorado, Nebraska, Texas gibi eyaletler olağanüstü çaba içinde. Ben Kayseri’yi de böyle görüyorum. Türkiye denince akla önce İstanbul, Ankara, İzmir gibi şehirler geliyor ancak gerek dinamizmi gerekse potansiyeliyle Kayseri dünya çapında daha fazla öne çıkabilecek bir şehir.

Haberin Devamı

ABD modeliyle Kayseri ön plana çıkarılmalı. Bu nedenle önümüzdeki süreçte Kayserili yöneticiler ve iş insanları Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) gibi kurumlar ve yurt dışındaki diplomatik temsilciliklerle daha fazla dirsek temasında olmalı, uluslararası fuarlara şehri temsilen katılım göstermeliler.

Ben Kayseri’nin mutlaka ABD’de iyi tanıtılması gerektiğini düşünüyorum. Kayseri’nin ürettiği ürünlerin Amerika pazarında çok fazla potansiyel müşterisi bulunacağına şüphem yok. Ayrıca gerek doğal güzelliği gerek otantik yapısı ve inanç turizmi bölgelerine yakınlığı Batı dünyası için çok ilginç destinasyon durumunda.

Posta yazarlarının Kayseri ziyaretlerinde Orta Anadolu Kalkınma Ajansı ORAN’a yapılan ziyaretleri, MÜSİAD ile buluşma, iş dünyası temsilcileriyle görüşmeleri çok önemli faaliyetler arasındaydı.

Haberin Devamı

VERİLER ETKİLEYİCİ

Sanayi Sicil Kayıtlarına göre, Türkiye’deki toplam sanayi işletmesi içerisinde yüzde 3’lük pay ile Kayseri sanayileşmede 6. sırada. İldeki toplam istihdam 375 bin dolayında. Türkiye’nin 20 büyük mobilya üreticisinin 11’i Kayseri’de. Mobilya ihracatında İstanbul, İzmir ve Bursa’nın ardından 4. sırada.

Kayseri’nin 2021 yılı toplam ihracatı 3 milyar 609 milyon dolar olarak gerçekleşmiş. Bu yıl sonu itibarıyla ihracat hedefleri 4.5 milyar dolar. Mobilyanın ardından Demir ve Demir Dışı Metallar, Fabrikasyon Metal Ürünler, Elektrikli Ev Aletleri Tekstil ve Makine sektörleri geliyor. 2021 Ağustos ayında Türkiye’nin ihracat kilogram birim fiyatı 1,36 dolar iken Kayseri’nin 2.39 dolar şeklinde gerçekleşmiş.

İhracat yapılan ülkeler sıralamasında Almanya, ABD ve Irak’ın ilk üç sırada. 2021 yılında İSO İlk 500 listesinde Kayseri’den 18 firma, İSO İkinci 500 listesinde Kayseri’den 13 Firma bulunuyor. Akıllı ve yüksek teknolojili tarımla ben Kayseri’nin Türk ekonomisinin gıda talebine ciddi yanıt verebileceğini düşünüyorum.

Kış Sporları, ekstrem sporlar ve yüksek irtifa kamp merkezleri ile Erciyes dünya çapında tanınan bir destinasyon. Diğer taraftan Kapuzbaşı Şelalesi, Sultan Sazlığı, Soğanlı ve Koramaz Vadileri ile doğa turizmi; Gevher Nesibe Şifahanesi, Selçuklu ve Osmanlı Eserleri ile kültür turizmi; Bisiklet ve Su Sporları ile spor turizmi; şehrin farklı yerlerinde yer alan ibadet yerleri ile çok daha fazla misafir ağırlanabilir.

2022 yılı verilerine göre Kayseri’deki turizm işletme belgeli tesis sayısı 51, oda sayısı 2.966 ve yatak sayısı 6.000 Kayseri 32 hastanesiyle aynı zamanda sağlık turizmi ve hizmetlerinde de önde gelen yerlerden biri. Erciyes Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Aykut Özdarendeli ve ekibi Türkiye’nin ilk Covid aşısı Turkovac’ı geliştirmişti.

Dünya çapındaki bu başarı büyük takdir toplamıştı. Kayseri Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç’ın güçlü vizyonu, Vali Gökmen Çiçek’in çalışkanlığı ve şehrin önde gelen kurumlarının dayanışmasıyla bu şehir yakında çok başka bir yerde olacak.

İlk fırsatta, Kayseri’ye yeniden gidip bu köşeden ve sosyal medya mecralarımdan kişisel izlenimlerimi size aktarmak istiyorum.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder