Hakan Çelik Kral, Türkiye'ye gelmek istiyor
HABERİ PAYLAŞ

Kral, Türkiye'ye gelmek istiyor

Kraliçe II. Elizabeth’in vefatının ardından Kral olarak tahta geçen III. Charles aynı zamanda İslam, Bizans ve Doğu kültürleri hakkında engin bilgisiyle tanınan bir isim. Kendisi Galler Prensi unvanıyla birçok kez Türkiye’ye de gelmiş, çeşitli etkinliklere katılmıştı.

Charles ile bir kez İstanbul, diğerinde Londra’da olmak üzere iki farklı faaliyette tanışma imkânı bulmuştum. Kral Charles, bu kez Londra’da Türkiye’den önemli bir misafir ağırladı. Ekümenik Patrik Bartholomeos, İngiltere’ye yaptığı ziyaret kapsamında Kral ile Buckhingham Sarayı’nda bir araya geldi.

Haberin Devamı

Kral, Türkiyeye gelmek istiyor

Yaklaşık yarım saat süren görüşmede Türkler, Yunanlar ve İngilizler arasındaki iletişim ve kültürel işbirliği konuşuldu. Charles görüşmede uygun bir zamanda İstanbul’u tekrar ziyaret etmek istediğini dile getirdi. Charles’ın babası, Edinburg Dükü Philip, 1921 Korfu Adası doğumlu. Anadolu ve Ege uygarlıklarına olan ilgisiyle de tanınan Charles, Ankara, İstanbul ve Çanakkale’nin yanı sıra Kapadokya ve Mardin gibi bölgelerimizi de ziyaret etmiş, Ankara’da Anıtkabir özel defterini imzalamıştı.

Türkiye’de dönemin Cumhurbaşkanları Kenan Evren ve Turgut Özal tarafından kabul edilmişti. Charles, geçen hafta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi ve iki ülke arasındaki ilişkilerin mükemmel seviyesinden duyulan memnuniyet dile getirildi.

BÜYÜK RESSAMIN İZİNDEN

Zeytinburnu Belediyesi bünyesinde faaliyet gösteren Kazlıçeşme Sanat, İstanbul’un en sakin ve en güzel mekânlarından biri. Tarihi yapının en üst katında enfes sanat ve kültür kitaplarından oluşan çok güzel bir koleksiyon var.

Salonun ortasında da harika bir piyano, ziyaretçilerin ilgisini bekliyor. Üyelik yoluyla ve kayıt yaptırılarak gidilebilen bu kütüphane saat 22.00’ye kadar kullanılabiliyor. Zemin katındaki mozaik alan bütün nitelikleriyle yakında ziyarete açılacak.

Kral, Türkiyeye gelmek istiyor

Mekânın giriş katında renkli duvarlar ve şık mermer zeminle kullanıma sunulan salonlarında şu sıra “Vefatının 75. Yılında Mehmet Ali Laga-Asker ve Ressam” sergisi yer alıyor.

Haberin Devamı

Tabloları, serginin küratörü Ömer Lütfi Şerifoğlu, Zeytinburnu Belediye Başkanı Danışmanı Dr. Olcay Aydemir ve İletişim Koordinatörü Fatih Yılmaz’la birlikte gezdik. Mehmet Ali Laga, vatan sevgisi ve sanat tutkusunu savaş alanlarında pekiştirmiş, örneğine az rastlanır bir sanatçı. Asker ve öğretmen. Balkanlar ve Çanakkale Savaşları’nda cephede yer almış. İstanbul’da bulunduğu zaman dilimlerinde ise Büyükada ve Boğaz hattını resmetmiş.

Eserlerinde derin bir hüzün ve baharın neşesini birlikte yansıtabilen, natürmortlarında şaşırtıcı bir gerçekliği fırçasına yansıtan, hatta masasındaki sebzeleri adeta canlandıran çok yetenekli bir ressam. 1876’da Libya/Trablusgarp’ta dünyaya gelen, Osmanlı ordusundaki görevi sırasında bir süre Bulgaristan’da esir alınan Mehmet Ali Laga 1947 yılında İstanbul’da vefat etmiş.

Resim sanatımızın çok verimli bir dönemi hakkında ışık tutan ve 31 Aralık’a kadar açık kalacak sergiyi mutlaka gezmenizi öneririm. Sergi vesilesiyle Mehmet Ali Laga hakkında koleksiyon niteliğinde bir de kitap hazırlanmış.

Haberin Devamı

Kültür-sanat hayatımıza farklı boyutlarda sağladığı katkılardan ötürü Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy’u kutluyorum.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder