Hakan Çelik "Kutuplaştırma yerine bütünleştirme siyaseti"
HABERİ PAYLAŞ

"Kutuplaştırma yerine bütünleştirme siyaseti"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Türkiye Yüzyılı” vizyon belgesi başlıklı konuşmasını Ankara Spor Salonu’nda takip ettim. Etkinliğe katılım davetini bizzat AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ telefonla arayarak yapmıştı. Bu kez tanık olduğum faaliyet, seçim beyannamesi ve manifestoların açıklandığı etkinlik formatlarından çok daha farklıydı. Salon daha dinamik, şık ve interaktif şekilde planlanmıştı. Sadece Türk bayrakları asılıydı, salonun dışında ise Atatürk ve Erdoğan’ın posterleri vardı. Etkinlik Cumhurbaşkanlığı Danışmanı Orhan Karakurt’un anonslarıyla başladı. Salonun ortasında bir güneş saati vardı. 3 binin üzerinde kişi davet edilmişti, azınlık temsilcileri, özel localarda 12 siyasi parti ve büyükelçiler davetliydi.

Haberin Devamı

Kutuplaştırma yerine bütünleştirme siyaseti

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasında en fazla dikkatimi çeken bölümlerden biri “Kimlik siyaseti yerine birlik siyaseti”, “Kutuplaştırma yerine bütünleştirme siyaseti” sözlerini sarf ettiği kısım oldu. Erdoğan başka bazı örneklerle açtığı bu yaklaşımı “Yeni bir başlangıcın adı” olarak tarif etti. Erdoğan konuşması sırasında, Ankara Spor Salonu’na konuşmayı dinlemek üzere gelen MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ye iki kez teşekkür etti.

Bahçeli’nin gelişi, Cumhur İttifakı adına önemli dayanışma göstergesiydi. BBP Genel Başkanı Mustafa Destici de oradaydı. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) davete temsilci göndermemişti ancak İYİ Parti, önemli isimlerden Koray Aydın ile temsil edildi. HDP, Gelecek ve Deva Parti’lerine davetiye gönderilmediğini öğrendim. Gelecek ve Deva da orada bulunabilseydi kucaklaşma yaklaşımı adına güzel olurdu diye düşünüyorum. Zira muhalif oldukları değerlendirilen gazetecilerin etkinliğe davet edilmesi güzel bir girişimdi.

Davet edilenler arasında sivil toplumla birlikte Alevi toplum temsilcileri de vardı. Erdoğan konuşmasında şimdiye kadar yapılan önemli adımları özetledi, bundan sonra yapılacakları sıraladı. TOKİ’nin yaptığı konutlara ayrı bir bölüm ayırdı. Bu hamlenin devam edeceğine vurgu yaptı, fiber internet ağının planlandığı gibi artırılacağını söyledi. Erdoğan, Türkiye’yi, 2023’ten itibaren yakın dönemde her alanda en başarılı, en önemli 10 ülke arasına yerleştireceklerini tekrarladı.

Haberin Devamı

“Teröre ve yasa dışı işlere bulaşmışlar dışında 85 milyon insanın birinci sınıf vatandaşlığını güçlendirme sözüyle buradayız” dedi, her alanda “kucaklayıcılık” mesajı verdi. Erdoğan konuşmasında mutlaka yeni, sivil, özgürlükçü, demokrat anayasa hazırlanacağını söyledi. “12 Eylül anayasasının raf ömrü çoktan dolmuştur. Yeni anayasayı hayata geçirmekte kararlıyız. Başı açık veya örtülü eğitim ve çalışma hakkını güvence altına alacak, aile kurumumuzu sapkın anlayışlardan koruyacak bir anayasa değişikliği teklifi hazırladık.

Gelecek hafta teklif meclise gelecek” ifadesini kullandı. Salonda “Sürdürülebilirliğin Yüzyılı”, “Bilimin Yüzyılı”, “Haklının Yüzyılı”, “Değerlerin Yüzyılı”, “Gücün Yüzyılı”, “Başarının Yüzyılı”, “Barışın yüzyılı”, “Dijitalin Yüzyılı”, “Verimliliğin Yüzyılı” “Şefkatin Yüzyılı”, “İletişimin Yüzyılı”, “İstikrarın Yüzyılı”, “Üretimin Yüzyılı”, “Kalkınmanın Yüzyılı”, “Huzurun Yüzyılı” sloganlarını not ettim. Bu sloganların ne anlama geldiği ve diğer detaylar için www. turkiyeyuzyili.com.tr isimli bir internet sitesi açıldı.

Haberin Devamı

EN BÜYÜK ALKIŞ

Bakanlar, eski bakanlar, milletvekilleri, parti yöneticileri salonun çeşitli yerlerinde diğer katılımcılarla birlikte oturdular. Daha önce protokolün oturduğu ön kısım ise yurdun çeşitli yerlerinden gelen vatandaşlar ve basın mensuplarına ayrılmıştı. Salondaki bu yeni düzenlemeyi çok iyi buldum. Ancak bazı kişilerin Arena’nın bulunduğu alana araçlarıyla girmekte ısrar etmeleri yayalar açısından tehlike oluşturdu. Keşke iç bölüme hiç araç alınmasaydı. “Makas Koleksiyonu” sürpriz filmlerden biriydi. 1200’ü aşkın tesisin açılışında kullanılan makaslar bir koleksiyon haline getirilmiş. Bu kısa film Erdoğan’ın konuşmasının ortasında gösterildi. Salonda gösterilen filmler ve görseller arasında en büyük alkışı Mustafa Kemal Atatürk ve 15 Temmuz’un kahramanlarından şehit Ömer Halisdemir görüntüleri aldı.

Kutuplaştırma yerine bütünleştirme siyaseti

Salonun içi çok sade ve şık düzenlenmişti, farklı mesajlar içeren koreografiyi de çok beğendim. Türkiye’nin son dönemde gerçekleştirmekte olduğu başarılı projelerden örnekler sergileniyordu. Türk Havacılık ve Uzay Sanayii TUSAŞ’ın standında İHA ve SİHA’lar ile Milli Muharip Uçak MMU mock-up’ı katılımcıların incelemesi için getirilmişti.

CUMHURİYET BAYRAMI

Büyük Kurtuluş mücadelesinin sonunda modern Cumhuriyeti kuran, o dönemin çok zor şartlarında Türkiye’yi dünyada parmakla gösterilen, örnek bir ülke haline getiren büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ü bir kez daha saygı ve rahmetle anıyorum. Cumhuriyet Bayramı’mız bir kez daha kutlu olsun. Bugün Türkiye’nin 60 yıllık otomobil üretme hedefinin önemli günü. Bursa Gemlik’te Türkiye’nin Otomobili Togg’un üretileceği kampüs Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılacak. Bu töreni ben de yerinde izleyeceğim, ardından bu akşam CNN Türk’te saat 20.45’ten itibaren Fulya Kalfa’nın sunacağı canlı yayında bu gelişmeleri konuşacağız.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder