Hakan Çelik Savaşlar çocukların geleceğini siliyor
HABERİ PAYLAŞ

Savaşlar çocukların geleceğini siliyor

Savaşların yaşandığı bütün coğrafyalarda en fazla zarar gören çocuklar oluyor. Ukrayna’dan Afganistan’a kadar çatışmaların devam ettiği yerlerde binlerce çocuk ailelerini kaybetti. Afrika’da çok sayıda çocuk kara mayınları nedeniyle uzuvlarını yitirdi.

Oyuncaklarıyla oynama, bisiklete binme, spor yapma çağındaki milyonlarca minik beden evlerinden sokağa adım bile atamıyor. Birçoğunun evi yıkık veya güvensiz durumda. Şimdilerde 5-6 yaşında olan çocuklar bundan 15-20 yıl sonra bugün yaşadıkları travmaların izini taşıyacaklar. Savaş ve çatışma bölgeleriyle ilgili en fazla endişe duyduğum konulardan biri işte bu. Sadece mevcut kuşakların tükenişi değil geride kalanların nefret ve öfkeyle bilenmeleri çok üzücü. Oysa aynı toprakların çocukları, geleceği birlikte inşa edebilmeliler. Aralarındaki sorunları şiddete başvurmadan çözme iradesini ortaya koyabilmeliler.

Haberin Devamı

EMİNE ERDOĞAN’IN ÇABASI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, uluslararası insani krizlere dikkat çekmek için yoğun çaba gösteren lider eşlerinin başında geliyor. Bugüne kadar yurt dışındaki faaliyetleri dahil, gayretlerini yakından takip ediyorum. Bu kez dikkat çekici bir etkinlik İstanbul’da düzenlendi. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından Emine Erdoğan’ın katılımıyla “Kurşun Geçirmez Düşler: Gazzeli Çocuk Ressamlar Sergisi” İstanbul Taksim Meydanı’nda açıldı.

Savaşlar çocukların geleceğini siliyor

Sergi, İsrail’in saldırılarının ardından Gazze’de savaşa tanık olan çocukların duygularını, yaşadıkları travmalarını, acılarını, içinde bulundukları zorlu koşulları, sanat aracılığıyla aktararak uluslararası toplumda farkındalık yaratmayı amaçlıyor. Sergi, Gazze’de 2008-2009 yıllarında gerçekleşen Dökme Kurşun Operasyonu sırasında annesinin roketle hedef alınarak şehit edilmesi ve ardından ailesinden 26 kişinin katledilmesine tanık olan 6 yaşındaki Gazzeli bir kız çocuğu olan Mona’nın çizdiği resimden hareketle gazeteci Abdullah Aytekin tarafından başlatılan resim projesini içeriyor.

Gazzeli çocukların çizdiği 266 eser arasından bir seçki yer alıyor. Sergide saldırılarda hayatını kaybeden gazeteciler ve doktorlar için de özel bir bölüm ziyaretçilerin dikkatine sunuluyor. Bir diğer bölümde şehit olan çocukların eşyaları, savaşı ve yıkımı tasvir eden moloz yığınları sergileniyor. Emine Erdoğan burada yaptığı konuşmada “En temel hakları olan yaşam hakları elinden alınan, gelecek yılları değil yarını bile görüp göremeyeceği meçhul olan Filistinli çocukların seslerini daha fazla duyurmak, onların yaşadıkları acıyı daha fazla görünür kılmak zorundayız. Bu zulmün son bulması için dünyayı bir an önce harekete geçmeye çağırıyor ve Türkiye olarak bu yönde yoğun çaba harcıyoruz” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Prof. Dr. Fahrettin Altun da savaşların ve katliamların en çok çocuklar üzerinde yıkıcı etkisi bulunduğuna işaret etti. “Dünyanın sahip çıkmadığı mağdur ve mazlum Gazzeli çocuklar içinse bu durum çok daha yıkıcı. Bu çocukların kendi dünyalarında, küçük kalplerinde ve ruhlarında hissettiklerini küçük parmaklarıyla kâğıda döktükleri resimlerden oluşan bu sergi, onların neler yaşadığını ve neler hissettiklerini açık ve net ortaya koyuyor” dedi.

Haberin Devamı

Çarpıcı görsellerin yer aldığı bu ilginç sergi 29 Ocak 2024 tarihine kadar ziyaret edilebilecek.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder