Hakan Çelik Savunmada en kritik sistemlere yerli imza
HABERİ PAYLAŞ

Savunmada en kritik sistemlere yerli imza

Son yıllarda Birleşik Krallık, Almanya ve Fransa’da katıldığım toplantılarda bana sorulan ortak sorulardan biri Türkiye’nin savunma alanındaki atılımları oldu. Nitekim Türkiye’nin savunma alanındaki zirve buluşması niteliğindeki IDEF’23 fuarında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan belli kategorilerde çok daha ileri gitmeye dönük hedeflere işaret etti. 2023 ihracat hedefinin 6 milyar dolar olduğunu vurguladı. Gerçekten uzun yıllar boyunca sadece ithal sistemlere bağımlı olan ve büyük bir pazar olmaktan öteye geçemeyen Türkiye özellikle belli segmentlerde oyun kurucu ve önemli bir tedarikçi haline geldi. Eş zamanlı olarak çok platform üzerinde çalışan ve başarı gösteren ASELSAN ve TUSAŞ ile birlikte Baykar özellikle İHA ve SİHA’lar konusunda dünyada ilk 3 üreticiden biri statüsüne yükseldi. Tabanca ve tüfek kategorilerinde çok tanınan, ülkemizin köklü savunma sanayi kuruluşlarından Sarsılmaz’ın adını da ben önümüzdeki günlerde daha çok duyacağımızı değerlendiriyorum. 143 yıllık kuruluş Sarsılmaz, IDEF’in hemen öncesinde Türk Silahlı Kuvvetleri için üretilen yerli “SAR- 556 hafif makineli tüfek ile “25 mm kara topu”nu ilk kez kamuoyuyla paylaştı. CNN Türk’teki programımda da altını çizmiştim. Sarsılmaz, Türkiye için hayati önemdeki ATAK helikopterlerin önündeki döner namlulu silahın da üreticisi durumunda. Milli ATAK helikopterlerinde artık ABD ve İtalya yapımı olan silahlar yerine Düzce’de Sarsılmaz tarafından üretilen tamamı yerli sistemler kullanılacak.

Haberin Devamı

Sarsılmaz Yönetim Kurulu Başkanı Latif Aral Aliş, son gelişmeleri ele aldığımız sohbetimizde “Bir ordunun neredeyse tüm temel ihtiyaçlarını üretebilecek kabiliyete sahibiz. Son yıllarda devletimizin desteğiyle savunma sanayisindeki gelişmeleri yönlendiren baş aktörlerden biri olduk” dedi. Genel Müdür Yardımcısı Öner Özyılmaz ise “Bugün Avrupa’nın en büyük silah üretim tesisine sahibiz. 80’den fazla ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz. En büyük alıcılarımızdan biri de dünyanın en rekabetçi pazarı durumundaki ABD” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

KADINLARIN GÜCÜ

Bu arada ağır ve makineli silahlar, farklı özelliklere sahip tabancalar ile av tüfekleri başta olmak üzere her türlü silahın üretildiği fabrikada çalışan kadın sayısı dikkat çekiyor. Mühendisinden tasarımcısına ve montajcısına 200’ün üzerinde kadın çalışan, savunma endüstrisine katkı veriyor. Sarsılmaz’ın bu günlerde dünyada da dikkatle takip edilen adımlarından biri yeni tabanca oldu. Cumhuriyetin 100. yılına özel olarak geliştirilen ve üretim adedi “2023” ile sınırlandırılan bu tabanca da bütünüyle Türk mühendisleri tarafından tasarlandı ve üretimi Türkiye’de gerçekleştirildi. Sar 2023, IDEF’te endüstri profesyonelleri ve kamuoyunun dikkatine sunuldu. Bugün Türkiye’de 10 polisin sekizinde Sarsılmaz tabancaları bulunuyor. Düzce’deki fabrikasının aylık üretim kapasitesi yaklaşık 40 bin adet. 100 bin de piyade tüfeği üretecek kapasite bulunuyor. Hürkuş’un kanal altı silahından zırhlı personel taşıyıcıların ana sistemlerine kadar birçok ürün Sarsılmaz’ın küresel seviyedeki AR-GE’si ile yerlileşti. Sarsılmaz’ın kendi imkânlarıyla tasarladığı silahlı insansız robot Sarbot da geleceğin kara savaşlarına bir anlamda hazırlık niteliği taşıyor.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder