Hakan Çelik Silahta rakibimiz Almanya
HABERİ PAYLAŞ

Silahta rakibimiz Almanya

Almanya Düzce’deki üretim merkezinde Posta Gazetesi Ankara Temsilcisi Hakan Çelik’in sorularını yanıtlayan Sarsılmaz’ın Yönetim Kurulu Başkanı Latif Aral Aliş, küresel düzeyde Avrupa’nın dev markalarını geride bıraktıklarını, ABD’li ve Alman şirketlerle rekabet ettiklerini söyledi. Aliş, ABD gibi dünyanın en önemli ve zorlu pazarında yerli ve milli teknolojilerle çok güçlü konuma geldiklerini açıkladı.

Silahta rakibimiz Almanya

Küresel silah ve savunma endüstrisinde Sarsılmaz hangi konum ve seviyede? Sarsılmaz, Avrupa’nın en büyük tek çatı altındaki fabrikası. 80’in üzerinde ülkeye ihracat yapan Sarsılmaz, küresel pazarda tercih edilen ürünleriyle aranan bir marka. Özellikle başta Amerikan pazarı olmak üzere bazı ülkelerde çok etkin faaliyetler yürütüyoruz. Son yıllarda yurtiçinde tabanca ve askeri silah üretimindeki başarılarımızla çeşitli ülkelerde teknoloji transferi için projeler başlattık. Ülkeler artık bizimle teknoloji transferi projeleri yapmak istiyor.

Haberin Devamı

ATAK HELİKOPTERİNE TOP

Hangi tip silahları üretiyorsunuz?

Sarsılmaz’ın silahlarla tanışması 1880’lere dayanır. Öncelikle spor tüfekleri ile başlayan yolculuğa 1990’ların başında tabanca üretimi, 2000 başlarında 9x19 mm makineli tabanca ve 5.56x45, 7.62x51, 7.62x39 piyade tüfekleri üretimiyle devam edildi. En son olarak da 7.62x51 mm makineli tüfek ve 12.7 mm uçaksavar projeyle yola devam ediyoruz. Ayrıca yüzde 50 ortağı olduğumuz TR Mekatronik şirketi ile 20 mm ATAK helikopterinin burun topunu yapmaktayız. Zırhlı personel taşıyıcı ve kara araçları için 25 mm top sistemini de imal etmekteyiz. Hürkuş uçaklarının kanat altına 12.7 mm silahlı pod da üretmekteyiz. Ürünlerimizin yerlilik oranı yüzde 90’ın üzerinde.

2 BİN KİŞİYE İSTİHDAM

Kaç kişi istihdam ediyorsunuz?

Bunların ne kadarı mühendis? Grup olarak 2 bin kişiyiz ama Sarsılmaz Silah çatısı altında toplam 750 kişi çalışıyor. Yaklaşık 650’si Düzce tesisinde diğerleri İstanbul ve Ankara’da. İstihdam ettiğimiz mühendis sayımız 75. Bu kişiler, makine, metalurji, elektrik, endüstri, kimya ve fizik gibi çok farklı alanlarda eğitim almış uzman isimler.

Haberin Devamı

Silahta rakibimiz Almanya

TÜRKİYE SAVUNMA SANAYİİNDE KÜRESEL OYUNCU

Sektörde bu kadar uzun bir tecrübeniz var, buna karşın küresel trend ve gelişmeler arasında sizi şaşırtan şeyler var mı?

Artık dünya savunma sanayiinde küresel bir oyuncu olarak yerimizi aldık ve son 10 yılda Türkiye, savunma sanayiinde müthiş bir atağa geçti ve bu gelişme sektörümüzün her dalında oldu. Çünkü her yeni ürün diğer bir yeni ürünü ateşledi ve her yeni bir ürün ihtiyaç olan diğer bir ürünü ortaya çıkarttı. Zorunluluklar ve ihtiyaçlar nedeniyle insansız hava araçları, helikopterler, zırhlı araçlar, silah sistemleri, mühimmatlar gibi birçok dalda imalatlar hem başladı ve hem de gelişti.

Yani ürün imal edenler de bir anlamda kendi yan sanayisini yarattı, hammadde imal edenler kendini geliştirdi, zincirin halkaları hem büyüdü hem de halka sayısını artırdı. Savunma sanayii konusunda ülkemiz çok büyük ilerlemeler sağladı. Bunları şimdi tüm dünyaya satıyoruz, geçen seneki 2020 ihracat rakamımızı yaklaşık yüzde 50 artırdık ve 2021 savunma sanayii ihracatımız 3 milyar doları geçecek.

Haberin Devamı

’PAZARDA ÇOK AKTİFİZ’

İhracat hedefinizi paylaşır mısınız?

Hedefimiz, üretimimizin en az yüzde 80’ini ihraç etmek. 2021 itibarıyla bu oran yüzde 70’in üzerinde. Çok değerli yeni pazarlar var. Buralarda daha önce de söylediğim gibi teknoloji transferleri çalışmamız söz konusu. Geçmişte bu konuda Almanlar çok önemli çalışmalar yapmıştı ancak artık bu pazarlarda biz çok aktifiz.

Silahta rakibimiz Almanya

YERLİ TASARIM VE ÜRETİM

Dünyada silah ve tabanca üretiminde Türkiye’nin konumu nedir?

23 ülkenin kolluk kuvvetlerinde geliştirdiğimiz ve ürettiğimiz silahlarımız bulunmakta. Çok net olarak söyleyebilirim ki Rusya, Çekya ve İtalya ile kıyas kabul edilemeyecek ürünler yapıyoruz. Artık rakiplerimiz Amerika ve Alman ekolleridir. Sarsılmaz olarak biz tüm ürünlerimizde bu iki ekolle rahatlıkla mücadele ediyoruz. Sarsılmaz devlet onaylı ilk ve tek Ar-Ge (araştırmageliştirma) merkezidir. Kendi tasarım yerli ve milli ürünlerimizle dünya pazarında rekabet ediyoruz bundan da büyük gurur duyuyoruz. Ürettiğimizin yüzde 70’inden fazlasını ihraç ediyoruz.

ABD çok çetin bir pazar. Bu kadar rekabet arasında ne şekilde öne geçebiliyorsunuz?

ABD, dünyanın en büyük hafif silah pazarı. Bu ülkede uzmanlaşmak ve büyümek için çok ciddi emek harcadık. Özellikle kendi firmamız üzerinden güçlü bir pazarlama ekibi ile tanıtım yapıyoruz. Öncelikle de ürün kalitemiz ve çeşitliliğimiz bizi rekabette çok avantajlı kılıyor.

SİLAHLANMANIN RİSKLERİ

Suç ve şiddet olayları değerlendirildiğinde bireysel silahlanma bir taraftan da ciddi endişe yaratmaya devam ediyor. Güvenlik, savunma amaçlı silah bulundurma konusu nasıl dengelenmeli? Dünyada bunun nasıl örnekleri var?

Ülkemiz de silah edinebilme şartları çok zor. Bu nedenle insanlar yasal olmayan yollara sapıyor. Yapılan araştırmalarda ruhsatsız ateşli silahlarla öldürme ve yaralama yüzde 95 ruhsatsız silahlarla oluyor. Bence önemli konu budur. Amerika Birleşik Devletleri’nde uygulanan politikayı Türkiye’de uygulamak veya uyarlamakta fayda var. Biz buna “kontrollü silah , kontrollü insan“ diyoruz. Amerika Birleşik Devletleri’nin nüfusu yaklaşık 300 milyon iken silah sayısı 350 milyon dolayında. Herkes silah alabilir. Bir suça karışmış her silah kolaylıkla tespit edilir, suçu işleyene daha kolay ulaşılır. Ancak kaçak ve ruhsatsız silahla süreci takip etmek zor zor. Ülkemizde silahla ilgili temel sorun bu.

Ülkemizde ve dünyada pek çok kişi bilinçsiz silah kullanımı ve hatalar nedeniyle hayatını kaybediyor. Düğünlerde veya spor müsabakalarından sonra silah atan bir kitle var. Bu ölümleri durdurmak için hangi adımlar atmak gerekir?

Bu konu da beni çok rahatsız ediyor. Silah alan kişilerin eğitim almaları gerektiğini düşünüyorum. Bunun için bir çalışma başlattım. Hendek’te 250 dönüm üzerine SARSILMAZ AKADEMİ kuruyoruz. Burada silaha bir nedenle ilgi duyan ve belli kurallara uyarak kendilerini geliştirmek isteyenler için çok güzel bir konaklama yeri, eğitim salonları, her türlü silah için poligonlar, yürüyüş yolları, spor yapma olanakları gibi Türkiye’de benzeri olmayan bir yer planlıyoruz. Projeleri hazırlanıyor dünyada bunun gibi birkaç yer var. Burada silaha ilgi duyanlara eğitim vererek sertifikalandıracağız. Bu eğitimi yaygınlaştırarak bunu bir spor haline gelmesini sağlayacağız. Sarsılmaz bu konuda üzerine düşeni yapacak.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder