Hakan Çelik Soçi'de çok kritik zirve
HABERİ PAYLAŞ

Soçi'de çok kritik zirve

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, çok kritik konuları masaya yatırmak üzere günübirlik bir ziyaret için Rusya Federasyonu’nun Karadeniz’deki şehri Soçi’ye gitti. Bu önemli ziyareti ben de takip ettim. Erdoğan’ın Rusya Devlet Başkanı Putin ile yaptığı görüşmenin detaylarını pazar günü POSTA Gazetesi’nde paylaşacağım.

Seyahat ve son gelişmelerle ilgili özet notlarımı şimdi aktarıyorum: İstanbul’dan Soçi’ye yaklaşık 1.5 saatlik bir uçuşla gittik. Erdoğan ayağının tozuyla Putin ile baş başa görüşmeler gerçekleştirdi, iki lider birlikte yemek yedi. Daha sonra heyetler arası görüşmelere geçildi. Erdoğan’ın Soçi ziyaretine Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, İletişim Başkanı Prof. Dr. Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir ile birlikte MİT Başkanı Hakan Fidan da katıldı.

Haberin Devamı

Çok önemli bakanlar ve bürokratların Soçi’ye gitmesi bu ziyaretin önemi hakkında da bir fikir veriyor. Görüşmelerin bir yanında gıda ve enerji tedariki, diğer tarafında terörle mücadele ve istihbarat işbirliği vardı. İki ülke heyetleri mevcut savunma işbirliklerini konuşurken bundan sonra atılabilecek adımlar da konuşuldu. İstanbul’da uçağa binmeden önce bir çanta içinde İletişim Başkanlığı’nın hazırlamış olduğu kitaplar dağıtıldı.

Türkçe ve Rusça olarak hazırlatılan kitaplarda Türkiye’nin terörle mücadelesi, Ankara’nın uluslararası ilişkilerdeki güncel konumu ve Türkiye-Rusya ilişkilerinin ulaştığı derinlik aktarılıyor. Çarpıcı fotoğraflar ve istatistiki bilgilerin de yer aldığı kitaplar çok titizlikle hazırlanmış. Türkiye ile Rusya arasında dış ticaret hacmi halen 35 milyar dolar seviyesinde. Erdoğan, bu tutarın 100 milyar dolara çıkarılması hedefini Rus lideri Putin ile paylaşmıştı. İki ülke arasında güçlü bir irade olmakla birlikte bu hedefe ne kadar yaklaşılacağını ambargoların seyri de gösterecek.

Haberin Devamı

UKRAYNA UNUTULMADI

Türkiye, Batı kampının ambargolarına ve uçuş yasaklarına katılmıyor. Bu aynı zamanda insani bir koridorun açık olması bakımından da önemli. Türkiye Rusya ile stratejik seviyede ilişkilerini sürdürürken Ukrayna’ya da sırtını dönmedi. Ukrayna’ya insani yardımları yapan Ankara, savaşın durdurulması için en fazla gayret gösteren başkent durumunda.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çatışmaların durdurulması için attığı samimi adımlar, kategorik Erdoğan ve Türkiye karşıtları tarafından bile not ediliyor. Tahıl koridoru konusunda elde edilen başarı ise başlı başına çok hayati nitelikte. Erdoğan’ın yoğun gayretleriyle elde edilen somut kazanımlarla Afrika dahil dünyanın birçok ülkesi açlığa sürüklenmekten kurtuldu. Diğer taraftan İstanbul, Birleşmiş Milletler tarafından da tanınan uluslararası bir merkez haline geldi.

Bütün bu saydığım maddeler Erdoğan’ın bütün taraflarla açık ve samimi bir diyalog yürütmesinin önemini gösteriyor. Sadece Türkiye veya bölge için değil, küresel sistem açısından da... CNN Türk’te bugün canlı yayında konuklarımla Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Soçi temaslarını ve Çin Halk Cumhuriyeti ile Tayvan arasındaki krizin küresel etkilerini konuşacağız. Konuklarım Beykoz Üniversitesi’nden Burak Küntay, Çin uzmanı yazar Fatih Aksoy ve CNN Türk Moskova Temsilcisi Siyamend Kaçmaz olacak.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder