Hakan Çelik Tarih ve tasarım Zeugma'da buluştu
HABERİ PAYLAŞ

Tarih ve tasarım Zeugma'da buluştu

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerimiz son yıllardaki başarılı etkinlik ve projelerle dünya çapında hak ettiği bilinirlik seviyesine ulaşmaya başladı. Bu coğrafya Gaziantep, Hatay, Mardin, Şanlıurfa, Diyarbakır gibi çok önemli yerleşim birimlerinin bulunduğu bir yer. Aynı zamanda insanlık tarihinin en zengin birikimlerinden birine sahip uygarlıkların beşik noktası niteliğinde. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un en başından beri büyük önem verdiği Kültür Yolu Projesi’nin Diyarbakır (Sur) ayağı çok başarılı geçti.

Haberin Devamı

Aynı günlerde Gaziantep’te Türkiye’nin çok iddialı olduğu tekstil sektöründe katma değer yaratmaya dönük çok şık bir etkinliğe davetliydim. Türkiye, tekstilin farklı iş kollarında çok başarılı bir üretim merkezi olmasına karşın uzmanlaşmış alanlarda İtalya, Fransa gibi ülkelerle rekabette hak ettiği yeri alamıyordu.

Sektörün saygın isimlerini buluşturan Gaziantep’teki etkinlik kültür-sanat-tarih-moda bileşenlerini bir araya getiren çok önemli bir faaliyetti. Güneydoğu Anadolu Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (GATHİB) tarafından, Ticaret Bakanlığı desteği ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) koordinatörlüğünde organize edilen “Doku Kumaş Tasarım Yarışması”, göz dolduran bir defileyle final yaptı.

Tarih ve tasarım Zeugmada buluştu

Gaziantep’in Nizip ilçesinde, Belkıs köyündeki Zeugma Antik Kenti’ndeki buluşmada tekstil dünyası ve cemiyet hayatının tanınmış isimleriyle birlikteydik. Modanın ünlülerinin de yoğun ilgi gösterdiği defilede, “Dokuma”, “Örme” ve “Baskı” kategorilerinde yeni geliştirilen ve finale kalmaya hak kazanan kumaşlardan oluşan 60 parçalık kreasyon sergilendi.

Defilenin danışmanlığını, ünlü tasarımcı ve stil danışmanları Aslı Filinta Demir, Sultan Gadimbayli ve Ceylan Atınç yaptı. Final değerlendirmesi sonucu her kategorinin ilk üç derecesi belli oldu. Her kategoride birinciye 150.000 TL, ikinciye 100.000 TL, üçüncüye 50.000 TL para ödülü verildi. Ayrıca kategori birincileri Ticaret Bakanlığı desteği ile yurt dışında eğitim alma hakkı kazandı. Dereceye giren tasarımlar aynı zamanda “Faraway&Doku İş Birliğinde Kapsül Koleksiyon” olarak hazırlanıp satışa sunulacak.

Haberin Devamı

GAZİANTEP FARKI

Türkiye tekstil ihracatının yüzde 21’ini tek başına gerçekleştiren, kumaşları bugün dünyanın 156 ülkesinde kullanılan Gaziantep’teki moda buluşmasında TİM Başkanı Mustafa Gültepe ile GAİB Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci ile konuşma fırsatı buldum. TİM Başkanı Mustafa Gültepe; düşüncelerin, fikirlerin ürüne döndüğü yer olması bakımından bu tarz yarışmaların son derece önemli olduğunu söyledi.

GAİB Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci ise “Bu yarışmanın kaybedeni yok. Sektör kazandı, gençler kazandı, ülkemiz kazandı” dedi. Gece, Gaye Su Akyol’un konseriyle son buldu. Törende, Gaziantep Valisi Davut Gül, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ve şehrin önde gelen iş dünyası temsilcileri de hazır bulundu.

Gaziantep bütün dünyada çok iyi bilinen gastronomi kenti özelliğinin dışında da kendisini tanıtma çabası içinde. Zeugma Antik Kenti, Zeugma Mozaik Müzesi, farklı zaman katmanlarının buluştuğu çok önemli bir ziyaret noktası. Turizm, kültür, sanat, üretim ve daha başka birçok başlıkta hızla yükselen Gaziantep, sadece Türkiye’den değil dünyanın farklı ülkelerinden de ziyaretçileri bekliyor.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder