Hakan Çelik Türkiye'ye soluk aldıracak yatırımda sona gelindi
HABERİ PAYLAŞ

Türkiye'ye soluk aldıracak yatırımda sona gelindi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ile cumartesi günü Zonguldak Filyos’taki Sakarya Gaz Geliştirme Sahası’nda özel bir yayın gerçekleştirdim.

CNN Türk’te yayınlanan programımız çok ses getirdi, çeşitli ülke başkentlerinde yakından izlendi. Geçen yıl aralık ayında buraya bir kez daha gitmiştim.

Kısa süre içinde kat edilen yol beni şaşırttı doğrusu. Bir yandan Enerji Bakanlığı ekipleri, diğer taraftan işletmeyi gerçekleştiren Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) mühendisleri…

Her yerde arı gibi bir çalışma gördüm. Enerji, teknik bir konu gibi görünse de aslında oluşturduğu maliyetler nedeniyle herkesin cebini çok yakından ilgilendiriyor. Türkiye doğalgaz ve petrol kaynakları konusunda oldukça fakir bir ülke. Petrolde yüzde 92, doğalgazda yaklaşık yüzde 99 oranında ithalata bağımlıyız.

Haberin Devamı

Geçen yıl enerji ithalatına ödediğimiz fatura yaklaşık 100 milyar doları buldu. Bu nedenle yerli kaynaklarla temin edilebilecek her enerji hayati önemde. Bakan Dönmez, yenilenebilir enerjinin toplam içindeki payının yüzde 54’e ulaşmış durumda olduğunu söyledi.

Çekimi yaptığımız doğalgaz sahasını detaylı şekilde inceledim, Türkiye Petrolleri A.O. Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Melih Han Bilgin ile sabahın ilk saatlerine kadar süren bir tesis turu yaptık. Gerçekten büyük ve çok önemli bir yatırım.

Çalışanların rahatlığı ve konforu için alınan önlemler de dikkatimi çekti. Zonguldak’taki bu açılış töreni, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla 20 Nisan 2023 tarihinde gerçekleştirilecek.

Türkiyeye soluk aldıracak yatırımda sona gelindi

Fotoğraf: Furkan Berkehan İPEK

Bakan Fatih Dönmez’in doğalgaz konusundaki değerlendirmelerini özetle paylaşmak istiyorum:

-Türkiye; dünyanın en geniş, en yetenekli, kabiliyetli enerji filosundan birine sahip. Türkiye Petrolleri şirket bazında petrol endüstrisinde filo büyüklüğünde ilk beşte.

-İlk gemimiz Fatih Sondaj Gemisi geldiğinde, Akdeniz’e ilk operasyon için uğurladığımızda çalışan Türk personel sayısı bir elin parmaklarını geçmeyecek kadar azdı. Ama bugün 4 tane sondaj gemisine ve diğer servis gemilerine baktığımızda neredeyse personelimizin yüzde 65-70’lik kısmı Türk personelden oluşuyor. Biz bir şeyi daha tersine çevirdik: Beyin göçü. Türkiye’ye kazandırdığımız yüz civarında mühendisimiz, insanımız oldu.

Haberin Devamı

-Karadeniz gazını sadece konutlarda kullanılan gaz miktarıyla kıyasladığımızda, 35 yıl süreyle tüm konutların doğal gazını karşılayacak büyüklükte bir keşiften/ kapasiteden bahsediyoruz. Bütün sanayi dahil baktığımızda, elektrik üretiminde de -çünkü biz doğalgaz kullanıyoruzaşağı yukarı 15-20 yıllık ihtiyacımızı karşılayacak büyüklükte.

-Saros’a 3. FSRU (Yüzer LNG Depolama ve Gazlaştırma Ünitesi) gemimiz geldi, çalışmaya başladı.

-TPAO Azerbaycan’da en büyük yatırımı olan kuruluş. Aynı şekilde onların milli şirketi SOCAR da Türkiye’de en büyük yabancı yatırımcılardan birisi; karşılıklı bir anlayış var. Onlar bize üretim sahalarını açıyorlar, belli oranda biz ortaklık yapıyoruz, aynı şekilde biz Türkiye’de onlara belli alanlarda yatırım imkânı sağlıyoruz. Avrupa’ya birlikte gaz satışı yapmayı planlıyoruz.

Haberin Devamı

-Silivri Doğalgaz Depolama Tesisi’nin kapasitesini 3.2 milyar metreküpten 4.6 milyar metreküpe arttırmıştık, şimdi bir büyük projemiz de Tuz Gölü’nde devam ediyor.

-Bugünlerde bazı Eximbanklarından, yurtdışından 650 milyon dolarlık bir krediyi de artık kullanma aşamasına geldik.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder