Hakan Çelik Vietnam ile stratejik köprüler kuruluyor
HABERİ PAYLAŞ

Vietnam ile stratejik köprüler kuruluyor

Vietnam, Asya’nın en dinamik, en hızlı büyüyen ve merak uyandıran ülkesi. Yıllar önce dönemin Başbakanı Binali Yıldırım ve bakanlardan oluşan bir heyet ile bu ülkeye gitme imkânı bulmuştum. Güler yüzlü, pozitif, gelişime açık insanların yaşadığı bir yer. Asya Pasifik bölgesinin giderek artan önemi, dünyanın diğer güçlerinin de bütünüyle buraya yoğunlaşmalarına neden oluyor.

ABD Başkanı Joe Biden eylül ayında Vietnam’a, ciddi sonuçları olan kritik bir ziyaret gerçekleştirdi. Birkaç gün önce de Çin Devlet Başkanı Şi Cinping bu ülkeye gitti. Sözünü ettiğim bu yoğun trafiklerin arasında Vietnam Başbakanı Pham Minh Chinh Ankara’ya geldi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Ticaret Bakanı Ömer Bolat ile görüştü. Ayrıca Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) organizasyonunda düzenlenen Türkiye-Vietnam İş Forumu’na katıldı.

Haberin Devamı

100 milyonu aşan nüfusuyla Vietnam’ın Gayrisafi Yurtiçi Hasılası 2022 yılında 1.4 trilyon dolara ulaştı. Geçen yılki büyümeleri yüzde 11 oldu. 2022’de yaklaşık 24 milyar dolar yabancı yatırım çektiler. Çin’e bağımlılığını azaltma kararlılığında olan Batılı üreticiler koşar adımlarla Vietnam’a yöneliyor.

Tahminler, Vietnam’ın 2050 yılının ilk 20 ülkesinden biri olacağı yönünde. Türkiye, Vietnam’a 336 milyon dolarlık ihracat yaparken, 1.6 milyar dolarlık ürün alıyor. Dış ticarette oluşan farkın kapatılabilmesi için, Türkiye’nin çok başarılı olduğu müteahhitlik ve mühendislik hizmetleri önem kazanıyor. 17 ülke ile dış ticaret anlaşması bulunan Vietnam aynı adımı Türkiye ile de atmak istiyor.

Vietnam Başbakanı, iki günlük gezisinde Türkiye’nin önde gelen gruplarından İbrahim Çeçen (IC) Holding’in de aralarında bulunduğu kuruluşların temsilcileriyle bir araya geldi. Bu ziyaret sırasında Türk Hava Yolları’yla iyi niyet anlaşması imzalandı. THY Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Bolat, kısa bir süre önce gerçekleştirdiği Asya turunda bu bölgeye yönelik ilave adımlar atılacağı müjdesini vermişti. Konuk Başbakan ile ayrıca savunma sanayisine yönelik ortak çalışmalar masaya yatırıldı. Konuk Başbakan, IC Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çeçen ile ülkesinde ilave olarak yapılabilecek yatırımları ele aldı.

Haberin Devamı

Vietnam’ın Dong Nai eyaletindeki Long Thanh Uluslararası Havalimanı ihalesinin 1.5 milyar dolarlık ilk etabını IC Holding bünyesindeki IC İçtaş’ın da içinde yer aldığı konsorsiyum kazanmıştı. Ağustos ayındaki temel atma törenine Fırat Çeçen ve Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Enver İskurt katılmıştı. Ülkenin sembolü niteliğindeki dev bir projede bir Türk şirketinin bu kadar öne çıkması gurur verici. IC İçtaş’ın ülkenin iki önemli kentinde metro projeleriyle ilgilendiğini söyleyen İbrahim Çeçen, başkent Hanoi’deki 4 ve 5 numaralı metro hatlarını incelediklerini belirtmişti.

Vietnam ile stratejik köprüler kuruluyor

YUMUŞAK GÜÇ

Her zaman dile getiriyorum; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan faaliyetleriyle uluslararası arenada da dikkat çekiyor ve Türkiye’nin yumuşak gücüne katkı sağlıyor. Vietnam Başbakanı’nın eşi Le Thi Bich Tran Ankara’da Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde düzenlenen “Sofu Okumak Sofu Dokumak” etkinliğine katıldı. Emine Erdoğan himayesinde sürdürülen “Türk İğnesinin Mucizesi” ve “Türkiye’nin Dokuma Atlası” projeleri hakkında da bilgi aldı, Türkiye’nin öncülük ettiği “Küresel Sıfır Atık Beyanı”nı imzaladı.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder