Işınsu Kestelli Çeşme uzlaşması
HABERİ PAYLAŞ

Çeşme uzlaşması

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un adeta bir kuyumcu titizliğinde çalışarak büyük bir incelikle işlediği Çeşme Turizm Projesi’nde sona yaklaşılıyor. Bakan Ersoy, yola çıkarken tüm sürecin şeffaflıkla yönetileceğini söylemişti... Öyle de oluyor. Hafta içinde İzmir’de yapılan toplantıda Bakan Ersoy’un yanı sıra İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran ve İzmir iş STK’larının temsilcileri aynı masa etrafında buluştu. Herkes fikrini, itirazını veya endişesini açık açık dile getirdi.

Haberin Devamı

Projeye nihai halini vermek üzere notlar alındı, talimatlar verildi. Toplantılarda konuşulan her şey Bakanlık bürokratları tarafından not ediliyor. Akademisyenler, mimarlar ve diğer profesyoneller alternatif çözümler geliştiriyor ve bir sonraki toplantıda yeni hali üzerinden bir kez daha tartışılıyor.

Bu sayede yola çıkılırken 100 bin yataklı olarak planlanan proje, tarafların çevre duyarlılığı, ulaşım gibi konulardaki endişeleri dikkate alınarak 55 bin yatağa indirildi. Toplantıya katılanlardan biri olarak bu projenin, küresel rekabette İzmir’i ve Çeşme’yi bir üst lige taşıyacağını düşünüyorum. Daha da önemlisi Çeşme Projesi’nde sergilenen ortak akıl ve uzlaşma kültürünün ülkemizin yarınlarına büyük bir değer katacağına inanıyorum.

EN KAPSAMLI PROJE

Çeşme Turizm Projesi’nde öncelikle hedef, bölgede 3 ayı bile bulmayan ve bu nedenle sorunlarını çözmekte zorlanan turizm sezonunu 12 aya uzatmak. Bu kapsamda yapılaması planlananlar ise şöyle: Projenin kalbinde Atatürk’ün 1937 yılında tasarladığı İdeal Cumhuriyet Köyü yer alacak.

27.5 kilometrelik sahil şeridinin ve 4.3 hektarlık orman alanının yanı sıra projeye ayrılan alanın yüzde 42’si doğal haliyle korunacak. Proje kapsamında yapılacak yapıların taban alanı yüzde 1.2 ile sınırlı kalacak. Su ihtiyacı, ters ozmoz sistemleri kullanılarak arıtılan deniz suyuyla karşılanacak. Projede önemli yer tutan golf sahalarının yol açabileceği su sıkıntısı da bu yolla aşılacak.

Projenin tamamında organik tarım yapılacak. Projedeki tematik köylerden Gastronomi Köyü’nde bir gastronomi üniversitesi bulunacak. Sağlıklı ve İyi Yaşam Köyü, büyük şehir yaşamından uzaklaşıp ruhunu dinlendirmek isteyenleri Ege’ye özgü şifa ve sağlık ritüelleri ile ağırlayacak. Hayvan Köyü, dünyada bir ilk olacak.

Haberin Devamı

Rüzgâr Köyü, alanın kimliğini oluşturan sörf kültürünü yerinde koruyarak dünya sörfçülerinin vazgeçilmez destinasyonu olacak. Rüzgâr Köyü’nün de içinde bulunduğu batı sahil şeridi boyunca hiçbir yapılaşma olmayacak.

Ülkemizin A’dan Z’ye tasarlanmış en kapsamlı turizm projesi olan Çeşme Projesi’nin yolu açık olsun diyorum. Başta Turizm Bakanı Ersoy olmak üzere bu projede emeği geçen tüm Bakanlık bürokratlarına, akademisyenlere, destek veren yerel yönetim temsilcilerine kolaylıklar diliyorum.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder