Işınsu Kestelli İzmir, teknoloji başkenti olma yolunda
HABERİ PAYLAŞ

İzmir, teknoloji başkenti olma yolunda

15 ve 16 Kasım günlerinde İzmir Arena’da, İzmir Teknoloji, Bilim ve İnovasyon Festivali (TECH İZMİR) düzenlenecek. İki gün boyunca İzmir’in gündemi, teknoloji, yenilik, yaratıcılık ve oyun olacak. Yeni nesil teknolojiler olarak adlandırılan blokzincir, yapay zekâ, nesnelerin interneti ve öteevren (metaverse) gibi tematik konu başlıklarında paneller düzenlenecek, alanında uzman isimler gençler ve genç girişimcilerle buluşacak.

Festivalin “İzmir’e Oyun Geliştir” teması ile gerçekleşecek “Game Jam” bölümünde, gençler 36 saatte “zaman yolculuğu” temasını kullanarak mobil oyun geliştirecek. Katılım ve detaylar için “TECH İZMİR” sosyal medya hesaplarını ve web sayfasını inceleyebilirsiniz. İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, festivali İzmir’i “teknolojinin başkenti” yapma gayretlerinin ilk adımı olarak niteliyor. Festivali, bu niyetin çok yerinde bir adımı olarak görüyor ve özellikle gençler için ufuk açıcı olacağını düşünüyorum.

Haberin Devamı

Takip ettiğim konunun uzmanları da dünyada yazılım sektörünün yeni merkezinin Türkiye olacağını söylüyor. Bu nedenle festivali gelişim için, özellikle de yazılım alanında eğitilmemiş bireylerin yeni düzende kendilerine yer bulmaları için bir fırsat olarak görüyorum. Ülke olarak bu ekosistemin önemli oyuncularından olabiliriz... İzmir de neden başkenti olmasın?

DEVLERDE ENTERESAN HAREKETLİLİK

Twitter, Amazon ve Lyft şirketlerinin ardından, Facebook, Instagram ve WhatsApp’ın ana şirketi Meta, 11 bin çalışanını işten çıkardığını duyurdu. Bu sayı şirketin iş gücünün yüzde 13’üne denk geliyor. ABD’de birçok teknoloji şirketinin borsada art arda yaşadığı kayıplar işten çıkarmalara sebebiyet verse de Meta şirketinin ekonomik olarak olumsuz gidişi, Mark Zuckerberg’in Metaverse dünyasına olan tutkusunun şirketin nakit akışının son çeyrekte yüzde 98 düşmesine yol açması nedeniyle oldu.

Elon Musk sadece işten çıkarmalarla değil neredeyse her gün bir yenisini açıkladığı hatta ertesi gün vazgeçtiği yeni kararlarıyla da dikkatleri üzerine çekiyor. ABD ara seçimleri biter bitmez, en tartışma yaratan kararını hemen devreye soktu. Aylık 8 Dolar karşılığında “mavi tiki” herkese dağıtmaya başladı. Bu arada büyük markalar birer ikişer Twitter’daki reklamlarını durdurma kararı aldıklarını açıklıyorlar.

Haberin Devamı

General Motors, Volkswagen AG, Audi, General Mills, Pfizer gibi şirketlerin başını çektiği bu protestonun devam etmesi bekleniyor. Musk bu dev markaları karşısına almayı göze alacak mı merak ediyorum. Gelişmeleri herkes gibi ben de çok yakından izliyorum. Tüm dünya için marka stratejisi açısından önemli bir deneyim olacak...

KALDIRIM YASASI

New York şehir yönetimi uzun zamandır kenti yayalar ve bisikletçiler için daha güvenli hale getirmek ve insanları otomobillerini evde bırakıp alternatif ulaşım yollarına yöneltmek için uğraşıyor. Sunulan yeni yasa tasarısı, şehir sakinlerinin yaya geçitleri, kaldırımlar, okul girişleri ve bisiklet yolları üzerine park etmiş araçları ihbar etmeleri halinde 175 dolarlık cezanın yüzde 25’ine hak kazanmasını öneriyor.

Tasarı onaylanırsa ihbar eden kişinin sunacağı kanıt ulaştırma birimi tarafından incelenip, uygun görülürse ceza kesilecek. Ülkemizde, özellikle de büyükşehirlerde yaya yolunda yürümek için otomobil ve motosikletlerden izin isteyecek duruma geldik. Tabii bir de kaldırımları işgal eden elektrikli scooter’lardan. Bu para ödülü bizde de uygulansa yanlış park etme konusu hızla çözülebilir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder