Mehmet Coşkundeniz Bir kez daha Aşk-ı Memnu
HABERİ PAYLAŞ

Bir kez daha Aşk-ı Memnu

Halid Ziya Uşaklıgil ölümsüz eseri, ‘Aşk-ı Memnu’yu 1889’da yazdı. İlk kez 1908’de Servet-i Fünun dergisinde tefrika (yazı dizisi) olarak yayınlandı. Ancak dili çok ağdalı olduğu için pek anlaşılmazdı. Yazar, 1925’te romanını daha sade bir dille kaleme alarak yayınladı. Aşk-ı Memnu, televizyon dizisi olarak ilk kez 1975’de TRT için çekildi.

Bihter’i Müjde Ar, Behlül’ü Salih Güney, Adnan’ı Şükran Güngör, Firdevs’i Neriman Köksal, Nihal’i Itır Esen oynadı. O dönem büyük ses getirdi, hatta TRT için bir devrim olarak görüldü. 2008’de bu kez Kanal D günümüze uyarlayarak dizi yaptı Aşk-ı Memnu’yu. Kadro müthişti. Beren Saat (Bihter), Kıvanç Tatlıtuğ (Behlül), Selçuk Yöntem (Adnan), Nebahat Çehre (Firdevs) ve Hazal Kaya (Nihal) olağanüstü oyunculuk sergiledi.

Haberin Devamı

2008-2010 arası yayınlanan dizi izlenme rekorları kırdı. Kanal D, bu diziyi neredeyse her sene tekrar yayınladı ve her yayınladığında yine rekorları alt üst etti. Hele hele final bölümü... Dün akşam bir kez daha yayınlanan final insanları ekranlara kilitledi. Peki bu dizinin sırrı ne? Öncelikle müthiş bir aşk hikayesi var. Bihter ile Behlül arasındaki imkansız aşk izleyenlerin içine işliyor. Ve tabii sayısız entrika...

O dönem uzmanlar diziyi mercek altına alıp şu sonuçlara varmıştı: k Hikaye evrensel, dramatik yapısı güçlü. Günümüze iyi uyarlanmış. k Kadroda yıpranmamış, yıldız isimler var. k Şık kostümler, görkemli konaklar izleyiciyi çekiyor. k Karakter analizleri iyi. İyi-kötü bir anda iç içe geçebiliyor. k Başrollerin inişli-çıkışlı, sürprizli hali seyircide etki yaratıyor.

DİZİNİN ÖĞRETTİKLERİ

1- Zengin diye, parası, pulu var diye aşık olmadığın, sevmediğin biriyle evlenmeyeceksin. Kimseyi böyle bir evlilik yapmaya zorlamayacaksın.

2- ‘Mantık evliliği’ denen ucube evlilikler için aşk her zaman potansiyel tehlikedir. Yoksa Bihter, yalıyı, parayı pulu niye tehlikeye atsın? Behlül’e aşık oldu ve her şey silindi gitti.

3- Aşık olmadan evlenirsen, eşini aldatma riskinin ne kadar büyük olduğunu bileceksin.

4- Birini, sana aşık olmadığını, sadece parana, gücüne geldiğini bile bile eş olarak kabul edersen, aldatılma riskini göze alacaksın.

Haberin Devamı

5- Yasak da olsa ilişkinin arkasında duracaksın. Sıkıya gelince sen de paraya pula teslim olup sevdiğin insanı ortada bırakmayacaksın.

6- İş işten geçtikten sonra “Salağım ben, korkağım ben” diye günah çıkarmayacaksın.

7- Paranın insan satın aldığını, ilişki satın aldığını, hatta eş satın aldığını ama asla aşkı satın alamadığını bileceksin.

8- Bir ilişkiyi yürütmek için sadece aşkın yetmediğini, başka şartların da bir araya gelmesi gerektiğini bileceksin.

9- Paralı erkek-güzel kadın, yakışıklı erkek-çıtır kız ikilemelerinin halen geçerli olduğunu unutmayacaksın.

10- Aşk bir aileyi paramparça yapabilecek güce sahiptir ama sen buna asla izin vermeyeceksin.

UNUTULMAZ REPLİKLER

Firdevs: Sen Bihter Ziyagil’sin aptallık etme.

Nihal: Bihter neyi itiraf edecek Firdevs Hanım?

Bihter: Ölüyorum anlasana. Gözlerimin önünde birbirlerini seviyorlar. Ben işkenceler içinde kıvranırken onların mutluluğundan ölüyorum. Anne ben ölüyorum, yardım et.

Haberin Devamı

Adnan: Sen benim oğlumdun.

Bihter: Benim ölmemi istiyor musun? Beni kaybetmeyi göze alabiliyor musun? Beni, beni, Bihter’ini?

Behlül: Her zaman her sıkıştığımda yaptığım gibi, cesaretle sahiplenmediğim her şeyi bırakıp gittiğim gibi, gideceğim. Hadi aşkım Behlül kaçar.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder