Mehmet Coşkundeniz Mutsuzluğun sebebi sensin
HABERİ PAYLAŞ

Mutsuzluğun sebebi sensin

Okuyucular bazen bana sitem ediyor, “Sen hep sonu mutsuz biten aşk hikayelerini yazıyorsun” diye... Ama bilmiyorlar ki mutlu biten hikayeler, o mutluluğu yaşayan iki kişi arasında kalır her zaman. Dünyanın en efsane aşkları, içinde hep mutsuzluk taşır. Ressam Frida Kahlo ile Diego Rivera arasında olduğu gibi mesela... Ya da Edip Cansever, Tomris Uyar ile kavuşabilseydi o güzelim şiirler çıkar mıydı ortaya? Ama aslında sonu mutsuz biten aşkların sebebi biziz. Bir ilişkimiz bittiğinde başkalarını suçlamak her zaman en kolay yoldur. Oysa o aşkın bir tarafında biz varızdır ve bunu görmek işimize gelmez. İnsanlara verdiğimiz değerin ölçüsünü kendimiz belirleriz. Bazen de bazı kişilere hak etmediği halde fazla değer veririz. Mutsuzluğa giden yolun ilk taşını döşemiş oluruz böylece. Bunun nedeni ona duyduğumuz zaaftır çoğu zaman. Bir şeyine takılıp kalmışızdır. Dünyanın en büyük kötülüğünü yapsa da o zaafı aşamadığımız için gözümüzde değerini yitirmez.

Haberin Devamı

EN AĞIR YÜK

Ama bu insana büyük bir yük yükler aslında. Bunu taşımak gerçekten çok zordur. Sen değer vermeye devam ediyorsundur ama aynı değeri görmüyorsundur. Her geçen gün omuzların biraz daha çöker. Bu yükü taşımak gittikçe imkansız hale gelir. Kurtulmak istedikçe daha da ağırlaşır, ne yapacağını şaşırırsın. Sürekli bir mucize beklersin, “Bir şey olsun da kurtulayım bu yükten” diye. Bir mucize aramak da kolaycılıktır oysa. Aslında mucizenin kendisi biziz. Sadece bunun farkında olamıyoruz. Nasıl bu yükün sorumlusu bizsek, bundan kurtulacak güç de bizdedir. O gücü fark etmek ve kullanmak gerekir.

Ancak böyle düze çıkılabilir, ancak böyle mutlu olunabilir. Aşk dünyanın en güzel duygusu. Aşık olmak müthiş bir şey. Ama aşkın sizi ezmesine izin vermemelisiniz. Aşık olduğunuz kişinin sizin üzerinizde bir yük haline gelmesine izin vermemelisiniz. Biliyorum, bunu başarmak zordur. Ama başardığınızda kendinizi öyle hafif hissedeceksiniz ki, “Bunu neden daha önce yapamadım” diye hayıflanacaksınız.

İFLAH OLMAZ ROMANTİK

Geçenlerde bir dostumla konuşuyorduk. “Kimi sevdiysem beni sevmedi, ben de beni sevenleri sevemedim” dedi ve ekledi, “Sanırım mutlu olmak için çok geciktim...” Ona şu cevabı verdim: “Bak, mutluluk öyle oturduğun yerde beklerken gelmez sana. Kalbinin sesini dinlediğinde, dinleyip harekete geçtiğinde yakalayabilirsin mutluluğu. Geçmişinde ne yaşadıysan yaşadın, mutsuzluklar, acılar, terk edilmeler, aldatılmalar... Hem bir düşün, sen kaç kişinin canını yaktın?

Haberin Devamı

Mesela kaç kişinin aşkına karşılık vermedin? Hayat böyle bir şey işte, bazen sen seversin sevilmezsin, bazen seni severler, sen sevmezsin. Bu döngüyü değiştirmeye çabalamak yerine hayatının mutlu anlarını çoğalt. Çık dışarı, gez, eğlen, hayatın sana verdiği nimetlerin tadını çıkar. Sev sevebildiğin kadar, korkmadan sev. Sevdiğini söyle, haykıra haykıra, bağıra bağıra... Ona jest olsun diye değil, kendi istediğin için, içinden geldiği için. Aşk bir insanın başına gelebilecek en güzel şeydir, reddetme onu.

Düş peşine aşkın, bırak seni götürsün götürebileceği yere. Aşkı mutluluk kaynağı da mutsuzluk kaynağı da yapacak olan sensin. Sözün kısası, yap işte, ne yapmak istiyorsan yap. Ama şimdi yap, hemen yap, yarını beklemeden yap.” Yüzüme baktı, “Sen iflah olmaz bir romantiksin” dedi... Bilmiyordu ki hayatımın en büyük acılarını da en büyük mutluluklarını da aşk sayesinde yaşadım ben. Mesele romantik olmak değildi. Aksine mesele aşkı yaşayacak kadar cesur olmaktı.

Haberin Devamı

KÜÇÜK NOTLAR

Kendi mutsuzluğunuzun sebebi olmak istemiyorsanız birkaç küçük noktayı hatırlatmak istiyorum size.

  • Bitmemiş ilişkilerin üzerine ilişki kurma, acı çeken sen olursun. Çünkü o kişi seni sadece bir yara bandı olarak kullanır. Yara bantları da işlevini tamamladıktan sonra çıkarılıp atılır.
  • Kendine saygını yitirmene neden olacak hiçbir şey yapma. Özellikle de aşk konusunda... “Onun için her şeyi yaparım” güzel bir temennidir sadece. Her şeyi yapma, gerekeni yap.
  • İstediğini almak için asla duygu sömürüsü yapma. Kimseye yalvarma. Yalvararak bir şey isteme. Hele hele kimseden sevgisini, aşkını dilenme.
  • Bir ilişkiyi kafanda bitirdikten sonra iki çift tatlı söz, iki damla gözyaşı için asla yumuşama. Bitmiş ilişki yeniden canlanmaz.
  • Başkalarını sevmeden önce kendini sev. Kendini sevemezsen hiç kimseyi sevemezsin.
  • Dostlarının yeri ayrı, sevgilinin yeri ayrı. Sevgilin için dostlarını, dostların için sevgilini satma.
  • Her zaman sen haklı olamazsın. Her dediğin doğru olmayabilir. Sevgilinle tartışırken bunu aklından sakın çıkarma.
  • Kendini önemse. Seni önemsemeyen biriyle hiçbir ilişki kurma. Böyle biriyle ne sevgili ol, ne de dost.
  • Kimseye taşıyabileceğinden fazla değer verip bununla övünmesine fırsat verme.
  • Başka insanlara da sevgiline de “Hayır” demeyi bil. İstemediğin hiçbir şeyi yapma.
Sıradaki haber yükleniyor...
holder