Mehmet Yalçınkaya Coğrafi işaret neden önemli
HABERİ PAYLAŞ

Coğrafi işaret neden önemli

Coğrafi işaret, tüketiciler için ürünün kaynağını, karakteristik özelliklerini ve ürünün söz konusu bu özellikleriyle coğrafi alan arasındaki bağlantıyı gösteren ve garanti eden kalite işaretidir. Bölgelere has ürünlerin coğrafi işaret tesciliyle saptanması oldukça önemlidir. Bu tescille ürünün kalitesi ve gelenekselliği korunur ve ürünün daha görünür hale gelmesi sağlanır. Böylece bölgelerde belli bir üne kavuşmuş ürünler, geçmişten geleceğe bozulmadan aktarılır. Biz şefler, bölgelere yaptığımız ziyaretlerde özellikle bu tarz ürünlerin korunması, öne çıkarılması noktasında büyük görevler üstlenmeliyiz. Bu sebeple gittiğimiz bölgeler bu tarz ürün kullanımıyla yapılan yemeklerin de gelecek nesillere aktarılmasına büyük önem vermeliyiz.

Haberin Devamı

Coğrafi işaret neden önemli

TARSUS FESTİVALİ’NDE COĞRAFİ ÜRÜNLER

Geçen hafta gittiğimiz 2.Uluslararası Tarsus Festivali’nde de bölgede coğrafi işaret almış 20’ye yakın ürünü konuşma ve bölge halkıyla buluşma fırsatı bulduk. Özellikle Anamur muzu, Bozyazı kavutu, Erdemli lamas limonu, Erdemli muzu, Mersin cezeryesi, Mersin kerebici, Mersin tantunisi, Sarıulak zeytini ve daha pek çok ürün sohbetlerimizde yer buldu. Festival kapsamında Somer Şef ile yaptığımız sohbette, Tarsus halkıyla buluşarak soruları yanıtladık. Yerel ürünlerin, bölgedeki kadın kooperatiflerinin desteklenmesi, her panelde dile getirdiğimiz ve altını çizdiğimiz konu başlıkları olmaya devam ediyor. Bu konuda ülke genelinde yapılacak her türlü faaliyet çok değerli ve desteklenmesi bizce de çok önemli.

Coğrafi işaret neden önemli

MERSİN
Malzemeler (1 Porsiyon)

* Jumbo karides 1 adet (Yaklaşık 150 gr)
* Asitte Pişirme
* Portakal 1 adet (Sıkılmış)
* Limon 1 adet (Sıkılmış)
* Lime 1 adet (Sıkılmış)
* Pirinç sirkesi 20 ml
* Toz şeker 2 gr
* Tuz 2 gr

AVOKADO PÜRESI
* Avokado 1 adet
* Zeytinyağı 50 ml
* Jalapeno turşusu 5 gr
* Limon 1/4 adet (Sıkılmış)
* Sarımsak 1/2 diş
* Toz şeker 5 gr
* Tuz

GARNİTÜR
* Parmesan 20 gr (Kalın rendelenmiş)
* Mini ıspanak yaprağı 10 adet

* Karidesi kafa ve kuyruk kısmı üzerinde kalacak şekilde ayıklayın. Sırt kısmına kısa bir çizik atıp içini alın.

Haberin Devamı

ASİTTE PİŞİRME

* Tüm malzemeleri bir kapta karıştırın. Bu sosun içine Jumbo karidesi alın ve sosun asidiyle 3-4 dakika bekletin.

AVOKADO PÜRESİ

* Avokado, zeytinyağı, sarımsak, jalapeno turşusu, tuz ve toz şekeri pürüzsüz bir püre elde edinceye kadar blenderden geçirin.

SUNUM

* Hazırlanan püreyi tabağa alın. Üzerine karidesi yerleştirin. Pürenin üzerine mutfak cımbızıyla minik ıspanaklar ve rende parmesan dilimlerini işleyin. Pürenin kalan miktarını sıkma torbasıyla tabağa damlatın.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder