Mehmet Yalçınkaya Fermente bir mucize, turşu
HABERİ PAYLAŞ

Fermente bir mucize, turşu

Turşu, özellikle kış aylarında sofraların vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Kış mevsiminin gelmesiyle başlayan hazırlıklarla birlikte havuç, karnabahar, lahana, pancar gibi çeşitli sebzelerden turşu kurulur ve kış boyunca tüketilmeye devam eder. Turşunun kökeninin milattan önceki zamanlara kadar uzandığı ve eski Mısır, Mezopotamya ve Roma gibi medeniyetlerde de kullanıldığına dair kanıtlar bulunuyor. Bu dönemlerde, yiyecekleri uzun süre muhafaza etmek için sirke, tuz ve baharatlar kullanıldığı düşünülüyor. Osmanlı döneminde de turşu özellikle Saray sofralarının şifalı vazgeçilmezlerinden. Pek çok padişahın turşuya düşkünlüğü de Saray mutfak kayıtlarından takip edilebilir. Padişahların sofraya lahana turşusu olmadan oturmadığı, sarayın bazı bahçelerinin sadece turşuluk sebze meyve yetiştirildiği de tarihsel bilgilerimiz arasında yer alıyor.

Haberin Devamı

FAYDALARI SAYMAKLA BİTMEZ

Sindirim sisteminizi düzenlemeye yardımcı olan turşu, bağışıklık sistemini de güçlendiriyor. Turşu, fermente edilen sebzelerin içerdiği vitamin ve mineralleri, içinde uzun süre muhafaza eder. Özellikle C vitamini, B vitaminleri ve K vitamini içeriği yüksektir ve doğal bir antioksidandır.

Fermente bir mucize, turşu

TURŞU TARİFLERİ

PANCAR Turşusu

MALZEMELER

* Pancar, ince doğranmış 100 gr
* Mandalina suyu 35 ml
* Limon suyu 35 ml
* Üzüm sirkesi 75 ml
* Su 75 ml
* Karanfil 2 adet
* Toz şeker 10 gr
* Tuz 5 gr

YAPIM AŞAMALARI:

Tüm malzemeleri bir kapta karıştırın. İçine ince kesilmiş pancarları ekleyip kabın üstünü streç filmle kapatın. Buzdolabında aromalanması için 1 gece bekletin.

REZENE Turşusu

MALZEMELER

* Rezene 100 gr (İnce doğranmış)
* Limon 2 adet
* Su 50 ml
* Tuz 15 gr

YAPIM AŞAMALARI

Malzemeleri bir kapta karıştırın, içine rezeneleri ekleyip kabın üstünü streç filmle kapayın. Buzdolabında aromalanması için bekletin.

SOĞAN Turşusu

MALZEMELER

* Arpacık soğan 100 gr (Haşlanmış) Üzüm sirkesi 100 ml
* Su 50 ml
* Kaya tuzu 10 gr
* Sarımsak 1 diş (Rendelenmiş)

YAPIM AŞAMALARI

Tüm malzemeleri bir kapta karıştırın, içine haşlanmış arpacık soğanları ekleyip vakum poşetine alın. Vakum makinasının %100 vakum ayarında vakumlayın. Buzdolabında bekletin.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder