Mehmet Yalçınkaya İtalya'da kavun granita Türkiye'de kavun dolma
HABERİ PAYLAŞ

İtalya'da kavun granita Türkiye'de kavun dolma

 

Kabakgillerden bir bitkinin iri meyvesi olan kavun, yaz mevsiminin vazgeçilmezlerinden. Anayurdu Orta Asya, İran ve Anadolu olan bu leziz meyvenin yerli ve yabancı çeşitleri hayli bol. Osmanlı’dan günümüze, sofralarımıza bazen dolma, bazen leziz bir tatlı olarak misafir olur. Frozen’ı da şahanedir. Osmanlı mutfağında kullanıldığı bilinen kavun dolması, Fatih Sultan Mehmet’in en sevdiği yemekler arasında kabul ediliyor.

İtalyada kavun granita Türkiyede kavun dolma

KAVUN SEÇMENİN İNCELİKLERİ

SAPINA DİKKAT!

Kavun alırken özellikle sapına dikkat etmelisiniz. Olgunlaşmış bir kavunun sapı kolayca kopar ve olmuş haldedir. Yeşil bir sap kavunun olgun olmadığını gösterir.

Haberin Devamı

KABUĞU SERT Mİ?

Kabuğu yumuşak olan kavunlar daha tatlıyken, sert kabuklu kavunlar tam olarak olgunlaşmamıştır.

KOKUSUNA BAKIN!

Kavunun kokusuna bakmak çok önemlidir. Eğer hoş bir kokusu varsa, bu kavunun tatlı olduğunu gösterir.

AĞIR MI, HAFİF Mİ?

Ağırlığı boyuna göre fazla olan bir kavun olgunlaşmıştır.

DİBİ YUMUŞAK MI?

Kavunun dibi yumuşaksa bu olgun ve tatlı olgunu gösterir. Parmağınızla dibine dokunarak bunu anlayabilirsiniz.

TOK SESLİ Mİ, TİZ SESLİ Mİ?

Kavunun sesine kulak vermek çok önemlidir. Bir elinizle kavuna vurarak gelecek sesi dinlemelisiniz. Tok ses çıkıyorsa tatlıdır.

ÜZERİNDEKİ ÇİZGİLER ÖNEMLİ

Çizgili bir kavun seçiyorsanız, üzerindeki çizgilere dikkat edin. Bunu genellikle Kırkağaç kavununda uygulayabilirsiniz. Kavunun dışı tırtıklı ve çizgileri düzgünse lezzetlidir.

KAVUN GRANITA

Granita, özellikle yaz aylarında İtalyan mutfağının sevilen lezzetlerinden biridir. En eski tarifi limonlu ve bademlidir. Günümüzde pek çok farklı meyveyle yapılan versiyonlarıyla karşılaşabiliyoruz. Kavunlu granita da bunlardan biri.

SOFRALARDA KAVUN

Özellikle sağlıklı beslenme konusunda dikkatliyseniz kavunla yapılan smoothie ile güne başlayabilirsiniz. Kavun, bal, yağsız süt ve yoğurt ile hazırlanan bu karışım, sağlıklı beslenmek isteyenler için ideal bir seçim olacaktır. Akşam yemeği için ise tatlı bir başlangıç yapabileceğiniz kavun carpaccio tarifimiz yine sağlıklı hafif ve leziz.

Haberin Devamı

İtalyada kavun granita Türkiyede kavun dolma

Kavun Carpaccio

Malzemeler:

  • Bir adet kavun
  • 100 gr. tam yağlı ezine peyniri
  • Bir demet taze nane
  • 50 ml. zeytinyağı
  • Sarımsaklı kroton ekmek

Yapılışı: Kavunlar ince dilimlenir ve tabakta boşluk kalmayacak şekilde yerleştirilir. Üzerine küp doğranmış peynir ve taze nane eklenir.

Sarımsaklı kroton ilavesiyle ve zeytinyağı gezdirilerek servis edilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder