Mehmet Yalçınkaya Ocak ve ateş Türk kültürünün en önemli parçası
HABERİ PAYLAŞ

Ocak ve ateş Türk kültürünün en önemli parçası

Ateş ve Ocak pek çok kültürde farklı değerlere sahip olgular. Türk kültüründe ise evi, haneyi ve gücü temsil eden bir şey. Ateş, temelinde gücü ve korkuyu barındırırken, ocak ateşi kapsayan bir deyim olarak gastronomide de çok değerlidir. Yemek, ocağın yandığı an pişmeye başlar ve sofra ise bu ateşlerde pişen yemeklerin sunulduğu ortak birlikteliğe işaret eder. ‘Aile ocağı’ inanışının Türk kültüründe yerini bulduğu bir uygulama da düğünlerde gerçekleştirilen adetlerdir. Türk boylarının kendine has düğün törenlerinde sıkça rastladığımız ateş, ocak ve bunlarla ilgili olarak uygulanan törenler, bize Türk din ve kültür tarihi içerisinde ateş ve ocak kültürünün köklülüğünü göstermektedir. Eski Türklerde ısıtan, kötülükleri kovan, bir güç olarak ateş ne kadar kutsalsa, ateşin yakıldığı ocak da o kadar kutsal kabul edilirdi. Türkler, ailenin temel ihtiyacı olan, ısınma ve pişirme amaçlı yakılan ocağın başında yemek yer, sohbet eder, önemli kararlar alınacağı zaman bu ocak başlarında toplanırlardı. Ailenin en mukaddes yeri olan ocaklar, soyun karşılığı olarak da Türkçede yer bulmuştur.

Haberin Devamı

ÜÇ AYAKLI KAZANLAR

Yine evlerde var olan kazanların üç ayaklı olması da eski bir türk geleneğidir. Kazanın ayakları geçmişi, bugünü ve geleceği temsil eder. Bu kazanlarda pişen yemeklerin birleştirici gücü geçmişi bugüne ve yarına bağlar. Yemeğin aileyi, toplumu bağlayan bu özel hali biz şefler için çok değerlidir. Evinizde pişen her yemeğin gücü ailenizin en sıcak, en güçlü bağı olsun dilerim. Ocaklar yansın, kazanlar hep sağlıkla, neşeyle kaynasın.

İRMİK ÇORBASI

Malzemeler (8 Porsiyon)

* Et suyu için 1 adet dana kemiği (ikiye kesilmiş)
* 8 su bardağı su
* 2 diş sarımsak
* 1 adet soğan (dörde bölünmüş)
* 1 adet havuç (ikiye bölünmüş)

Ocak ve ateş Türk kültürünün en önemli parçası

ÇORBA İÇİN:

* 2 kahve fincanı irmik
* 1 su bardağı süt
* 3 yemek kaşığı tereyağı
* Tuz ve karabiber

Tencereye kemiği, 8 bardak suyu, 2 diş sarımsağı, soğanı ve havucu ekleyin, ara sıra köpüğünü alarak kemik suyu elde edinceye kadar 2.5 saat kaynatın ve süzdürün. Eğer hazırda kemik suyunuz varsa onu da kullanabilirsiniz. Bir tencerede süzülen sıcak kemik suyunun hepsine bir çırpma teliyle yavaş yavaş karıştırarak irmiği ekleyin ve 5 dakika kadar kaynatın. Sütü ve tereyağını ilave edip, tuz ve karabiberle tatlandırın. Yaklaşık 5 dakika daha kaynatıp servis edin.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder