Mehmet Yalçınkaya Sürdürülebilirlik biyoçeşitlilik ve yerel ürünlerin desteklenmesi
HABERİ PAYLAŞ

Sürdürülebilirlik biyoçeşitlilik ve yerel ürünlerin desteklenmesi

Geçtiğimiz hafta konuşmacı olarak katıldığım 2.Uluslararası Food Fest Antalya, 1-3 Eylül tarihlerinde gerçekleştirildi. Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından organize edilen festival, ‘sürdürülebilirlik, biyoçeşitlilik ve yerel ürünlerin desteklenmesi’ temasıyla Karaalioğlu Parkı’nda yapıldı. Festival kapsamında yer alan konuşmalar ve konuşmacılarla Antalya’nın yerel ürünlerinin desteklenmesi ve şef menülerine yerel ürünlerin girmesi konusunda Gökmen Sözen’le bir sohbet gerçekleştirdik. Sohbetin kapsamı aslında tüm şehirlerde yapılması gereken festivallerdeki içeriklerin yönetimiydi.Yerel ürünlerin desteklenmesini ve unutulmaya yüz tutmuş geleneksel yemeklerin gelecek nesillere aktarılmasını çok önemsiyorum ve bu konuda projeler üzerine çalışıyorum.

Haberin Devamı

Sürdürülebilirlik biyoçeşitlilik ve yerel ürünlerin desteklenmesi

EL VERMEK DEĞERLİ

Annelerimizin, büyük annelerimizin yemeklerinin yeni nesillere aktarımı konusunda yerel yönetimlere çok iş düşüyor. Ülkemiz coğrafyasının yemekleri aslında tarihimizin de önemli bir parçası. Yerel yönetimlerin kaynaklarını kullanmak için oluşturacakları bu yeni alan yeni istihdamlara da ilham kaynağı olabilir. Kiler kültürümüzden başlayan yemeğin sosyolojik hikayeleri de toparlanabilir. Bu konuda çalışmalar yapan belediyeleri yürekten kutluyor ve destekliyorum.

GASTRONOMİ FESTİVALLERİNİN KATKISI BÜYÜK

Ülke genelinde yapılan gastronomi festivalleri bu anlamda farkındalık yaratıyor. Festivallerin içerikleri, halkla buluşmalar, interaktif olarak soru cevaplar, biz şefler için de halkımızın nabzını tuttuğumuz, onlarla buluştuğumuz zaman dilimleri. Yemeğin ve ürünün kıymetini konuşurken, yereldeki ihtiyaçlara da yakından şahit oluyoruz. Bu bağlamda yapılan davetlere elimizden geldiğince icabet ediyor ve destekliyoruz. Bu vesileyle, gastronomi etkinliği için Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’e teşekkürler…

TERBİYELİ ETLİ KABAK DOLMASI

Malzemeler (16 Porsiyon)

* 16 adet taze kabak
* 2 adet soğan (orta boy, küçük doğranmış)
* Tuz
* 500 gr kıyma
* ½ su bardağı pirinç
* 2 yemek kaşığı ayçiçek yağı
* 1 yemek kaşığı tereyağı
* ½ su bardağı su
* Karabiber
* ½ demet dereotu (ince doğranmış)
* 5 su bardağı su
* 5 yemek kaşığı tereyağı
* Tuz Terbiye için
* 1 su bardağı yoğurt
* ½ su bardağı un
* 3 adet yumurta sarısı
* ½ su bardağı su Sunum için
* 2 adet domates (soyulmuş, çekirdeği alınmış, küçük doğranmış)
* Dereotu

Haberin Devamı

Sürdürülebilirlik biyoçeşitlilik ve yerel ürünlerin desteklenmesi

* Kabakların dış yüzeylerini kazıyın. Her iki ucunu kesin ya da bıçak yardımıyla içini oyun, daha sonra yıkayın.
* Kap içine soğanı ve tuzu alın. Soğanı tuzla ovarak iyice öldürün. Kıyma, pirinç, ayçiçek yağı, tereyağı, karabiber, dereotu ve yarım bardak suyu ekleyip iyice karıştırın. Dolma içi harcınız hazır.
* Kabakların içini, hazırladığınız harçla doldurup kapaklı tepsiye dizin. 5 bardak suyu ve tereyağını tepsiye ekleyin. Yeterli miktarda tuz ilave edip tepsinin üzerini kapatın ve yarım saat boyunca 200 derece fırında kabak dolmalarını pişirin.
* Terbiyeyi hazırlamak için bir kap içine yoğurt, un, yumurta sarısı ve suyu ekleyip iyice çırpın. Süzgeçten geçirin, terbiye hazır.
* Fırından çıkan tepsideki sostan 2 kepçe alarak terbiyeye ekleyin ve karıştırın. Daha sonra terbiyenin hepsini kabakların üstüne döküp küçük doğranmış domatesleri ve dereotunu serpin. Üstünü kapatıp ocakta bir taşım kaynatın ve servis edin.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder