Merve Tokaz Deli eden o mavilik artık tescilli: Van Gölü
HABERİ PAYLAŞ

Deli eden o mavilik artık tescilli: Van Gölü

“Dünyada hiçbir göl, hiçbir deniz, hiçbir su Van Gölü’nün maviliğinde olamaz. Masmavi… Deli eden bir mavilik. Ne gökyüzünde vardır öyle bir mavi, ne de başka bir yerde. Bir tek mavi uyar bu maviye. Diyarbakır ovasındaki çiçeklerin mavisi. Bir de bir camı kırıp kesitine bakın, işte o mavi.”

Maviliğiyle uzaydan da büyüledi

Deli eden o mavilik artık tescilli: Van Gölü

Yaşar Kemal’in Van Gölü’ne, Van Gölü’nün maviliğine olan hayranlığını ifade ettiği bu sözlerle karşılamak istedim bugün sizleri. Siyasi gündemin kargaşasında ve salgın sebebiyle oldukça zor zamanlardan geçtiğimiz şu dönemde güzel ve umut verici haberler alabilmek neredeyse imkânsız hale geldi. Fakat bugün sizlerle nadiren de olsa yaşadığımız bu gurur ve mutluluk verici gelişmeyi paylaşmak istiyorum.

Haberin Devamı

Usta şair Yaşar Kemal’in, sayısız eserinde yer verdiği ve hatta “Van Gölü, Van Gölü değil, Van Denizi” dediği, bir nevi tutkunu olduğu Van Gölü, bugün bir kez daha tüm Türkiye’nin gururu oldu. 20 yılı aşkın süredir ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA) tarafından düzenlenen ve NASA’da görevli astronotların çektiği fotoğrafların, katılımıyla ‘Dünya Turnuvası’ adı verilen fotoğraf yarışmasının bu yılki kazananı Van Gölü oldu. Hiç şüphesiz ki kazanılan bu galibiyet, hem ülkemiz hem de Van adına gurur verici bir gelişme.

Siteyi çökerten o destek birincilik getirdi

Deli eden o mavilik artık tescilli: Van Gölü

Dünya Turnuvası, 20 yılı aşkın süredir düzenlenen ve bir anlamda gelenek haline gelen, her yıl da dünya çapında eserlerin oylandığı bir yarışma. Bu yılda, aralarında Van Gölü’nün uzaydan çekilmiş görselinin yer aldığı, 32 fotoğraf katıldı bu yarışmaya. 8 Mart’ta başlayan bu oylamaya, Türkiye’nin önde gelen siyasilerinden de yoğun bir ilgi söz konusuydu.

Başta İçişleri Bakanı Süleyman Soylu olmak üzere pek çok bakan ve bakanlık sosyal medya hesapları üzerinden oylamaya katıldılar ve sıklıkla oylamaya destek çağrısında bulundular. Ve hatta çağrılar öylesine büyük bir destek bulmuş olacak ki oylamanın gerçekleştirildiği site dahi, birkaç saatliğine çökmüştü. "Helal olsun" desek yeridir herhalde. Nihayetinde tam 930 bin oyun kullanıldığı yarışmada, Van Gölü’nün uzaydan çekilen görseli, en fazla oyu alarak 32 fotoğraf arasından birinci oldu. Ve tabii ki birincilik kazandıran bu fotoğrafın sahibi, NASA’da görevli Astronot Kate Rubins’e değinmeden geçmek olmaz.

Haberin Devamı

Astronot Kate Rubins’e ‘fahri hemşerilik’

Kuşkusuz, tüm Türkiye için sevindirici bir gelişme fakat Van halkı için bu başarının yeri elbette çok ayrı. Öyle ki Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, dün Demirören Haber Ajansı’na verdiği demeçte, bu fotoğrafa imza atan Astronot Kate Rubins’e, yalnızca teşekkürlerini iletmekle kalmadı. Aynı zamanda Türk misafirperverliğini de bir kez daha tüm dünyaya gösterdi. Vali Bilmez, Astronot Rubins’i hem Van Gölü’nün kıyısında meşhur Van kahvaltısını yapmaya davet etti hem de Astronot Kate Rubins’e,‘fahri hemşerilik’ unvanı verileceğini duyurdu.

Geçmişten bu yana adından gururla söz ettiren, dillere destan olmuş Van Gölü, dilerim ki nesiller boyu layıkıyla korunur ve gelecek nesillerin de en büyük mirası olarak, ilelebet varlığını korumaya devam eder.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder