Murat Çelik Biz teknoloji mahkumları
HABERİ PAYLAŞ

Biz teknoloji mahkumları

Tatilde cep telefonumu kaybettim. Sonrası -halen devam eden- tam bir felaket. Birkaç açıdan…

Eski kafalılık mı dersiniz, paranoyaklık mı bilmem ama tablet, telefon gibi teknolojik cihazlarımın bilgilerini ‘bulut’ (cloud) tabir edilen sanal ortamlarda saklamayanlardanım. ‘Bulut yedeklemesi’ kavramı bende hep sanki kayıtlarım, fotoğraflarım, iş ya da özel bilgilerim gökyüzünde uçuşup duruyormuş hissi uyandırıyor. O yüzden de, cihazlarımı eski usul, bilgisayardaki bir dosyaya yedekliyorum. Ancak bu defa kötü bir sürpriz ile karşılaştım. O yedekleme dosyası maalesef geri yüklenmiyor. Sorun hâlâ çözülmüş değil ve kaybolan telefonla birlikte çok sayıda belgem, bilgim, kaydım, fotoğrafım, videom da gitti.

Haberin Devamı

Başta WhatsApp olmak üzere, mesajlaşma uygulamalarının hayatımızda ne kadar büyük ve önemli bir yer tuttuğunu bu vesileyle bir kez daha fark ettim. WhatsApp’ı yeniden kurdum ama o da sıfırlandı. Onu da yedeklemiyordum çünkü… Tabii böyle olunca, bütün gruplardan da çıkmış oluyorum. Hiçbir şey yazmadan gruptan ayrılmış gibi görünüyorum arkadaşlarıma.

Android-ios ikilemine hiç girmeden devam edeyim… Bankaların cep şubelerinin güvenlik seviyesi bir yandan etkileyici ama diğer taraftan insanın hesaplarına ulaşamaması da bir o kadar sinir bozucu. Cihaz değişince banka şubesine doğrudan giremiyorsunuz. Sim kart da değişince, kısa mesaj da alamıyorsunuz. Sistem blokaj uyguluyor. Blokajı kaldırmak için bankanın ATM’lerinden birine gitmeniz gerekiyor.

Sosyal medya hesaplarını yeniden kurmak da ayrı macera… Şifreleri genellikle unutmuş oluyorsunuz. O şifreleri genellikle telefonda başka bir dosyada sakladığımız için (en azından ben öyleydim) onlar da artık yok. Şifre yenileme sürecinde ya bir e-mail ya da bir sms almanız lâzım. Bilgisayarınız varsa elektronik postalarınıza ulaşmanız nispeten kolay ama yoksa iş daha da karmaşıklaşıyor. Şifrenizi yenilemek için ihtiyaç duyduğunuz e-mail hesabınız da kaybolan telefonunuzdaydı çünkü…

Anlayacağınız durum(um) vahim. Büyük bir eksiklik hissi… Hayata yeniden başlamak gibi bir duygu bu. Sıfırdan kurulan bir yaşam. Teknolojinin hayatımızda kapladığı yeri görmek, hatta teknoloji mahkumiyetimizin geldiği boyutu göstermesi açısından önemli bir tecrübe. Eksisiyle, artısıyla öğretici bir süreç. Öğrenmeye devam…

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder