Murat Çelik Mehmet Şimşek
HABERİ PAYLAŞ

Mehmet Şimşek

Ankara’da herkesin gözü kulağı Mehmet Şimşek’te. Aldığım bilgiler, kulislerde konuşulanlar, piyasadan duyumlarım ve edindiğim izlenimleri harmanlayıp yeni Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek ile ilgili şunları sıralayabilirim:

EKİP KURULUYOR

Şimşek bugünler için hazırlanmaya, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile seçimlerden önce yaptığı görüşmelerin ardından başlamış.

- Yeni ekonomi yönetiminde en önemli koltuklardan biri olan Merkez Bankası (MB) Başkanlığı için Hafize Gaye Erkan ismini, Erdoğan’ın yeniden Cumhurbaşkanı seçildiği 28 Mayıs seçiminin hemen ertesi günü kafasında netleştirmiş.

Haberin Devamı

- Kabinenin açıklanmasının hemen ardından da yıllardır tanıdığı ve kariyerini çok önemsediği Erkan’ı arayıp yeni dönemde birlikte çalışma teklifini iletmiş.

- ABD’de çeşitli finans kuruluşlarında üst düzey yöneticilik yapmış olan Gaye Erkan’ın Merkez Bankası Başkanı olarak görevlendirildiğinin bugün açıklanması bekleniyor.

- MB’nın dört başkan yardımcısı ve Para Politikası Kurulu (PPK) üyeleri de Mehmet Şimşek-Gaye Erkan ikilisi tarafından belirlenecek.

PROGRAM YAZILIYOR

- Türkiye ekonomisinin yeni dönemdeki yol haritası, birkaç gündür kağıda dökülüyor. Yazılan ekonomi programı yakında kamuoyu ile paylaşılacak.

- Kısa, orta ve uzun vadeli hedeflerin sıralanacağı programda, şeffaflık, öngörülebilirlik, tutarlılık, hesap verebilirlik, kararlılık, sürdürülebilirlik, güven ve istikrar kavramlarının altı çizilecek. Temel prensiplerin vurgulanacağı ‘manifesto’ niteliğindeki program ile özellikle dış piyasalara, ‘kurallara dayalı’ ve ‘rasyonel’ politikalara bağlılık sözü verilecek.

DÖVİZ-FAİZ

- Yeni kabinenin açıklanmasıyla birlikte, seçim öncesi baskılanan dövizin kademeli olarak serbest bırakılması ve kurlarda ciddi bir artış yaşanması beklenen bir gelişme olduğundan üç gün önce (6 Haziran Salı) bu köşede bahsetmiştim. Piyasada Amerikan Doları’nın 27 TL’yi göreceği beklentisi var ama yeni ekonomi yönetimi çevrelerinde Dolar’ın 25 TL seviyesinde durması ve bir süre yatay seyretmesi öngörüsü hakim.

- Yine salı günü bahsettiğim gibi, Mehmet Şimşek yönetiminin kısa vadede öncelikli hedeflerinden biri piyasadaki faizleri dengelemek olacak. MB politika faiziyle, mevduat ve kredi reel faizlerinin dengelenmesi için gereken adımlar peyderpey ama seri şekilde atılacak.

Haberin Devamı

KİŞİLER DEĞİL SİSTEM

- Bir kez daha Hazine ve Maliye Bakanı olarak göreve başlayan Mehmet Şimşek’in imza atacağı yeni ekonomik programın başarılı olabilmesi için sıkı para politikasının tavizsiz uygulanması şart. Durum böyle olunca, bu adla pek anılmayacak olsa da, yeni bir ‘acı reçete’ dönemi kaçınılmaz görünüyor.

- ‘Kişilerden bağımsız, sağlam ve sürdürülebilir bir sistem’ kurmayı hedefleyen Mehmet Şimşek; AK Parti’nin, iktidara geldiği 2002 sonu itibarıyla, ‘Kemal Derviş’ten devraldığı ekonomi politikalarını uygulayarak başarılı olduğunu daha önce açıkça ifade etmiş bir isim.

- Şimşek’in özellikle ilk bir buçuk yıldaki performansı çok önemsediğini duyuyorum. Ve gördüğüm o ki, Mehmet Şimşek bu dönemde toplumun her kesiminden destek ve sabır bekliyor.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder