Murat Gülderen Afyon'dan Airbus'a parça
HABERİ PAYLAŞ

Afyon'dan Airbus'a parça

Mermeri, termal suları, lokumu, sucuğu ve pastırması ile meşhur Afyonkarahisar, geçen yıl 80 milyon dolarlık ithalata karşı 363 milyon dolarlık ihracat yaparak rekor düzeyde cari fazla verdi. Sanayide de büyük bir atılım başlatan Afyon, dünyanın en büyük havacılık şirketi Airbus’a da yedek parça üreten ender kentler arasına adını yazdırdı. Şehrin 2023 ihracat hedefi tam 1 milyar dolar. Bölge ekonomisini yerinde anlatmak için ‘ekonomi basını buluşması’ yapan Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz hedeflerini anlattı.

Haberin Devamı

HEDEF 2 MİLYON TURİST

Termalde dünya markası olduklarına dikkat çeken Tutulmaz “Şehrimizde yatak kapasitesi 27 bine ulaştı. Hedefimiz kısa sürede bu sayıyı 75 bine çıkarmak. 11 adet 5 yıldızlı otelimiz mevcut. Hilton’un yatırımı var. Diğer zincir otellerin de gelmesi bekleniyor çünkü çoğunun termal oteli yok. Bizde de yer sıkıntısı yok. 2020’de Afyonkarahisar’da 2 milyondan fazla turist konaklayacak. Geçen yılki rakam 1.7 milyon kişiydi” dedi.

5 YILDIZLI SAĞLIK

Şu anda yapımı süren 6 bin yatak kapasiteli otellerin yatırım tutarının 1.5-2 milyar lira düzeyinde olduğuna dikkat çeken Vali Tutulmaz şöyle devam etti: “75 bin yatak kapasitesine ulaşmak için 10 milyar lira civarında yatırım yapılması gerek. Şehrimizde ayrıca sağlık endüstri merkezi kurmak istiyoruz. Bunun için 3 bin kişiye kadar rehabilitasyon hizmeti verilecek yer planlanıyor. Her türlü rehabilitasyon hizmeti burada sunulacak.”

Afyondan Airbusa parça

YERLİ KAYA KAMYONU

Vali Tutulmaz, Afyonkarahisar’ın aynı zamanda bir sanayi şehri olma yolunda da ilerlediğini belirterek şu bilgileri verdi: "Kentte 20’ye yakın makine üreten fabrika var. Şehrimizde bir yatırımcı tarafından kaya kamyonu üretimi başlayacak. Kamyonun adı ise De-Ve. Yılda yaklaşık 40 kamyon üretecek. Motor hariç tamamı yerli araç. Dünya genelinden bu kamyon için yoğun talep almaya başladık. Diğer bir şirketimiz ise Airbus’ın iniş takımları için yedek parça üretmeye başlayacak. Anlaşmalar tamamlandı. Bir başka yatırımcımız ise uzaktan kumandalı araç üretti.”

YATIRIMCI ÇAĞRISI...

Haberin Devamı

Teşviklerinin çok cezbedici olduğuna da vurgu yapan Vali Tutulmaz, “Yatırımcıları otel ve termal yatırımına, sağlık endüstri bölgesine, organize sanayi bölgelerimize bekliyoruz” dedi. Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hüsnü Serteser ise sağlık endüstri bölgesi için 750 bin metrekarelik yer ayrıldığını belirterek, “Burada toplam yatırım 1 milyar dolara çıkacak. Merkezde oteller, fizik tedavi merkezleri, wellness, SPA, yaşlı bakım evleri olacak” diye konuştu.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder