Murat Gülderen Cep aksesuar pazarı coştu
HABERİ PAYLAŞ

Cep aksesuar pazarı coştu

Pandemi ile birlikte vatandaş eve kapanınca Türkiye’deki mobil aksesuar pazarı geçen yıla göre tam yüzde 40 büyüyerek 20 milyon satış adedine ulaştı. Pazarın cirosal büyüklüğü ise 5 milyar lirayı aştı. Pazarın en büyük oyuncularından Çin merkezli Mcdodo Türkiye’nin Genel Müdürü Mehmet Uçurum, “Evde mobil cihaz kullanımı ve dijital oyun aktivitelerinin ciddi ölçüde artması, kullanıcıları gaming kulaklıklara, kablosuz şarjlara, Type-C bağlantılara, hızlı şarj adaptörlerine ve powerbank’lara yöneltti” dedi.

Haberin Devamı

Telefon başına 5 adet

Türkiye’de tüketicilerin telefon başına ortalama 5 aksesuar aldığını söyleyen Mehmet Uçurum, şöyle konuştu: “Bu aksesuarlar çoğunlukla, kablo, adaptör, kılıf, kırılmaz cam ve kulaklık oluyor. Ayrıca hızlı şarj pazarı akılalmaz derecede büyüyor. Çünkü cep telefonlarının özellikleri artarken bataryaları bu hıza yetişemiyor. Bu durumda hızlı şarj aletleri kurtarıcı oluyor. Yarım saatte yüzde 50 dolum yapabilen GaN (galyum nitrür) teknolojili adaptörler bu yılın gözdesi. Ayrıca şarj olduğunda otomatik bağlantı kesen şarj cihazları oyuncuların vazgeçilmezi.”

iPhone 12 etkisi

Bu arada iPhone 12’nin kutusundan kulaklık ve şarj adaptörü çıkmamasının da sektör oyuncularını heyecanlandırdığının altını çizmekte fayda var. Bu haftaki yazımızda mobil aksesuar pazarının geldiği son noktayı sizlere sunarken, bu sektörün dijital dönüşümden nasıl etkilendiğini de gözler önüne serdik. Öyle ki sadece cep telefonları için binlerce inovatif (yenilikçi) model geliştirilmiş. İşte yeni dönemde pazarın seyrini değiştirecek o cihazlardan seçtiklerimiz:

Akıllı sihirbaz

Baseus CAHUB-S0G adlı bu şarj cihazının üzerinde SD, Micro TF kart okuyucu, Type C girişi, HDMI çıkışı ve 3 adet USB çıkışı bulunuyor. Yani cihaza aynı anda flash bellek, mouse, oyun kumandası, hard disk ve klavye bağlayabiliyorsunuz. 4K HDMI desteği sağlayan cihaz aynı zamanda hızlı şarjı da destekliyor. Televizyon dışında projeksiyon cihazlarına da bağlanabilen ve 12 ay garanti süresi olan bu ürünün fiyatı ise 699 TL.

Lens adaptörü

Yeni nesil telefonların artık sinema çekimlerinde bile kullanılabilmesini sağlayan dev lens adaptörleri tasarlandı. Bunlardan biri de Ulanzi Dof. Bokeh, sığ alan derinliği ve film için kusursuz çekimler yapan bu cihazı telefonunuzun ana kamerasıyla hizalamanız yani monte etmeniz yeterli. Sonra görüntünüz odaklanana kadar SLR/DSLR lensinizdeki odak kadranını çevirmeniz gerekiyor. Fiyatı 2 bin TL.

Haberin Devamı

UV dezenfektanı

Phonesoap adlı cihaz, telefonunuzu şarj ederken aynı zamanda ultraviyole ışınlarıyla 360 derece dezenfekte olmasını sağlıyor. Sıvı ve kimyasal kullanmadan sadece birkaç dakikada bakteri ve virüsleri yüzde 99.9 temizleyen cihaz, tüm akıllı telefonlara uyumlu. Cihazın içerisindeki temizleme ampüllerinin ömrü tam 4 bin saat. 2 yıl garantili cihazın fiyatı da 1.525 TL. Bu cihazın 250 TL’lik modelleri de var.

Teleskop lensi

Android ve iOS uyumlu olan ve tam 22 kat zoom yapabilen Markacase 4K adlı bu teleskopik lensin kendine özel bir tripod’u var. Önce tripod lense sıkıştırılıyor sonra da kutudan çıkan küçük bir aparat ile telefon da lense tutturuluyor. Özellikle uzun mesafeli çekimler yapan muhabirler için iyi bir çözüm olan bu cihaz aynı zamanda dürbün olarak da kullanılabiliyor. 2 yıl garantisi olan cihazın fiyatı 400 TL.

Haberin Devamı

Selfie düğmesi

Xenvo adlı bu cihaz, hem kamera uzaktan kumandası hem de selfie (özçekim) düğmesi işlevi görüyor. Android ve iOS işletim sistemli tüm telefonlara ve tabletlere uyumlu olarak çalışan cihaz bulanık ya da hatalı çekim yapmayı sonlandırmak için geliştirildi. Bluetooth ile telefona bağlanan Xenvo, deklanşör gecikmesi de yapmıyor. 1 yıl garantisi olan ve ortalama 1 hafta şarj ömrü olan bu cihazın fiyatı ise 400 TL.

Haftanın olayı: Dijital mülakat

Pandemi ile birlikte iş görüşmesi süreçleri tamamen dijital ortama kayınca sistemi kusursuz bir mülakat ortamına dönüştüren ‘Jobuum’ adlı yerli bir uygulama geliştirildi. Burada adaylar, insan kaynakları (İK) yöneticilerine CV yerine video mülakatlarını gönderiyorlar. Uygulama, aynı zamanda sosyal bir iş plaftormu olduğu için yüzlerce iş arayan kişiyi ve insan kaynakları yöneticisini de bir araya getiriyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder