Murat Gülderen Dijital sorunlara pratik çözümler
HABERİ PAYLAŞ

Dijital sorunlara pratik çözümler

Teknoloji hızla geliştikçe dijital dünyanın karmaşası da artıyor. Bu karmaşa da bilgiye anında ulaşabilmenin önünü tıkıyor. Örneğin önemli bir yazı okuyacaksınız karşınıza birden bir sürü nesne ya da reklam çıkıyor ve bunları hemen yok edemiyorsunuz. Ya da bilgisayarınız birden bire dondu veya önemli bir sayfayı yanlışlıkla kapattınız. Paniğe gerek yok. Bu yazımızda bu ve buna benzer bazı sorunları çözmenin en kolay yollarını anlattık.

Dijital sorunlara pratik çözümler

REKLAMDAN ARINMA

‘Konuştuğumuz şeyler anında internette karşımıza çıkıyor’ sözlerini çok sık duyuyoruz. Bundan kurtulmak için önce Gmail hesabınıza giriyorsunuz, oradan profilinize geliyor ve ‘veriler ve gizlilik’ sekmesini tıklıyorsunuz. Açılan sayfada ‘kişiselleştirilmiş reklamlar’a tıklıyorsunuz ve sağ üst köşeden açık olarak görülen reklam bölümünü kapatıyorsunuz.

Haberin Devamı

SAYFALARI GERİ GETİRME

Hepimizin başına gelen internet sayfasını yani sekmeyi yanlışlıkla kapatmak bazen kabusa yol açabiliyor. Böyle bir durumda yapmanız gereken sadece ‘Ctrl, Shift ve T’ tuşlarına aynı anda basmanız. Bu tuşlara her bastığınızda bir önceki kapattığınız sekmeler geri geliyor.

UNUTULAN ŞİFRELERİ BULMA

Instagram, Facebook, Netflix gibi Google hesabınızda kayıtlı olan şifreleri unuttuğunuzda yeniden şifre almanıza gerek yok. Yapmanız gereken işlem şu: Google hesabınıza giriyorsunuz, buradan ‘hesabımı yönet’e geliyorsunuz. Sonra ‘güvenlik’e ve ‘şifre yöneticisine’ tıklıyorsunuz. Açılan sekmede kayıtlı hesaplarınızın tüm şifrelerinizi görebilirsiniz.

Dijital sorunlara pratik çözümler

CİHAZ TAMİRİ

Diyelim ki bilgisayarınız ya da telefonunuz bozuldu. Bunun için hemen servise gitmenize gerek yok. Önce ifixit.com’a girin. Burada ‘eşyalarını tamir et’ bölümüne gelin. Açılan sayfada ‘tamir kılavuzları’ sekmesine geçiş yapın. Burada cihazınızın modelini ve sorununu seçin. Bunları seçtikten sonra yapmanız gereken işlemler adım adım anlatılıyor.

Dijital sorunlara pratik çözümler

HASAR GÖRMÜŞ RESİMLERİ DÜZELTME

Hepimizin albümlerinde hatırası büyük olan ancak çok yıpranmış fotoğraflar vardır. Bu resimler, yapay zeka sayesinde ücretsiz olarak birkaç saniyede onarılabiliyor. Bunun için hotpot.ai sitesine giriyorsunuz, buradan da ‘restore damaged pictures’ bölümünü tıklıyorsunuz. Açılan sayfaya yıpranmış resmi sürüklediğinizde resim anında onarılıyor. Site aynı zamanda renklendirme de yapıyor.

Haberin Devamı

BİLGİSAYAR DONMASI

Böyle durumlarda genellikle cihazı açıp kapatıyoruz. Yani komple resetleme yapmaya çalışıyoruz. Fakat buna hiç gerek yok. Cihazın kendine gelmesi için klavyeden Windows, Kontrol, Shift ve B tuşlarına basmanız yeterli. Bu işlem sadece ekran kartını resetliyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder