Murat Gülderen Girişimci kız kardeşlerin başarısı
HABERİ PAYLAŞ

Girişimci kız kardeşlerin başarısı

Anavatanı Kuzey Amerika olan vitamin deposu aronya meyvesini Kırklareli’nde 215 dönüm arazide ekmeye başlayan Aynur Rona ve Songül Koç kardeşler, Ar-Ge çalışmaları sonucu bu üründen 10’un üzerinde gıda takviyesi elde etti. Kardeşler kısa süre içinde büyük bir üretim tesisi kurmak için hazırlıklara başladı.

Girişimci kız kardeşlerin başarısı

İçinde bulunan potasyum, magnezyum, kalsiyum, maganez ve yüksek oranda lifle bağışıklığı güçlendiren, eklem ağrılarını dindiren, diyabet, kalp, damar ve yüksek tansiyon gibi hastalıkların tedavisinde takviye görevi gören aronya meyvesi, iki kız kardeşin girişimiyle Türkiye geneline yayılıyor. Anavatanı Kuzey Amerika olan ve süper meyve olarak da adlandırılan bu ürün için ‘mor aronya’ markasını kuran kardeşler, dünyada aronya üretiminde ilk beşte yer alan Polonya merkezli Biojuice firmasıyla da distribütörlük anlaşması imzaladılar.

Haberin Devamı

ÜZÜME BENZİYOR

Mor Aronya Yönetim Kurulu Başkanı Aynur Rona, üzüme benzeyen bu meyveyi Kırklareli’nde 215 dönüm, Yalova’da da 4 dönüm arazide ektiklerini belirterek, “Şu an toplamda 100 bin fidan bulunuyor. Anlaşmalı çiftçilerimiz de var. En doğal ve en yüksek antioksidan oranına sahip meyveleri katma değerli ürün haline getiriyoruz. Kurutulmuş aronya, aronya sirkesi, tozu, suyu, kurusu, konsantresi, reçeli, marmelatı ve çiğnenebilir jel formu başta olmak 10’un üzerinde ürün çeşidi geliştirdik ve tüketime sunduk” dedi.

Girişimci kız kardeşlerin başarısı

TÜRKİYE’DE İLK

Ar-Ge çalışmalarına ağırlık verdiklerini anlatan Rona, şöyle devam etti:

“Kapsül, gummy ve efervesan olmak üzere gıda takviyelerimiz var. Yüzde 100 aronya ile hazırlanan bu ürünler Türkiye’de ilk. Aronya, bilinen diğer meyvelerden daha fazla antioksidan içermesinin yanında C vitamini, PP, B, E vitamini taşıyor. Bağışıklığın güçlenmesi, alerjilerin gerilemesi ve eklem ağrıları gibi rahatsızlıklarda takviye edici gıda rolünü üstleniyor. Yüksek tansiyon, anti-aging, karaciğer sağlığı, diyabet, kalp ve damar sağlığı, alerji gibi kronik rahatsızlıklar, radyasyonun olumsuz etkileri ve zihin sağlığı konularında iyileştirici özelliği de bulunuyor.”

Haberin Devamı

HEDEF 400 TON

Mor Aronya Yönetim Kurulu Başkan Vekili Songül Koç ise çiğnenebilir jel formu ve çilek aroması sayesinde çocukların aronyadan kolaylıkla faydalanabilmesini amaçladıklarını ifade etti. Koç, şunları söyledi:

Girişimci kız kardeşlerin başarısı

“Günlük hayatın yoğun temposundaki yetişkinler de efervesan, kapsül ve gummy ile beslenmelerini ve bağışıklıklarını destekleyebilirler. 2 yıl içinde 400 ton aronya hasat etmeyi hedefliyoruz. 3 farklı çay reçetesi ve yeni ürünler üzerinde de çalışıyoruz. Kendi üretim tesisimizi de yakın zamanda kuracağız.”

BÖCEKLERE KARŞI KENDİNİ KORUYOR

Dünya genelinde toplam 7 bin 791 hektar alanda 54 bin 68 ton aronya üretimi gerçekleştiriliyor. Aronya fidanı, üzümsü meyve sınıfından bir bitki olup 5 yaşından itibaren bir fidandan ortalama 2.5 ile 5 kg arasında meyve verebiliyor. Bir fidanın ömrü ise 25 yılı buluyor. Kendisi antioksidan olan bu süper meyve, kimyasal bir müdahaleye gerek olmadan böceklere ve yabani otlara karşı kendini koruyor. Soğuk seven aronya, geç çiçeklendiği için don tehlikesi de yaşamıyor. Hem dişi, hem erkek bir arada bulunduğu için döllenme için de arı gibi böceklere ihtiyaç duymuyor.

Haberin Devamı

Girişimci kız kardeşlerin başarısı

BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?

E-FATURA’YA JET SİSTEM

Muhasebe ve finans platformu KolayBi’, e-faturaya geçisi hızlandıran yeni sistemi ‘Jet’i kullanıma sundu. Jet, e-Fatura entegrasyonunu hızlıca tamamlayıp hemen fatura kesmeye fırsat veriyor. KolayBi Teknoloji Sorumlusu (CTO) Eray Balat, “e-Fatura hizmetini ilk defa alacaklar için geliştirdiğimiz KolayBi’ Jet onların iş sürecini kolaylaştıracak. İşletmeler böylelikle ayrıntılar arasında kaybolmadan sadece satış ve fatura yönetimi yapacak” diye konuştu.

Girişimci kız kardeşlerin başarısı

KISA... KISA... KISA...

MAVİ YAKALILARA ÖZEL CV FORMATI

İnsan kaynakları platformu Yenibiriş, mavi yakalıların daha basit bir şekilde CV oluşturabilmeleri için yeni bir yazılım geliştirdi. Yenibiriş Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Bedriye Uğur Özmen, mavi yaka özgeçmiş yapısının farklı olması gerektiğini belirterek, “Çünkü bu pozisyonlarda işverenlerin beklentileri de iş arayanların yetkinlikleri de çok farklı. Bu kapsamda özgeçmiş yapılarının sektör ve beyaz yaka mavi yaka bazlı değişken alanlardan oluşması gerektiğini düşünüyoruz ve bu yönde güncellemeler için çalışıyoruz” dedi.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder