Murat Gülderen Kedinin mama kabı sizi gözetliyor olabilir
HABERİ PAYLAŞ

Kedinin mama kabı sizi gözetliyor olabilir

İLK KURAL GÜÇLÜ ŞİFRE

Makineler arası iletişim, eğer sağlıklı önlemler alınamazsa ciddi bir silaha dönüşebiliyor. Şu an dünyada milyonlarca cihaz geliştirilmiş yapay zekanın da gücüyle birbirleriyle konuşuyor. Bu durum da kötü niyetli kişilerin iştahını kabartıyor. Siber saldırılar artık sadece bilgisayar ya da telefonlara değil, internete bağlanabildikleri için evdeki akıllı TV, buzdolabı, süpürge, fırın, klima ve kombi gibi tüm akıllı cihazları da hedef alıyor. Güçlü şifreler kullanmaz, güncellemeyi zamanında yapmaz, ‘oltalama’ saldırılarına kapı aralarsanız sizi bu cihazlardan izler, dinler, verilerinizi ele geçirir hatta fırınınızın ısı ayarlarıyla oynayıp evinizde yangın bile çıkartabilirler.

Haberin Devamı

Kedinin mama kabı sizi gözetliyor olabilir

 

HOPARLÖR VE MİKROFON

İşin ilginç tarafı Kaspersky uzmanları, bazı popüler akıllı evcil hayvan mama kaplarında bile güvenlik açığı tespit etti. Bu, durumun ne kadar ciddiye alınması gerektiğini bir kez daha gözler önüne seriyor. Kapların bazılarının kurbanları gizlice gözetlemeye, kamera ve mikrofon kayıtları da dahil olmak üzere verileri çalmaya, aynı ağdaki diğer cihazlara erişmeye ve cihaz üzerinde tam kontrol sahibi olmaya izin veren güvenlik açıklarına sahip olduğu keşfedildi. Bunlar elbette kapların, mikrofonları, hoparlörleri ve kameraları sayesinde gerçekleşebiliyor.

NE YAPMALI?

  • Güçlü ve benzersiz şifreler kullanın. Varsayılan şifreleri değiştirin ve düzenli olarak şifrelerinizi güncelleyin.
  • Wi-Fi ağınızı güvenli tutmak için şifre korumalı bir ağ kullanın, misafir ağına erişimi sınırlayın ve güvenlik protokollerini etkinleştirin.
  • Önemli verilerinizi düzenli yedekleyin. Akıllı cihazınızda veya bulutta güncel yedeklemeler yapmak, verilerinizi kurtarmanızı sağlar ve saldırılara karşı sizi daha dirençli kılar.
  • Akıllı cihazlarınıza uygulama veya yazılım indirirken sadece güvenilir kaynakları kullanın. Resmi uygulama mağazaları veya üreticinin güvenilir web sitesi gibi kaynaklardan indirme yapın.
  • Akıllı cihazlarınızda, özellikle hesaplara erişim sağlayan uygulamalarda, iki faktörlü kimlik doğrulamayı etkinleştirin. Bu, sadece şifreyle değil, ek bir doğrulama yöntemiyle de giriş yapmanızı gerektirir ve güvenliğinizi artırır.
  • Güvenilir güvenlik çözümleri kullanın. Güvenilir bir güvenlik çözümü, tüm akıllı ev ekosisteminin güvenliğini sağlamada ve korumada da çok yardımcı olacaktır.
  • Akıllı TV’nizin, bilgisayarınızın ve tabletinizin kamerasını kullanmadığınız zamanlarda fiziksel olarak kapatabilirsiniz. Bunun için bir bant veya kapak kullanabilirsiniz.
  • Gerektiğinde akıllı TV’nizin telefonunuzun ve bilgisayarınızın mikrofonunu devre dışı bırakarak ses kaydını önleyebilirsiniz. Mikrofonun kapalı olduğundan emin olun.
  • Kullanmadığınız zamanlarda akıllı cihazlarınızın internet bağlantısını kesin.
  • Akıllı evcil hayvan mama kapları dahil olmak üzere tüm bağlı cihazlarınızın ürün yazılımını düzenli olarak güncelleyin.
  • Akıllı evcil hayvan besleyicinizle ilişkili mobil uygulamalara verilen izinleri gözden geçirin ve sınırlandırın.
Sıradaki haber yükleniyor...
holder