Murat Gülderen KOBİ'ye güvenlik taktikleri
HABERİ PAYLAŞ

KOBİ'ye güvenlik taktikleri

Dijital dönüşüm, bir yandan hayatın akışını olabildiğince kolaylaştırırken diğer yandan da siber riskleri artırıyor. Önlem alamayanların başı er ya da geç derde girebiliyor. Büyük şirketler güvenliğe her yıl ciddi bütçeler ayırdığından hacker’ların ideal hedefi de KOBİ’ler oluyor. Bu hafta büyük masraf yapmadan bu sorunu bertaraf etmenin yollarını araştırdık.

KOBİye güvenlik taktikleri

EN ÖNEMLİSİ VERİ KORUMA

Ekonominin lokomotifi olan küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin (KOBİ) çoğu dijitalleşmeye yeterince önem vermediği için sürekli siber casusların saldırılarına maruz kalıyor. En büyük sorun ise veri güvenliği. Çünkü bu işletmelerin neredeyse yarısı tüm uyarılara rağmen halen siber güvenliğin söylendiği kadar önemli olduğunu düşünmüyor ve buna yönelik yeterli yatırım yapmıyorlar. Dünya genelinde de durum pek farklı değil. Şu an küresel çapta 6 trilyon dolar olan siber saldırı maliyetinin 2025’te 10 trilyon dolara çıkacağı öngörülüyor. Bu hacmin de büyük kısmının yine KOBİ odaklı gerçekleşeceği tahmin ediliyor.

Haberin Devamı

HİBRİT ÇALIŞMAYI ÇOĞU BAŞARAMIYOR

Araştırmalara göre Türkiye ve Avrupa genelindeki KOBİ’lerin büyük çoğunluğu hibrit çalışma zorluklarının üstesinden gelemiyor. Bu nedenle siber güvenlik, bulut tabanlı çözümler ve uzaktan bilişim teknolojileri desteği, sorunu kavrayanların yatırım öncelikleri arasında yer alıyor. Ayrıca KOBİ’lerin neredeyse yarısı, bilişim teknolojileri (BT) altyapısında yaşanan kesintiler nedeniyle çalışan başına ayda en az 7 saat (yılda 12 gün) vakit kaybediyor. Yüzde 36’sı da yine yeterli BT güvenlik çalışanına sahip olmadığını, yüzde 34’ü ise yeterli bilişim çalışanına sahip olmadığını belirtiyor. Peki ne yapmalı? İşte size kolay yoldan bazı kritik ipuçları…

HER ŞEYİ YEDEKLEYİN

  • Müşterilerinizin listesi ve satış tablolarıyla ilgili tüm bilgileri kayıt altına alın. Yedekleme maliyeti, verilerinizin boyutlarına göre değişim gösterir.
  • Her türlü dosya ve tüm ağ öğeleri için sürekli koruma sağlamayan bir güvenlik yazılımı seçmelisiniz.
  • Sızıntıların çoğu güncel olmayan güvenlik yazılımları sonucunda gerçekleşiyor. Bu nedenle güncellemeleri takip etmelisiniz.
  • Olağandışı istek ve bağlantı taleplerinden uzak durun. Çalışanları oltalama saldırılarına karşı eğitim almaya teşvik edin. Bu tür eğitimler Youtube’da da ücretsiz veriliyor.
  • Benzersiz bir parola kullansanız dahi şifreleri sık sık güncelleyin.
  • Bilgi güvenliğini tam anlamıyla sağlamak için danışmanlık hizmeti alın.
  • Herhangi bir tehdit durumunda devreye giren bir güvenlik servis sağlayıcısına ihtiyaç vardır. Burada hizmet sağlayıcının çözüm araçlarına ve hizmet kalitesine dikkat edin.

BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?

YEŞİL DÖNÜŞÜM HAREKETİ BAŞLADI

Girişim ve Iş Dünyası Konfederasyonu’nun (TÜRKONFED) Akbank desteğiyle hazırladığı KOBI’ler için ‘Yeşil Dönüşümde Riskler, Fırsatlar ve Beklentiler Raporu’ açıklandı. Buna göre yeşil dönüşümün başarısı KOBI’lere bağlı. Firmaların yaklaşık yüzde 40’ı danışmanlık, yüzde 39’u ise finansman olanakları ile ilgili bilgi ve tavsiyeye ihtiyaç duyuyor. Yine ankete katılan firmaların yüzde 77’si karbon ayak izini ölçtürmediğini belirtiyor. Firmaların yüzde 65’i Avrupa Yeşil Mutabakatı’nı fırsat olarak değerlendirirken, risk olarak görenlerin oranı ise sadece yüzde 8.

Haberin Devamı

KOBİye güvenlik taktikleri

KISA...KISA...KISA...

HİBRİT ÇALIŞMA İŞLETMEYİ ZORLUYOR

Dynabook’un araştırmasına göre Avrupa’daki KOBİ’lerin yarısı bilgi teknolojileri (BT) altyapılarında yaşanan kesintiler nedeniyle yılda çalışan başına en az 12 iş günü kaybediyor. Bu işletmelerin yalnızca yüzde 16’sı çalışanlarını tamamen destekleyecek yeterli BT kaynağına sahip olduğuna inanıyor. Işletmelerin yüzde 67’si hibrit çalışmanın zorluklarının üstesinden gelemiyor. Siber güvenlik, bulut tabanlı çözümler ve uzaktan BT desteği, Avrupa genelinde en önemli yatırım öncelikleri arasında yer alıyor.

KOBİye güvenlik taktikleri

Sıradaki haber yükleniyor...
holder