Murat Gülderen Sahte ürünleri bilen zeki uygulamalar
HABERİ PAYLAŞ

Sahte ürünleri bilen zeki uygulamalar

Dünya genelinde yaşanan ekonomik dalgalanmalar nedeniyle sahte (çakma) ürün pazarı 1 trilyon doları aşmış durumda. İlk sırada Çin olsa da Türkiye de bu paydan en çok nasibini alan ülkeler arasında yer alıyor. Takım formaları, lüks markaların kıyafetleri, çantaları, ayakkabıları, gözlükleri ve parfümleri en çok sahtesi yapılan ürünlerin başında geliyor. Dijitalleşme ile birlikte akıllı saatler, bileklikler, kablosuz kulaklıklar ve telefonlar da bu furyada ciddi ölçüde kendini göstermeye başladı. Halihazırda Türkiye’de çakma ürün pazarının 4 milyar dolar civarında olduğu tahmin ediliyor.

Haberin Devamı

Yapay zekalı mobil uygulamaların gelişmesiyle birlikte sahte ürün pazarının önünün tamamen kesilmesi hedefleniyor. Bazıları şu an için her türlü sahtekarlığı tespit edemese de en azından söz konusu ürünle ilgili ciddi bir fikir vermesi açısından kritik önem taşıyor. Kurban Bayramı’nın yaklaştığı ve tatil hazırlıklarının yapıldığı bu dönemde sizi sahtecilikten kurtarabilecek bazı mobil uygulamaları masaya yatırdık.

ÜRÜN SORGULAMA: Uygulama, bir ürünün hangi firma tarafından üretildiğini ve sahte olup olmadığını barkodu okuyarak belirtiyor. Aklınızda bir şüphe varsa firmaya ulaşıp sorularınızın yanıtlarını alabilirsiniz.

Sahte ürünleri bilen zeki uygulamalar

 

BANDROL SORGULAMA: Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından geliştirilen bu uygulama sayesinde sinema, müzik ve kitaplara tatbik edilen bandrolleri, üzerinde yer alan karekodu kamera ile okutarak veya bandrol numarasını manuel olarak yazarak sorgulayabilirsiniz.

Sahte ürünleri bilen zeki uygulamalar

 

CHECKCHECK: Spor ayakkabı alanında geliştirilen bu uygulama da üründe otomatik kimlik doğrulaması yapıyor. Bunun yanı sıra bilgiler iki kez manuel olarak da kontrol ediliyor. Uygulama üzerinden şu ana kadar 1.5 milyondan fazla denetim yapıldı.

Sahte ürünleri bilen zeki uygulamalar

 

FAKESPOT LITE: Bu da çeşitli e-ticaret platformlarında satılan ürünlerin yorumlarını analiz eden bir uygulama. Yorumların otomatik olarak taranmasıyla, potansiyel sahte yorumları tespit ediyor ve kullanıcılara daha güvenilir ürün değerlendirmeleri sunuyor.

Sahte ürünleri bilen zeki uygulamalar

 

LEGIT CHECK: Özellikle spor ayakkabıları ve lüks giyim markaları için geliştirilmiş bu uygulama ise fotoğraf taraması ile yapay zeka kullanarak detaylı analizler yapıyor ve kısa süre içerisinde ürünlerin orijinal olup olmadığını belirliyor.

Haberin Devamı

İLAÇ TAKİP SİSTEMİ: Bu uygulama da Türkiye’de kullanıma sunulan ilaçların, üretimden son kullanıcıya kadar geçen sürecini takip ediyor. Bunu elektronik ürün kodu teknolojisinden faydalanarak yapıyor. Uygulamayla ilaç hakkında ayrıntılı bilgilere erişmek de mümkün. Örneğin, ilaca dair toplatılma kararı olup olmadığı görüntülenebiliyor.

Sahte ürünleri bilen zeki uygulamalar

 

TEKNO TURU

  • Samsung ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Türkiye işbirliğiyle düzenlenen ‘Innovation Campus’ ücretsiz eğitim programı için başvuru süreci başladı. 18-29 yaş arası gençlerin katılacağı program, özellikle depremden etkilenen gençleri odağına alacak. Başvurular, 30 Haziran’a kadar toptalent.co/samsung-innovation-campus sitesinden yapılabilecek.
  • Türk bilim insanları tarafından geliştirilen epilepsi algılama ve takip yazılımı ‘inEpilepsy uygulaması’, nöbet gelmeden 180 saniye önce hastaları ve yakınlarını uyarıyor. İlaçların kullanım saati ve dozlarını kayıt altına alarak hatırlatma da yapan uygulama, bu sayede hastalara daha konforlu bir yaşam vadediyor.
  • Tesla, otomobiller için kablosuz şarj cihazı geliştirme hazırlıklarına başladı. Sistem evlerdeki garajlar için düşünülüyor. Yani araç garaja girince kablosuz şarj olmaya başlayacak. Amaç, sürücünün aklından şarj süresini çıkarmak. Bu teknoloji için Almanya merkezli Wiferion ile de görüşüldüğü belirtiliyor.
Sıradaki haber yükleniyor...
holder