Murat Gülderen Yeni nesil tekno hastalıklar
HABERİ PAYLAŞ

Yeni nesil tekno hastalıklar

İLGİNÇ SENDROMLAR

Dijital oyun dünyasının hızla gelişmesi ve sosyal medyanın günden güne etkisini artırması yeni teknolojik hastalıkların türemesine yol açtı. Birkaç yıl önce ortaya çıkan ‘telefonsuz kalma korkusu’ (Nomofobi), ‘internetsiz kalma korkusu’ (netlesfobi) ve oyun bağımlılığı sonrası şimdi de ‘günceli kaçırma korkusu, domapin bağımlılığı ve dijital distraksiyon gibi ilginç sendromlar oluşmaya başladı.

Yeni nesil tekno hastalıklar

 

SIK SIK MOLA ŞART

Uzmanlara göre bunları önlemek veya yönetmek için düzenli molalar vermek, ekran süresini sınırlamak, ergonomik çalışma alanları oluşturmak ve teknoloji kullanımını dengelemek gerekiyor. Ayrıca, sağlıklı yaşam alışkanlıkları, sosyal etkileşimler ve fiziksel aktivite gibi diğer alanlara da dikkat etmek bu hastalıkların önlenmesi için kritik önem taşıyor. İşte yeni çağın tekno hastalıkları...

Haberin Devamı

EKRAN ZEHİRLENMESİ

Bu hastalık bilgisayar, akıllı telefon ve tabletlere uzun süre bakma ile ortaya çıkıyor. Gözler bulanık görmeye başlıyor, odaklanma sorunu yaşanıyor, baş, boyun ve omuz ağrısı oluşuyor. Ekran zehirlenmesi, ekranlardan yayılan mavi ışığın göz sağlığı üzerindeki etkisiyle de ilişkili. Mavi ışık, diğer renklere göre daha yüksek enerjiye sahip olduğundan retinada da hasara neden olabiliyor.

DİJİTAL DEMANS

Yine akıllı cihazların aşırı kullanılması nedeniyle ortaya çıkan bu hastalık da hafıza, dikkat, odaklanma, düşünme ve problem çözme gibi bilişsel yeteneklerin bozulmasına yol açıyor. Dijital demansın önemli sebepleri arasında bilgiye hızlı ve kolay erişimin sağlanması nedeniyle bellek kullanımının azalması da geliyor.

DİJİTAL DOPAMİN BAĞIMLILIĞI

Bu hastalık da özellikle sosyal medyanın yaygınlaşması ve internaktif oyunların ağırlık kazanmasıyla ortaya çıktı. Kişi burada sürekli takipçi artırma, daha çok beğenilme ve puan toplama arayışına giriyor ve bu da bir süre sonra ciddi bir bağımlılığa dönüşüyor. Bu durum, gerçek hayatta huzursuzluk ve anksiyeteye sebep olabiliyor.

CYBERCHONDRİA

Bu da kişinin internetten sürekli kendi sağlık durumuyla ilgili araştırma yapması durumu. Kişi burada genellikle en kötü senaryoyu düşündüğü için hastalıklarla ilgili korkuları sürekli artıyor. Bu bağımlılık türü kişinin bir süre sonra kendi sağlığıyla ilgili endişelerini artırabildiği gibi, yaşam kalitesini düşürebiliyor.

Haberin Devamı

DİJİTAL DİSTRAKSİYON

Kişi yine burada sürekli dijital cihazlara odaklandığı ve sosyal medya akışında hiç bir bildirimi kaçırmak istemediği için dikkati dağılıyor ve konsantrasyonu bozuluyor. Bu bağımlılık, iş veya günlük yaşam aktivitelerinde verimlilik kaybına ciddi ölçüde yol açıyor. Bunun için meditasyon yapmak önemli.

DİJİTAL STRES

Burada da kişi iş ve günlük yaşamında sürekli güncel kalmak istediği için bir şeyleri kaçırma korkusu taşıyor. Mesajlara hızlı yanıt verememe, e-postaları iyi kontrol edememe ve sosyal medya etkileşimlerini kaçırma kaygısı, kişide stres seviyesini hızla artırır. Bu durum ayrıca iş ve özel yaşam dengesini de bozuyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder