Mustafa Bakacak Şehirler deprem gerçeğiyle yüzleşti
HABERİ PAYLAŞ

Şehirler deprem gerçeğiyle yüzleşti

Büyük yıkıma neden olan Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından diğer şehirler de deprem gerçeğiyle yüzleşti. Riskli bina ve işyerlerinde kolon denetimlerine hız veren belediyeler, kurtarma eğitimleri, deprem parkları, sismik izolatör zorunluluğu gibi birçok uygulamayı gündemlerine aldı. Afyonkarahisar Belediyesi, Adana’da Çukurova Belediyesi, Aydın’da Kuşadası Belediyesi ve İzmir’de Buca Belediyesi yüksek yapılarda sismik izolatör kullanımının zorunlu hale getirilmesi için düğmeye bastı. Şanlıurfa Eyyübiye Belediyesi, kentsel dönüşüm projelerini revize etti, 1000 konutluk Uydukent projesinde izolatör kullanma kararı aldı. Antalya Muratpaşa’da yeni binalar için perde beton uygulaması zorunluluğu getirildi. Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, bu uygulamanın Şili başta olmak üzere deprem riski taşıyan ülkelerde hayat kurtaran bir model olduğunu kaydetti.

Haberin Devamı

Şehirler deprem gerçeğiyle yüzleşti

 

İSTANBUL SEFERBERLİK BAŞLATTI

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Türkiye’nin önemli gündem maddelerinden biri olan olası İstanbul depremi için seferberlik başlattı. 1 Mart’ta ‘İstanbul Deprem Seferberlik Planı’ adıyla açıklanan programda yapılacaklar şöyle sıralandı: Yapılarda deprem izolatörü kullanılması teşvik edilecek. İskan ve kullanım izni verilen yapılar belirli periyotlarda denetlenecek. Hızlı tarama yaygınlaştırılacak. Maliyetine güçlendirme yapılacak. Riskli binanın dönüşümü için kredi imkânı sunulacak. Kiracı ve mülk sahibi ayrımı olmadan kira yardımı yapılacak. 4.5 milyon kişilik geçici barınma alanları hazırlanacak. Her mahallede arama kurtarma ekipleri oluşturulacak.

Şehirler deprem gerçeğiyle yüzleşti

 

KADIKÖY’DE AFET BİLİNCİ EĞİTİMİ

Kadıköy Belediyesi, ilçe sakinlerini bilgilendirmek amacıyla “Deprem Gerçeğini Konuşuyoruz” başlıklı toplantılara başladı. Mahallelerin zemin direnci, bina stokunun durumu, riskli yapı tespit süreci gibi konularda bilgi verilen toplantıda, afette yapılması gerekenler de anlatılıyor. Bugüne kadar 21 mahallenin dokuzunda gerçekleştirilen toplantılara mahalleliler yoğun ilgi gösterdi. Ayrıca online kayıt yaptıranlara belediyenin arama kurtarma takımı BAK Kadıköy, Kozyatağı’nda hafta sonu bireysel afet bilinci eğitimi veriyor.

Haberin Devamı

Şehirler deprem gerçeğiyle yüzleşti

 

ÇANKIRI’DA KOLON KİRİŞ KONTROLÜ

Çankırı’da Belediye Başkanı İsmail Hakkı Esen’in talimatı ile kent merkezinde alt katlarında işyeri bulunan binaların kontrolü için ekip oluşturuldu. Bu tür binalarda zemin ve bodrum katların statik projelerine uygunluğu, kolon kiriş kesme, zarar görme gibi hususlar denetlenecek. Deprem bölgesinde sahada çalışmış personellerin yer aldığı teknik ekip, ikişer kişi halinde dokuz grup olarak mahalleleri incelemeye başladı. Bu ekibin topladığı bilgiler rapor haline getirilecek.

ERZİNCAN BİNA TARAMASI YAPACAK

Geçmişte yaşadıkları depremlerin acı tecrübesiyle yatay mimariye geçen Erzincan, depreme en hazırlıklı il olmak için adımlar attı. Son depremlerin ardından vatandaşlardan gelen ‘konutlar denetlensin’ talebi üzerine kurulan Yapı Stoku Değerlendirme Komisyonu çalışmalarına başladı. Erzincan Belediye Başkanı Bekir Aksun, binaların taramasını yapacaklarını, uzmanlardan oluşan komisyonun risk ve performans analizleri konusunda karar vereceğini kaydetti.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder