Op. Dr. Esra Çelik Şenel Göz kapağı operasyonlarında nelere dikkat edilmelidir?
HABERİ PAYLAŞ

Göz kapağı operasyonlarında nelere dikkat edilmelidir?

Üst göz kapağı ameliyatı için başvuran hastaların en büyük şikayetleri göz kapağı üzerindeki ağırlığın görme alanını kapatması, istedikleri makyajı yapamamaları ve her şeyin birbirine karışmasıdır. Uygun hastalarda üst göz kapağı ameliyatını öneriyoruz. Ancak, eğer kaş düşükse öncelikle kaşı normal yerine almayı tercih ediyoruz. Hastanın daha sonra göz kapağı ameliyatı olması, çok daha iyi bir sonuç alınmasını sağlamaktadır.

Eğer kaş çok düşükse, kaş ile kirpik arasındaki mesafe çok dar olur ve göz kapağı ameliyatı sonrasında oluşan iz, kaş ve kirpik arasındaki mesafeye çok yakın olur. Bu durum kaşı daha da aşağıya çeker. Bu nedenle, öncelikle kaşın doğru yere alınması, göz kapağı ameliyatının daha güzel görünmesini sağlar.

Haberin Devamı

Kaş düşüklüğünü gidermeden göz kapağı ameliyatı yapılabilir mi?

Evet, kaş düşüklüğünü gidermeden göz kapağı ameliyatı yapılabilir. Ancak, sadece göz üstünde deri fazlalığı olmayan bir göz ortaya çıkar. Bu durum sadece normal yaşamı biraz daha kolaylaştırır, daha rahat makyaj yapılabilir gibi etkiler yaratır. Ancak, çekici ve güzel bakışlara sahip olmak isteniyorsa, sadece göz kapağı ameliyatı değil, öncelikle kaşların asılması veya temporal germe gibi bir yöntemden faydalanmak gerekebilir.

Göz kapağı ameliyatı sürecinde neler yaşanmaktadır?

Bu işlem lokal anestezi altında gerçekleştirilir. Ameliyat öncesi, minik noktalarla kesim yapılacak bölge işaretlenir ve çizilir. Daha sonra çıkarılacak cilt, kas veya yağ dokusunun ne kadar çıkarılacağı planlanır. Ameliyat tamamlandıktan sonra dikişlerle cilt kapatılır. Üzerine bir bandaj uygulanır ve ilk gün bu bandaj üzerine ıslak sıkılmış pamuklarla hafif baskılı bir bandaj daha uygulanır. Hasta bunu gece isteğe bağlı olarak çıkartabilir. Bu uygulama, minik kanamaların olmasını ve göz çevresindeki morlukların uzun sürmesini engeller, çünkü bu hafif baskı, damarlardaki kanamanın önüne geçer ve hastanın daha rahat bir iyileşme süreci geçirmesine yardımcı olur.

Ameliyat sonrası dönemde hastanın hastanede kalması gerekmez. Hastanın görme kontrolleri yapıldıktan sonra göz içine uygulayacağı birkaç pomat, antibiyotik ve antiinflamatuar ile evine gönderilir. Hastanın 2 veya 3 gün sonra ilk kontrolü gerçekleştirilir ve genellikle dikişlerin büyük bir çoğunluğu bu kontrolde alınır. Nadiren dikişlerin alınması beşinci güne kadar bekletilebilir. Ancak, göz kapağı bölgesi hızlı iyileşen bir bölgedir ve dikişlerin uzun süre tutulması, izin daha fazla kalmasına sebep olabilir.

Haberin Devamı

Ameliyattan sonra hastalarda hafif ödem ve dikiş yerlerinde hafif kızarıklıklar olabilir. Bu görüntünün solması genellikle 2-3 hafta sürebilir. Tabii ki tamamen oturması bir buçuk ay, hatta 3 ayı bile bulabilir. Fakat sosyal aktiviteler için 15 günde görünüm olarak gayet iyi bir noktaya gelinebiliyor. Eğer renk farkı hastaları rahatsız ediyorsa, bir hafta sonra üst göz kapağına makyaj yapılabilmektedir. Üst göz kapağı ameliyatı, bu şekilde hızlı uygulanabilen, güzel ve pratik bir yöntemdir.

Üst göz kapağı ameliyatında nelere dikkat edilmelidir? Gözlerin çökmemesi için ne yapılmalıdır?

Haberin Devamı

Üst göz kapağı ameliyatında en çok dikkat ettiğimiz ilk durum, çok fazla deri çıkarmamak; ikinci durum ise çok fazla yağ dokusu çıkarmamaktır. Çünkü kliniğimizde çok fazla hastamıza üst kapak yağ enjeksiyonu yapıyoruz ve bu hastaların yarıdan fazlası daha önce göz kapağı ameliyatı olmuş hastalar oluyor. Üst göz kapağı ameliyatında minimal eksizyonlar yapılırsa, deri çok fazla çıkarılmazsa, özellikle gözün iç kısmındaki yağ yastıkları çok fazla boşaltılmazsa, o zaman kesinlikle rahatsız edecek bir göz kapağı ameliyatı gerçekleştirilmemiş olur. Artık tüm dünyada, üst göz kapağının dolu görünümü ideal olarak kabul edilmektedir. Bu nedenle gereksiz hiçbir dokuyu çıkarmamaktayız ve hastalarımız ameliyattan sonra da son derece doğal bir görüntü ile yaşamına devam edebilmektedirler.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder