Opr. Dr. Hande Akbaş Adet düzensizliği görülebilir
HABERİ PAYLAŞ

Adet düzensizliği görülebilir

Hormon içeren tüm doğum kontrol ilaçlarının bazı yan etkileri olabilir. Uzun süreli kullanımda kanser riskini artırdığı biliniyor. Üç aylık korunma iğnelerinin en sık rastlanan yan etkisi de adetlerin düzensizliğine neden olması.

İğneyle korunuyorum

35 yaşında kadınım, 2 çocuğum var. Üç yıldır doğum kontrol haplarıyla korunuyordum. Ama 1 yıldır 3 ayda bir yapılan iğnelerle korunuyorum. Bu iğnelerin sorun yarattığını, ileride kansere neden olduğunu öğrendim. Acaba bu doğru mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, hormon içeren tüm doğum kontrol ilaçlarının bazı yan etkileri bulunmaktadır. Uzun süreli kullanımlarda kanser riskini artırmak da bunlar arasında yer alır. Ancak kısa süreli kullanımlarda bu etki çok fazla olmadığından ve bu metodların gebeliği engelleyiciliği yüksek olduğundan tercih edilir.

Haberin Devamı

Üç ayda bir yapılan iğnelerin daha sık rastlanan yan etkisi adet düzensizlikleridir. Hastaların birçoğu buna bağlı olarak iğne kullanmayı bırakır. Eğer sizde böyle bir şikayet yoksa bu yönteme devam edebilirsiniz. Tek önerim düzenli olarak jinekoloji muayene olmanız ve meme ultrasonu yaptırmayı ihmal etmemeniz.

Çocuğum engelli olacakmış

12 haftalık gebeyim. Doktor muayenesinde bebeğin ense kalınlığı 5 mm çıktı. Ayrıca bebeğimin karnında bazı organlar dışarı çıkmış. Bu sonuçla bakan radyolog “Çocuk engelli” dedi. Nasıl yardımcı olabilirsiniz? CEVAP Sevgili okuyucum, bebeğinizin ense kalınlığı kesinlikle normale göre fazla olduğundan direkt bebeğin eşinden parça alarak (CVS) ya da içinde bulunduğu sıvıdan örnek alarak (amniyosentez) bebeğin kromozomlarına bakılması gerekir.

Eğer kromozomlarda anormal dizilim mevcutsa o zaman gebeliği sonlandırmanızı öneririm. Kromozomlar normal gelirse, dışarı çıkan organların durumu ve düzeltilebilirliğiyle ilgili özellikle perinatolog denilen yüksek riskli gebelik uzmanları ve çocuk cerrahlarının bulunduğu üniversite ortamında bebeğiniz yaşatılabilir mi, ameliyat anne karnında mı, doğum sonrası mı yapılmalı gibi kararların verilebilmesi için kurula girmeniz doğru olacaktır.

Alınmazsa patlarmış

Sol yumurtalığımda 2.5 santim çikolata kisti bulundu. Doktor, açık ameliyatla alınması gerektiğini söyledi. Alınmazsa patlar, anne olmamı engellermiş. Ne yapayım?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, çikolata kisti ile karşı karşıyasınız. Menopoza girinceye veya gebe kalıncaya kadar bu hastalık sizinle. Belli ilaçlarla ilerlemesi kontrol edilir. Genellikle 4-5 santimin altındaki çikolata kistlerine dokunulmasını önermeyiz.

Cerrahi her müdahaleyle sadece kist cidarı değil, bir miktar sağlıklı yumurtalık dokusu da zarar görecek. Acil durum gelişmedikçe cerrahi işlemden kaçının. Yapılacaksa kapalı ameliyat denenmeli. Operasyon sırasında cerrahi bir gereklilik olmadıkça açığa geçilmemelidir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder