Opr. Dr. Hande Akbaş Dış gebelik geçirmiş kadına yeni gebelik öncesi testler yapılmalı
HABERİ PAYLAŞ

Dış gebelik geçirmiş kadına yeni gebelik öncesi testler yapılmalı

Dış gebelik geçirmiş, tüplerinde sorun olan kadında tüp bebek tedavisine başlarken gereken hormon testlerinin yanında rahim filmi de çekilmeli ki durum ortaya çıksın, tedavi ona göre şekillensin.

Ne yapmalıyım?

40 yaşındayım. Altı kez dış gebelik geçirdim. 4’ü iğneyle sonlandırıldı. Sonuncu da sol tüp alındı. Üç tüp bebek denendi, olmadı. Kanda pıhtılaşma sorunum var, ilaç kullandım. Daha önce histeroskopi yapıldı ve çizik atıldı. Nasıl hareket etmem gerekiyor?

CEVAP

Sevgili okuyucum, 6 kez dış gebelik yaşamış hastada her 2 tüpte de sorun olduğu aşikar. İlk ameliyatta tüpünüze koruyucu yaklaşmışlar. Altı kere dış gebelik öyküsü olan hastaya tüp bebek tedavisi başlanmadan önce mutlaka rahim filmi çekilmeliydi. Bırakılan sağ tüpünüzün ne durumda olduğu ya da sol tüpün tamamen mi, kısmen mi çıkartıldığından emin olunması gerekliydi.

Haberin Devamı

Negatif gelen sonucu veya erken dönemdeki gebelik kaybınızı bu durum açıklayabilirdi. Size bilimsel olarak üstünlüğü kanıtlanmamış, rahminize histeroskopiyle yapılan çizik işleminden sonra rahimde hasar olup olmadığını da rahim filmi bize açıklayabilirdi. Önerim; gereksiz yere cerrahi müdahale yaptırmadan önce rahim filmiyle başka bir doktora başvurun.

Rahimde sorun olabilir mi?

İki yıllık evliyiz. Evliliğimizin ilk günlerinde ilişkiye girmekte zorlanmış, kayganlaştırıcı olarak bitkisel jel kullanmıştık. Bu jelin zararı olmuş mudur? Çocuk istiyoruz. Doğurganlığa olumsuz bir etkisi olmuş mudur?

CEVAP

Sevgili okuyucum, kullandığınız kayganlaştırıcı herhangi bir kimyasal içermiyorsa ve tamamen bitkiselse, sorun yaşadığınızı düşünmüyorum. Kaldı ki jel eşinizin rahminin içine ulaşmamıştır. İki yıldır çocuk için kontrole gidiyormuşsunuz.

Rahimde bir sorun oluşsaydı ultrasonda görünürdü. Ya da çekildiyse rahim filminde bu durum mutlaka ortaya çıkardı. Ben çocuk sahibi olamamanızı buna bağlamıyorum. Bu nedenle hızlıca bir uzmana başvurarak neden olmadığını araştırtmanızı ve bir an önce çocuk sahibi olabilmek için gerekli adımları başlatmanızı öneriyorum.

Başka yöntem var mı?

32 yaşında, 3 yıllık evli kadınım. Çok çocuk istiyoruz ama olmuyor. İkimiz de doktora gittik. Gerekli muayene ve tetkiklerimizi yaptırdık. Eşimin sperm sayısı ve sperm hareketi azlığı nedeniyle çocuğumuzun normal yoldan olamayacağını söylediler. Başka yöntemler nelerdir?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, eşinizin sperm hareketliliğindeki azalma fazla değilse önce 1 veya 2 kez aşılama deneyebilirsiniz. Ancak bu yöntemle olmazsa tüp bebek ile gebe kalma şansınız yüzde 60-70 civarında. Üç yıldır gebelik oluşmadıysa daha fazla vakit kaybetmeyin.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder