Opr. Dr. Hande Akbaş Enfeksiyon tedavi edilirse...
HABERİ PAYLAŞ

Enfeksiyon tedavi edilirse...

Haberin Devamı

Rahim ağzındaki yaralar genellikle uzun süren vajinal enfeksiyonların sonucu olarak ortaya çıkar. Eğer enfeksiyon gerektiği şekilde tedavi edilirse ve smear sonucunuz da normalse endişe edecek bir durum yoktur...

Hormon bozukluğu varmış

23 yaşındayım. Sürekli kahverengi akıntım oluyordu. Doktora gittim, iltihap olduğunu söyledi. Akıntı sorunum geçti, bu sefer de adetlerim düzensiz olmaya başladı. Tekrar doktora gittim, hormon bozukluğu olduğu söylendi. Öğrenmek istediğim şey, hormon bozukluğunun nedenleri nedir? CEVAP Sevgili okuyucum, hormon bozukluğunun birçok sebebi olabilir. Sizin kadar genç kadınlarda en sık rastladığımız hormon bozuklukları nedenlerinin başında polikistik over sendromu gelir. Doktorunuz böyle bir durumunuz olsaydı sizinle paylaşırdı diye düşünüyorum. Diğer nedenler arasında tiroid bezi fonksiyonlarında bozukluk (guatr gibi) veya beyinden salgılanan prolaktin denilen süt hormonu bozuklukları görülür. Bunların tümünün farklı tedavileri olduğundan doktorunuzun sizde hangisini saptadığını öğrenmeniz gerekmektedir.

Adet düzenleyici verdiler


45 yaşında kadınım. Sorunum rahim ağzındaki yaralar. Doktora gittim, bütün tahlilleri yaptırdım. Bana adet düzenleyici bir ilaç verdi. İlacı adetim 5’inci günü kullanmaya başlayacakmışım. Ama 2 ay geçmesine rağmen adet görmedim. Sizce ne yapabilirim? CEVAP Sevgili okuyucum, bahsettiğiniz rahim ağzındaki yaralarla adet görememeniz arasında en ufak bir ilişki bulunmamakta. Rahim ağzındaki yaralar genellikle uzun süren vajinal enfeksiyonların bir sonucu olarak ortaya çıkar. Enfeksiyonun gerekli tedavisi yapılırsa ve rahim ağzınızdan alınan smear sonucu normal çıkmışsa, rahim ağzınızda bahsedilen yara sizde herhangi bir soruna yol açmaz. İleri durumlarda ilişki sonrası kanama yapmaya başlarsa o zaman yakma ya da dondurma yöntemleriyle tedavi edilebilir. Ama buna bile gerek kalacağını düşünmüyorum. Adet görememenize gelirsek; bunun büyük ihtimalle 45 yaşında yumurta rezervinizin zamanla azalmış olmasına bağlıyorum. Yumurtalık rezerviniz tamamen tükenene kadar bu tür adet düzenleyicilerle idare edebilirsiniz. Ama bu ilaçlar hormon içerdiklerinden bu tedavi sırasında düzenli aralıklarla mamografi kontrollerinizi de yaptırmayı lütfen ihmal etmeyin.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder