Opr. Dr. Hande Akbaş İlaç kullanırken dikkatli olun
HABERİ PAYLAŞ

İlaç kullanırken dikkatli olun

Bazı ilaçlar gebeliğin ilk aylarında içilince bebekte sorunlara neden olabilir. Doktorunuzla konuşun. Hamile olduğunuzu öğrendiyseniz, mutlaka genetik araştırma yaptırın ve bebeğin ne kadar etkilendiğini öğrenin.

Hamileymişim

Geçen ay adet bitiminde bir ilaç kullandım, 15 tane de içtim. Son 10 gün düzensiz kullandım. Hamile olduğumu öğrendim. Doktor, kürtaj yaptırmam gerektiğini söylüyor. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, bahsettiğiniz ilaç yüksek dozda A vitamin içerir ve gebeliğin ilk aylarında alınınca bebekte çeşitli sorunlara neden olur, engelli dünyaya gelme riski bulunur. Üniversite hastanelerinin genetik departmanlarına başvurarak hamilelikte kullandığınız bu ilacın bebeğinizde yaratabileceği anormalliklerin ne olacağını öğrenin.

Haberin Devamı

Gebeliğin ileriki haftalarında görünür hale gelebileceği için o zaman da gebeliği sonlandırma şansınızı yitireceksiniz. Eşinizle konuşarak bebek özürlü de olsa istiyor muyuz yoksa bu riski göze alamayız mı kararını verin.

Ağrım çok oluyor

20 yaşındayım. 2 aylık evliyiz ve çocuk sahibi olmak istiyoruz. “Adetin 7’nci günü uygundur” dediler. Denedik, adet gördüm. Adetim 3-4 gün sürüyor, normal mi? Ağrım çok. Ağrı kesici kullanıyorum, kısa sürmesinin nedeni ilaç olabilir mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, yaşınız genç ve sadece 2 aydır çocuk düşünmektesiniz. Korunmayı bıraktıktan 1 yıl içinde kadınların yüzde 80’i 2 yıl içinde de yüzde 90’ı kendiliğinden hamile kalır. Geri kalan yüzde 10’luk grup infertilite nedeniyle bize başvurur.

Adet döngünüze göre yumurtlama zamanı kişiden kişiye değişir ama 7’nci günün sizin yaşınızdaki kadınlar için erken olduğu kanaatindeyim. 10-14’üncü günler arasında denemek şansınızı artırır. Ağrı kesiciler adet miktarınızı azaltabilir kaldı ki 3-4 günlük adeti kısa saymıyoruz.

Muayene olun, adetlerinizin neden böyle ağrılı geçtiğini araştırtın. Bazen yumurtalık kistleri ağrı yapabilir, öncelikle bu durum elenmeli. 6 ay içinde de gebelik oluşmazsa ilk olarak eşiniz sperm testi yaptırmalı. Sizde kist yoksa eşinizin spermleri normalse önerim 1 yıl kendi kendinize denemeniz.

Haberin Devamı

Kanlı akıntısı var

Annem 61 yaşında ve adetten kesileli 10 yıl oldu. İki gündür kötü kokulu ve biraz da kanlı akıntısı var. Kilolu bir kadın ve şeker hastalığı yüzünden tedavi görüyor. Bu akıntı önemli olabilir mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, menopozda olan kadında asla vajinal kanama görülmemesi gerekir. Size önerim annenizi vakit kaybetmeden kadın hastalıkları ve doğum uzmanına götürmeniz ve ultrasonda rahim iç duvar kalınlığını ölçtürmeniz. Büyük ihtimalle annenizin rahminin iç duvarından biyopsi alınması gerekecektir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder