Opr. Dr. Hande Akbaş İlacı bırakınca sorunlar başlar
HABERİ PAYLAŞ

İlacı bırakınca sorunlar başlar

Erken menopoza girdiyseniz, yumurtlamanız durur ve ancak ilaçlar yardımıyla adet görebilirsiniz. Bu ilaçları bırakınca sorunlar yeniden başlar. Yumurtlama durduğu için gebe kalmanız da mümkün olmaz...

Rahim kalınlaşması varmış, ne yapayım?

52 yaşındayım, 2 yıl önce menopoza girdim. Geçen gün az da olsa kanamam oldu. Doktora gittim. Ultrason çektiler ve rahim kalınlaşması teşhisi konuldu. Acilen kürtaj olmam gerektiğini söylediler. Sizce de uygun olan ameliyat mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, menopoz kadının 1 yıl boyunca adetten tamamen kesilmesi demektir. Bundan sonra olacak her kanama anormal bir sorunun işaretidir. Bir de ultrason ile de rahim iç duvarınızda kalınlaşma saptanmış. Meslektaşlarımın size önermiş olduğu rahim içinden biyopsi alınarak patolojinin ne olduğunun anlaşılması işlemi çok doğru bir yaklaşımdır. Vakit kaybetmeden yaptırın.

Haberin Devamı

Ne zaman adet göreceğim?

38 yaşındayım, 2.5 ay önce doğum yaptım. Normal adet düzenime ne zaman geçerim?

CEVAP

Sevgili okuyucum, doğumdan sonra kişiden kişiye farklılık göstermekle birlikte genellikle en geç 1 yıl içinde adetler eskiye döner. Eğer anne bir sebepten dolayı emziremediyse, adet, lohusalık dönemi olan 40 günün hemen bitmesinden en geç 3 ay sonra başlayacaktır. Adetiniz ilk 1 yıl içinde başlasa bile emzirmeye aktif devam ediyorsanız tam olarak düzenli olmayabilir. Bu son derece normaldir. Sizde endişe yaratmasına gerek yoktur.

Çocuğum olur mu?

38 yaşında, bekar kızım. 1.5 yıl önce adetlerim düzensizleşmeye başladı ve kesildi. Doktorum “Erken menopoz” dedi. 1 yıldır hormon tedavisi görüyorum, adetlerim başladı. Hormon seviyesi normale döndü. Bu tedaviye ne kadar devam etmem gerekiyor? Çocuğum olur mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, hormon replasman tedavisi gördüğünüz sürece adet görmeniz ve hormon düzeylerinizin normale dönmüş olması beklenen bir durumdur. Önemli olan bu ilaçları kullanmadığınızda düzenli adet görebilmeniz ve hormonların normal olmasıdır. Erken menopoz yumurtlamanız durmuş demek olduğu için gebe kalabilme ihtimaliniz yoktur. Yumurta bağışı ülkemizde yasal olmadığı için uygulanmıyor. Başka yolla da hamilelik yaşayamayacağınız için evlat edinme yoluna gidebilirsiniz.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder