Opr. Dr. Hande Akbaş İlacı her gün aynı saatte için
HABERİ PAYLAŞ

İlacı her gün aynı saatte için

Kadını istenmeyen gebeliklerden koruyan doğum kontrol hapları 40 yaşına kadar kullanılabiliyor. Bu ilaçlarla sigara içilmemesini öneriyoruz. Bir de haplar her gün aynı saate alınmalı ki hormon düzeyi kanda sabit kalsın

İSTEKSİZLİK BAŞLADI

Adetlerim düzensiz olmaya başladı. Doktora gittim, bana menopoza girmek üzere olduğumu söyledi. Bir süredir eşime karşı isteksizim. Sizce ilgisi olabilir mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, menopozda vücutta östrojen hormonunun azalmasıyla birlikte kadınlarda ateş basması, gece terlemesi ve vajinada kuruluk gelişir. Bu da kişide istekte azalmaya neden olabilir. Ayrıca menopozdan bağımsız olarak kişide yaşla birlikte kanda testosteron seviyesi azaldığından isteksizlik daha da artar. Menopoz geçişinde genellikle isteksizlik zamanla azaldığından kadının hayatında ciddi değişikliklere sebep olmaz. Kişide cinsel isteksizlik, aşırı stres ve hayattan beklentilerin azalması durumlarında da ortaya çıkabilir.

Haberin Devamı

DÜZENİM DEĞİŞTİ

27 yaşındayım, 9 ay önce doğum yaptım. Doğumdan önce 28 günde bir adet görüyordum. Doğumdan sonra adetlerim 2 ay düzensiz oldu. Şimdi 24 günde bir adet görüyorum. Bunda sorun var mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, doğumdan sonraki ilk 1 yıl içinde adetlerin düzensiz olması normal sayılır. Düzenli emzirenlerde bu tür düzensizlikleri anormal kabul etmeyiz. Şu an için endişelenecek bir durum yok.

ADET GÖRMÜYORUM

21 yaşındayım. 1 yılı aşkındır adet görmüyorum. Birçok kez doktora gittim, doğum kontrol hapları kullandım, yararı olmadı. Endokrinoloji bölümüne gittim; hormon testleri normal. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, büyük ihtimalle polikistik over sendromu olmalı. Polikistik over sendromunun üreme tıbbı alanında deneyimi olan hekimlerce takip edilmesi gerekir. Aksi taktirde sizin durumunuzda da yaşandığı gibi 1 yıl ilaç kullanıp hiçbir sonuç alamazsınız.

İLAÇ KULLANSAM OLUR MU?

27 yaşındayım. Sezaryenle doğum yaptım, spiral taktırdım ama mutsuz oldum. Adetimin ilk günü doğum kontrol hapına başladım. Acaba başka bir yöntem mi bulmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, yaşınız genç olduğu için doğum sonrasında spiral ya da doğum kontrol ilaçları kullanmanızda sakınca yoktur. Spiral genellikle yoğun adet kanaması yapar. Bir de sizde yerinden oynadığı için çıkarılmış. Doğum kontrol ilaçları 40 yaşına kadar kullanılabilir. Sigara içen kadınlarda beyne pıhtı atma riski arttığından dolayı hastalara bu ilacı kullanırken sigara içmemelerini öneririz. Hormon düzeyinin kanda sabit olması için her gün aynı saatlerde almanızı öneririm. Aksi takdirde sık görülen lekelenme bulguları başlayabilir. Tüm bunlara dikkat ettiğiniz sürece doğum kontrol ilaçları koruyuculuğu en yüksek yöntem olduğundan bu haplara korkmadan devam edebilirsiniz.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder