Opr. Dr. Hande Akbaş Kanamayı hafife almayın
HABERİ PAYLAŞ

Kanamayı hafife almayın

İlişki sonrası kanama yaşayan kadın vakit kaybetmeden kadın doğum uzmanına başvurmalı. Çünkü kanama hafife alınmaması gereken bir bulgu. Sorun var mı diye öğrenmek için vajinal smear yaptırın, risk durumunuz ortaya çıksın.

Histeroskopi zor mu?

32 yaşındayım ve 4 yıldır evliyim. Son 1 yıldır çocuk için korunmuyoruz. Ama hamile kalmıyorum. Doktor histeroskopi yapılması gerektiğini söyledi. Histeroskopi nasıl bir işlem? Zor mu? Neden yapılıyor?

CEVAP

Sevgili okuyucum, histeroskopi kamerayla girilerek rahim içini inceleme işlemidir. Her ne kadar usta ellerde kısa süren bir işlem olsa bile bu da bir çeşit ameliyattır. Tüm ameliyatlar gibi gerekmedikçe yapılmaması gerekir. Size rahim filmi çekildi mi? Doktorunuz neye dayanarak bu işlemi yapmak istiyor mutlaka net bir şekilde sorun lütfen. Unutmayın ki rahminize gereksiz yere yapılacak her müdahale gebe kalmanızı kolaylaştırmak yerine zorlaştıracaktır. Yaşınızdan dolayı ve 1 yıldır hamile kalamamış olmanız sebebiyle bu alanda uzman bir hekime vakit kaybetmeden başvurun.

Haberin Devamı

Kanama oluyor

26 yaşında, 5 yıllık evliyim. Çocuğum yok. Polikistik over’im var. Doktor tavsiyesiyle hormon ilacı kullanıyorum. 3 ay oldu, cilt problemlerim arttı. Ara kanama geçiriyorum ve bazen de ilişki sonrası kanama oluyor. Bunlar ilacın yan etkileri olabilir mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, ne ilacı kullandığınızı belirtmemiş olduğunuz için rastlamış olduğunuz etkiler ilacın yan etkisi mi yorum yapabilmem mümkün değil. Anlattıklarınız arasında yorum yapabileceğim en önemli nokta ilişki sonrası kanamanın varlığı. Eğer bu zamana kadar bir şekilde yapılmamışsa bir an önce bir vajinal smear testi yaptırın Böylece rahim ağzı kanser taramasından geçmiş olursunuz. İlaçla ilgili yan etkileri konuşmak için en iyisi size bu ilacı veren doktora danışın.

Anne olmak istiyorum

42 yaşındayım ve 5 yıllık evliyim. Adetlerim düzenli. Pek çok doktora gitmeme rağmen çocuğum olmuyor. Düzenli adet gören ileri yaştaki kadınlar neden çocuk sahibi olamıyorlar? Ne yapmam gerekiyor?

CEVAP

Sevgili okuyucum, yaşınız sınırda. 42 yaşından sonra doğurganlık yaşı dramatik olarak azalır. 5 yıl beklemişsiniz, size önerim daha fazla vakit kaybetmeden mutlaka bu alanda tecrübe sahibi hekimlerden birine başvurmanız. Düzenli adet görüyor olmanız her zaman sizin yumurtladığınızı göstermez. Yumurta sayınız azaldığı ve kalitesi bozulduğu için ileri yaştaki kadınların hamile kalması güçleşir.

Haberin Devamı

3 aydır adet görmedi

Kızım 11 yaşında. İlk adetini gördü, 3 aydır kesildi. Ne yapmalıyız? Bu sorun mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, ilk defa görülen adetin düzenli olması henüz beklenmez. Genellikle 1-2 yıl tam düzene girmemiş olması sizi kaygılandırmasın. Ancak 1-2 yıl geçmesine rağmen normale girmemişse o zaman bir uzmana başvurun. Şu an için kaygılanacak bir durum görmüyorum.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder