Opr. Dr. Hande Akbaş Tek tüple annelik hayal değil
HABERİ PAYLAŞ

Tek tüple annelik hayal değil

Bazen kadının tüplerinden biri tıkalı oluyor. Bu durumda umutsuzluğa kapılmaya gerek yok. Çünkü kalan tüpünüz sağlamsa bebeğinizi kucağınıza alabilirsiniz. Yine de doktor kontrollerinizi aksatmayın ki sorun yaşanmasın.

Hapı içmeyi unutuyorum

Doğum kontrol hapı kullanıyorum. Aynı zamanda sigara da içiyorum. Bazen hapı içmeyi unutuyorum, sabahları içiyorum. Acaba bu sorun olur mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, yaşınızı yazmamışsınız ama 35 yaşın üstünde genellikle doğum kontrol ilaçlarıyla birlikte sigara kullanımını kesinlikle önermem. Hele kadının yaşı 40'ın üstündeyse felç gibi geri dönüşü olmayan ciddi sorunlara yol açabilir. Tabii yaştan bağımsız olarak günde içtiğiniz sigara miktarı da büyük önem taşıyor. Yani 30 yaşında olup günde 2 paket sigara içiyorsanız da aynı tehlikeler söz konusudur. Sigarayı bırakmanızı ya da başka yönteme geçmenizi öneririm. Bir de anladığım kadarıyla ilacı da zaman zaman unutuyorsunuz, yani uyum sorununuz mevcut. Bu durumda ilacın koruyuculuk etkinliği de azaldığından dolayı sizin için en doğrusu başka bir korunma yöntemi olacaktır.

Haberin Devamı

Sol tüp tıkalıymış

Geçen gün rahim filmi çektirdim. Sağ tüp açık ama sol tüp tıkalı çıktı. Acaba ben hamile kalabilir miyim? Bir kızım var, kızımdan önce de bir düşük yapmıştım. Acaba bana bilgi verebilir misiniz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, tek tüple de hamile kalabilirsiniz. Ancak bir tüpünüzün kapanmasına neden olan hadise diğer tüpün de fonksiyonlarını bir miktar etkileyebileceğinden gebe kalır kalmaz kese doğru yere yerleşmiş mi diye kontrol etmekte fayda olacaktır. Zaten kızınızdan önce de kayıp yaşadığınız için gebeliğinizin ilk 3 ayında yakın takip faydalı olacaktır.

Hangi daha sağlıklı?

30 yaşındayım, adet dönemimde tampon kullanmak ne kadar sağlıklı? Ped mi daha iyi yoksa tampon uygun mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, tamponunuzu sık değiştirir ve uygularken hijyen kurallarına tam uyarsanız tampon kullanmanızda bir sakınca yoktur. Tatilde tampon kullanırken sadece güneşlenmenizi öneririm. Deniz veya havuza girmeniz sağlıklı olmaz.

Haberin Devamı

Gebelik olabilir mi?

Kistim için doktora gittim. Patladığını ve sıvı birikmesi olduğunu söyledi. 15 gün adetim gecikti. Bana adet söktürücü ilaç verdi. Acaba gebelik olabilir mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, genellikle adet söktürücü kullanılmadan önce mutlaka kanda ya da idrarda gebelik testi bakılıp sonucun negatif olduğundan emin olunmalıdır. Size yapılmadıysa en basitinden idrarda gebelik testi yaptırıp sonrasında bu ilacı kullanmanız daha uygun olacaktır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder