Opr. Dr. Serdar Bora Bayraktaroğlu Nedir bu ışık dolgusu?
HABERİ PAYLAŞ

Kolajen dolgularla yüzümüzü gençleştirebiliriz.

Önceki yazılarımı okuyanlar hatırlayacaktır, yanaktan tutun da dudağa, buruna kadar birçok alanda kolajen dolguların etkili gençleştirici özelliklerinden faydalandığımızı çok yazımda belirtmişimdir.

Peki ya alt göz kapaklarımızdaki oluklanma ve çöküntünün tedavisinde kolajen dolguların amacı nedir?

Yüz yaşlanmasının yüzümüzde göz çevremizle başladığını hepimiz biliyoruz ve aynaya baktığımızda hissediyoruz.

Özellikle alt göz kapaklarımıza zamanla göz altımıza yerleşen bazı yağ yastıkçıkları fıtıklaştır. Yanak alanındaki yağ yastıkçıkları ise boşalıp aşağı doğru yer değiştirir.  Biz plastik cerrahlar tarafından çok önemsenen iki adet çok önemli tutucu askılayıcı bağın (ki biz bunlara ligaman diyoruz) bu yukarı ve aşağı yağ yastıkçıkları arasında sabit köprü görevi görerek bu sınırı belirginleştirir.  Alt göz kapağımızda özellikle iç tarafta ve daha az dış kenarda olmak üzere oluklanması nedeniyle, işte aynaya baktığınızdaki yorgun görüntünün sebebini oluştururlar.

Haberin Devamı

Bu anatomik olarak çok kompleks olan yapının tamamen düzeltilerek onarılması işlemi ancak ve ancak bu çevrenin estetik cerrahi işlemi ile mümkün ve cerrahisi başka haftanın konusu olsun.

Alt göz kapağı oluklanmasını ameliyatsız gidermek mümkün mü?

İşte şimdi bu günkü yazımızın sebebi hikmetine gelmiş bulunuyoruz.

Cevabı hem evet hem hayır!

Evet, hafif ve orta oluklanmanın görüldüğü genç ve orta yaş grubunda göz altına uygulanan bu kolajen dolgu ile bu oluklanmayı doldurarak gizlemek mümkün. Ama burada özellikle bakın tedavi eder demek istemiyorum. Çünkü bu alanı restore etmek için uyguladığımız kolajen dolgu altta yatan sebebi çözmekten ziyade onu bir nebze olsun saklamak ve kamufle etmek içindir. En azından bu durumdaki bir hasta için cerrahi seçeneği planlayıncaya kadar daha iyi görünmesini sağlarız.

Hayır, özellikle ileri yaş ve oluklanmanın hem de alt göz kapağı fıtıklaşmasının aşırı olduğu, eşlik eden yanak sarkması ve gevşek cilt dokusu olan hastalarda teorik olarak kolajen dolgular bu noktaya uygulanabilse bile, sonuçları tatmin edici olmayabileceği gibi , bazen uzamış ödemlere ve şişliklere sebep olabilir.

Haberin Devamı

Bu nedenle benim ilk tercihim bu hasta grubunda cerrahi seçenekleri masaya yatırmak olacaktır.

Yani alt göz kapağı estetiği yada tüm yüz gençleştirme ameliyatı gibi.

Peki ya göz altı morlukları?

Bu kolajen dolguların halk arasında ışık dolgu olarak anılmasının sebeplerinden biri,  morluk tedavisi olarak bilinse de (bu kolajen dolguları üreten üretici firmalar öyle olduğunu söylese bile, bilimsel olarak kanıtları maalesef çok zayıf) böyle bir görevlerinin ve sonuçlarının olduğunu düşünmüyorum. Elimizdeki üretici firma ve sosyal medya verileri her ne kadar kolajen dolgunun içine şu renk acıcı maddeyi kattık, bu vitamini ekledik deseler de kişisel tecrübem ve bilimsel sonuçlar bu ışık dolgularının renk açma özelliğinin bulunmadığı (ya da belli belirsiz olduğu ) yönünde.

Peki hastanın hissettiği bu parlama, ışıltının kaynağı nedir?

Aslında bu oluklanmanın, altındaki ve üstündeki tümseğin ışığı gölgeli alması ve oluğun doldurulması sonrası bu gölgeli ışık oyununun bozularak oluğun daha az gölgelenmesi diyebiliriz. Bu nedenle işlem sonrası göz altınıza bir aydınlanma ve ışıltı geliyor.4

Haberin Devamı

Göz altında oluşan gerçek morluk ve hiper pigmentasyon tedavisi için kimyasal soyucular, lazer soyucular, nano yağ enjeksiyonları gerektiğini unutmayın.

Sonuç itibariyle alt göz kapağı oluklanmasının tedavisinde kolajen dolgular belli grup hastada yaşlanma belirtilerini azaltır ve sizi daha dinlenmiş gösterir. Ve planlanacak bir cerrahi işleme kadar aralıklarla uygulanarak sizde bu iyilik halini devam ettirir.

Benim severek yaptığım bir uygulama ama dediğim gibi herkese ve her durumda değil.

Haftaya yeni bir konuda görüşmek üzere…

Sıradaki haber yükleniyor...
holder