Oral Çalışlar Taliban Afganistan’ında kadınlara spor yaptırmıyorlar
HABERİ PAYLAŞ

Taliban Afganistan’ında kadınlara spor yaptırmıyorlar

Voleybol Federasyonu Başkanı Mehmet Akif Üstündağ’ın elde edilen başarıdan duyduğu memnuniyeti ve takıma sahip çıkmasının önemini dünkü yazımda belirtmiştim.

Bu anlamlıydı çünkü din adına savaştığını söyleyen ve Afganistan’da iktidarı ele geçiren Taliban’ın ilk icraatlarından birisi kadınları bütün toplumsal faaliyetlerden men etmesiydi. Tabii silahlı zorbalığın zirvesindeki Taliban, tek örnek değil.

Dünyanın birçok yerinde ve özellikle Müslümanların çoğunlukta olduğu ülkelerde, bazı yobazlar hâlâ yasaklar peşinde koşturarak kadınları hayatın dışına itmeyi başarı sanıyor. Mehmet Akif Üstündağ’ı tanımam. Bundan önceki başarılarda da katkısı olduğunu şimdi anladım.

Haberin Devamı

Kadının sosyal hayatın dışına itilmesi, eve kapatılması İslam dininin bir emri midir? Bazıları hâlâ bu iddialarını sürdürüyor. Bu nedenle dünyanın birçok Müslüman ülkesinde kadınlar bu zihniyetin oluşturduğu baskılarla mücadele ediyor, haklarını arıyor. Erkek egemen düzenin, Müslümanlık gerekçe gösterilerek savunulmasını dünyanın birçok yerinde öncelikli olarak kadınlar reddediyor.

Milli voleybolcumuz Ebrar Karakurt, neden o cümleyi Twitter üzerinden dünyaya gönderdi? “Boynumda bana yargı yükleyenlerin utançlarından yapılma mücevherler yani altın madalya.” Yasaklara karşı meydan okuyan bir mesajdı onunki. Kadın dünyanın yarısıdır. Eğer onları eve kapatan bir hayat kurarsanız berbat bir ülke ve berbat bir rejim ortaya çıkar.

Yobazlığın, kadınsız bir toplumsal yaşam kurmaya çalışmanın ne kadar tehlikeli ve acı verici olduğunu yaşanan örneklere bakarak anlayabiliriz. Afganistan’a 12 yıl önce gittiğimizde, Afgan kadınları, Türkiye’deki laikliğin ne kadar kıymetli olduğunu bize anlata anlata bitiremiyorlardı.

Uygarlık kadın eşit olabildiği kadardır

2022 yılında Avrupa ülkelerinde toplam kadın bakan sayısı erkek bakan sayısını geçti. Artık kadın siyasetçiler ülkelerini yönetiyor. Kadınların yönetimde ağırlığını kabul ettirdiği ülkeler, dünyanın en zengin ve en gelişmiş ülkeleri arasında sayılıyor.

Unutmayalım ki bu ülkelerin birçoğunda çok yakın tarihlere kadar kadının ressam olması bile kabul edilmiyordu. Kadınlar bu mevzileri erkeklerin ikramı olarak almadılar. Başa baş ve kıran kırana bir yarış ile kadınlar erkeklerin önüne geçti.

Haberin Devamı

Birçok çarpıcı örnek gösterebiliriz. Kadınların yönettiği kurumlar, etkili oldukları hükümetler daha başarılı oluyor.

Kadınlar Milli Voleybol Takımı’nın Milletler Ligi Şampiyonu olması, kadınlarımızın gücünü ve yeteneklerini anlayabilmemiz açısından bir spor başarısının çok ötesinde anlamlar taşıyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder