Bayram sonrası formunuzu geri kazanmak için 8 ipucu

YAZI BOYUTU
Abone Ol Google News

Ramazan ayında yavaşlayan metabolizma ve bayramdaki aşırı tüketim sonrası tartıda birkaç kilo fazlanız mı oldu? O halde Diyetisyen Buse Şahin’in önerilerine göz atmanızda fayda var...

1- GÜNE DENGELİ KAHVALTI İLE BAŞLAYIN

Yumurta, peynir, zeytin, ceviz, tam tahıllı ekmek veya yulaf kaseleri ile yapacağınız bir kahvaltı güne enerjik başlamanızı sağlar. Sağlıklı bir kahvaltı gün içinde sürekli atıştırmanın önüne geçerken iştah kontrolüne destek olur.

2- ÖDEM VE ŞİŞLİĞE VEDA EDİN

Bayramdan sonra tartıda görülen artışın hepsi yağ artışı olmayabilir. Tüketilen fazla karbonhidrat miktarı da vücutta su tutulumu ile ödem ve şişliği beraberinde getirir. Ananas, salatalık, maydanoz, muz, yoğurt, kivi gibi ödem atımına yardımcı besinleri beslenmenize eklemeniz ödem atmaya yardımcı olur. Ara öğünlerinizi ödem atıcı besinlerle yapacağınız smoothieler ile renklendirebilirsiniz.

3- VÜCUDUNUZU SU İLE BESLEYİN

Ramazan sürecinde azalan su tüketimini artırmanın tam zamanı! Su tüketimi vücudun sıvı dengesini sağlayarak ödemin azalmasına ve metabolizmanın canlanmasına destek sağlar. Günde en az 2 litre su tüketilmeli. Sıcak günlerde su tüketimini artırmak için suyun içerisine nane, limon, çilek atarak ferah bir lezzet elde edebilirsiniz.

4- SEBZELERİN GÜCÜNDEN YARARLANIN

Taze mevsim sebzeleri bolca lif içeriği ile sindirimi iyileştirirken uzun süre tok kalmanızı sağlar. Üstelik düşük kalori içerikleri sayesinde kilo vermenize destek olur. Her öğününüzde taze sebzeleri tabağınıza eklemeyi ihmal etmeyin.

5- BU BESİNLERDEN UZAK DURUN

Şeker ve şekerli besinler, abur cuburlar, fastfood yiyecekler ve paketli gıdalar içeriğinde yüksek eklenti şeker ve tuz oranı barındırır. Kilo verme sürecinde bu besinlerin tüketiminden kaçınılmalı. Bu dönemde asitli içecekler tüketilmemeli, onların yerine doğal maden suyu, şekersiz kompostolar, ayran veya kefir gibi içecekler tercih edilebilir.

6- SİNDİRİMİNİZİ CANLANDIRIN

Sindirim sisteminin düzgün çalışması ve kabızlığı önlemek amacıyla liften zengin taze sebze, meyve, kurubaklagil ve tam tahıllı besinlere sofranızda yer açın. Sağlıklı bağırsaklar için kefir, yoğurt gibi probiyotik zengini gıdaları tüketmeye özen gösterin.

7- GÜNDE EN AZ 2 FİNCAN BİTKİ ÇAYI

Bitki çayları metabolizma hızlandırıcı, bağışıklık destekleyici, ödem atmaya ve sindirime yardımcıdır. Günde en az 2 fincan, sindirime yardımcı nane çayı, zencefil çayı; ödem atmayı destekleyen kiraz sapı, mısır püskülü, biberiye çayı; metabolizma hızlandıran yeşil çay, mate çayı, beyaz çay; stresi azaltan papatya çayı, melisa çayı tüketilebilir.

8- TUZ TÜKETİMİNİ AZALTIN

Fazla tuz tüketimi vücuttaki ödemin başlıca nedenlerinden biridir. Günlük 5 gramdan az tuz tüketilmeli, bu da günlük 1 çay kaşığından az tuz tüketilmesi gerektiği anlamına gelir. Tuz içeriği yüksek ambalajlı gıdalar, şarküteri ürünleri ve salamura besinlerin tüketimi sınırlandırılmalı. Yemeklere ekstra tuz ilave edilmemeli.

ÖDEME ELVEDA ÇAYI

Malzemeler:

  • 1 adet ananasın kabukları
  • 500 ml su
  • 2 poşet yeşil çay
  • 2 adet çubuk tarçın
  • Yarım parmak kadar zencefil
  • 1 adet halka halka soyulmuş limon
  • 5-6 adet karanfil

Hazırlanışı:

Ananasın kabukları güzelce yıkanır. Ananas kabukları, tarçın, zencefil, karanfil ve limonlar tencereye konur 500 ml su eklenir. Kaynayıncaya kadar pişirilir. Kaynadıktan sonra yeşil çay eklenerek demlenir. Süzülerek içilir.

BAYRAM SONRASI 3 GÜNLÜK ARINMA LİSTESİ

SABAH:

1 adet haşlanmış yumurta l 2 parmak kalınlığında ananas (tarçın serpilir) l1 avuç yağsız limonlu maydanoz/dereotu/nane l10 çiğ badem

ÖĞLE:

1 kase semizotu l1 çay bardağı probiyotik yoğurt l 3 tüm ceviz ARA: l 1 bardak kefir l 2-3 adet kuru kayısı

AKŞAM:

1 el büyüklüğünde ızgara hindi veya tavuk göğüs l1 kase az yağlı bol yeşillikli salata

DİKKAT!

  • Tüm gün boyunca 2,5-3 litre su içilmeli.
  • 3 fincan şekersiz limonlu bitki çayı tüketilmeli.
  • Günlük kısa yürüyüşler ile program desteklenebilir.
  • Gebeler, emziren anneler ve kronik rahatsızlığı olan kişiler uygulamamalı.

Yazarlarımızdan

23 Haziran 2021, Çarşamba 07:01
23 Haziran 2021, Çarşamba 07:01
23 Haziran 2021, Çarşamba 07:01
Sıradaki haber yükleniyor...
holder