Özlem Denizmen Paranın efendisi
HABERİ PAYLAŞ

Paranın efendisi

Yeni yılda herkese önce sağlık, sevgi, sonra para diliyorum. Sağlık ve sevgi olmadan parayı neylesin insan? Para da yerini bilmeli. Öyle patron zannetmemeli kendini. Onu yönetmeli...

Para bizi değil biz paramızı yöneteceğiz. Hayatta her şeyi ‘kaderim böyle’ ‘şanssızım’ ‘zamanım yok’ gibi bahaneler ile geçiştirmek bir seçim. Bir de HEDEF koyup, PLAN yapma ve ÇALIŞMA seçimi var. Bugün, 2014 yılında parasının efendisi olmak isteyenlere sesleniyorum. İşte reçete:

1. FİNANSAL HEDEF:
Evliyseniz karı-koca,
bekarsanız bir arkadaşınızla köfte piyaz yiyip
tartışın. Sizin hedefiniz nedir? “Örnek hedef: Ev peşinatı,
borçları kapatmak. Hedefsiz gemi limana ulaşamaz.

[[HAFTAYA]]

2. YAZILI PLAN:
Hefinizi bir aksiyon planına
yayın. Ay ve ay ne yapmanız gerek, nasıl neyle
yapacaksınız..Planı olmayan hedefe hayal denir.

3. KÜÇÜK LOKMALAR:
Unutmayın, bin lira
birikime giden yol, ilk bir lirayla başlar.

4. KİLİTLEN:
Ok gibi hedefinize kitlenin.
Hedefinizi görsel hale getirip evin buzdolabına,
cüzdanınıza koyun (hatırlamak önemli)

5. İRADE:
Bu, işin zor tarafı. Planı uygulamak
için size destek gerekli. Hedef ve planınızı en az
3-5 yakınınızla paylaşın. Hatta Facebook’ta yayınlayın.

6. ALIŞKANLIKLAR:
Hayatımızı belirleyen
en temel şeyler alışkanlıklarımız. Hangilerini
değiştirmek ve eklemek gerektiğini saptayın.
Bir de kendinize PARA ARKADAŞI bulun.
Siz yeter ki karar verin. Ben her birinizin para dostuyum.

HEDEF!

Bir hedef
a. Net
b. Süreli
c. Uygulanabilir
d. Birlikte yaşadığınız kişiler tarafından da onaylanmış
e. Gerçekçi olmalı.

35 yaşında milyoner

SORU: Yaza kadar 50 bin lira param olmasını istiyorum. Otuz beşime kadar da 1 milyon. Bunu nasıl yapabilirim? Semih

CEVAP:
Lokmaları küçük yemeli. Hedefi de doğru koymalı. “35 yaşımda milyoner olacağım” gibi uçsuz bucaksız hedef belirlemek yerine, “Her ay BES hesabıma 200 TL koyacağım”, “1 yıl içinde borçlarımı kapatacağım” gibi yapabileceğin, gerçekçi hedefler koy ve ona kilitlen.

Haberin Devamı


*

Kredi karnenize en son ne zaman baktınız?

SORU:
“Kredi sicilin iyi mi?” diye soruyorlar. Benim ne işime yarayacak bu? Kazım

CEVAP: Karne gibi düşün. Kredi sicilinde kullandığın kredi kartları, krediler, kefil olduğun kredilerini aylık izliyorlar. Ne zaman geç ödenmiş, zamanında ödenmiş hepsi ilkokul karnesi gibi kayıtlı. Örneğin kredi kartının asgarisini 1 ay geç ödediysen eksi alıyorsun. 3 yıl boyunca bu bilgi sistemde kalıyor. Kredi almak için başvurduğun banka, seni Kredi Kayıt Bürosu’ndan sorguladığında seninle ilgili tüm bu bilgiler önüne çıkıyor.

*

Her borç ödenir


SORU: Eşimle evleneli 4 yıl oldu. Batman’da yaşıyoruz. Bu yıl tayinimiz Batı’ya olacak. Evlendiğimizde eşimin 10 bin TL kredi kartı borcu vardı. Üstüne düğün masrafları eklendi. 3000 TL maaşı var. Ben çalışıyordum, işten ayrılmak zorunda bırakıldım. Bu 3.5 yıl içinde çeşitli krediler çekerek borçlarımızı tek bir bankada topladık. Bir de arabamız var. Bir altın hesabı açtık ve az da olsa birikime başladık kendi çapımızda. 2 gram altın biriktirdik bile. Sizce bu işin içinden nasıl çıkabiliriz? Filiz

CEVAP:
Yeni yıl geldi. Sil baştan başlayalım. Yatırım yapmadan önce borçları kapatın. Mevcut kart borçlarınızın gelirinizin neredeyse iki katı kadar. Çok yüksek. Yakında tayin çıkacağı için kira ve gittiğiniz yere göre masraflar da iki katına çıkar. Evlilik öncesi borçlar ve evlilik giderleri diyorsun. Yani 4 yıl öncesine ait borç sarmalından çıkamamışsınız. Borçlarınızı en hızlı şekilde ancak arabanızı satarak kapatabilirsiniz. Arabayı satmak istemiyorsanız, tekrar çalışarak ev ekonomisine katkıda bulunabilirsiniz. Mevcut borç yapısıyla devam etmeniz ancak senin işe girmenle mümkün olabilir. Eve girecek ilave 1500 lira gelirle kart harcamalarına da dikkat ederek 6-8 ay zarfında kart borçlarını kapatıp gelir gider dengelerini sağlayabilirsiniz. Zaman her şeyin ilacı. Her borç ödenir.

*

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder