Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Virüs vücutta kalıyor
HABERİ PAYLAŞ

Virüs vücutta kalıyor

Haberin Devamı

Korunmasız cinsel ilişki sonucu, virüsün meydana getirdiği siğiller kişinin bünyesi zayıfladığında çoğalabilir. Herhangi bir yöntemle tedavi edilen ve ortadan kaldırıldığı düşünülen siğillerin, virüs vücutta kalacağından zaman zaman tekrar çıkmaları mümkündür

SORU: Prostat genetik mi?

Ailemde prostat kanseri var. 42 yaşındayım. Acaba bu hastalıktan korunmak için ne yapmalıyım? CEVAP Maalesef prostat kanserinde ailevi olarak risk artışı mevcut. 40 45 yaşından sonra ürolog kontrolü altında olmanızı öneririm. Yani düzenli olarak her 6 ayda bir muayene ve PSA’larınızı yaptırmanızı önemle tavsiye ederim.

[[HAFTAYA]]

SORU: Neden idrar kaçırıyorum?

70 yaşındayım, 3 sene önce açık prostat ameliyatı oldum. Ama idrar kaçırma bir türlü bitmedi. Bazen çok bazen az oluyor. Acaba neden? CEVAP Her türlü prostat ameliyatında, ister kapalı, ister açık, ister lazer ile yapılsın, idrar kanalında idrarın tutulmasını sağlayan ve sfinkter denilen 2 yapılan bir tanesi mutlaka zarar görür. Eğer ameliyat esnasında ikinci sfinkter de zarar görür ise idrar kaçırma sorunu oluşuyor. Bu durum zaman ile azalıp artabilir.

SORU: Penisimde eğrilik var


27 yaşındayım ve çalışıyorum. Penisimde aşağıya doğru bir eğrilik var. Bana sorun yaratmıyor ama hoş görünmüyor. İlaç ya da ameliyatla düzelir mi? CEVAP Bu eğrilik cinsel ilişkiye engel değilse, ağrı yapmıyorsa ve zamanla artmıyorsa tedavi gerektirmez. Bu dediklerimin mevcut olması halinde ve sadece çok gerekli olan vakalarda ameliyat yapıyoruz.

SORU: Cinsel organımda et parçaları çıktı


27 yaşındayım, 1 yıl kadar önce testislerimin üzerinde birkaç tane et parçası çıktı. Bunlar zaman içinde çoğaldılar. Bununla ilgili ne yapmam gerekir? CEVAP İfadenizden anlaşıldığı kadarıyla bunlar siğil. Human papilloma virüs adlı bir virüs tarafından oluşturulan bu siğiller genellikle cinsel ilişki ile bulaşırlar. Bunlar bilhassa bünyenin zayıfladığı zamanlarda hızla çoğalabilirler. Siğiller ortadan kaldırılsa dahi virüs ömür boyu vücutta kalmaya devam eder. Hatta çeşitli zamanlarda bu siğiller tekrarlayabilir. Bunların tedavisinde cerrahi olarak (lokal anestezi) çıkartılma, çeşitli kremler ile eritilme, koter denilen elektrikli cihazlar ile yakılma yöntemleri arasında benim tercih ettiğim kriyoterapi (dondurarak tedavi) yöntemleri kullanılır. Kriyoterapi yöntemi muayenehane ortamında kullanılabilir. Soğutma özelliği olan bir sprey ile acısız olarak yapılan işlemden birkaç gün sonra siğil düşer ve yeri hızla iyileşir. Dondurma yöntemi ile siğili oluşturan doku ve damarlar dondurularak hasarlanmakta ve birkaç gün içinde dökülmektedir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder